Video Haber GenelYunanistan Haber

Mitarakis: “Mültecilerle İlgili Evros’taki (Meriç) Türk İddiaları Asılsız”

Bakan Mitarakis, “Türkiye'nin Evros'ta soğuktan öldüğü ileri sürdüğü 12 göçmenle ilgili iddiaları tamamen asılsız.”

Bakan Mitarakis, “Türkiye’nin Evros’ta soğuktan öldüğü ileri sürdüğü 12 göçmenle ilgili iddiaları tamamen asılsız.” Açıklamasını yaptı.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, 3 Şubat Perşembe  günü Fransa’nın Lille kentinde gerçekleştirilen gayrıresmi İçişleri ve Göç Bakanları Konseyi toplantısına katıldı.

Bakan Mitarakis iki açıklama yaptı. İlki yazılı bir açıklamaydı ve Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun olayla ilgili söylediklerine yönelikti.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, Meriç sınır bölgesinde geri itildikten sonra ölen mültecilerin kaç kişi olduğundan habersiz olacak ki açıklamasında 12 mülteciden bahsediyor. Oysa ölen mülteci sayısı 19 oldu.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, Yunanistan tarafından yasadışı göçmenlerin sınırdan Türkiye tarafına geri itildikten sonra 19 kişinin donarak ölmesini asılsız ve sahte bir propaganda olarak değerlendirdi.

Yunan Bakan Mitarakis, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun olayla ilgili söylediklerine yönelik ilk olarak şu yazılı açıklamayı yaptı:

“Evros’taki Türk İddiaları Asılsız”

“Bu olayın arkasındaki gerçeğin, meslektaşım Sayın Soylu tarafından yayınlanan sahte propagandayla hiçbir ilgisi yok. Bu göçmenler sınıra hiçbir zaman ulaşmadı. Geldiklerine dair gerçekten herhangi bir kuşku varsa, veya Türkiye’ye geri gönderildikleri ise tamamen asılsızdır. Türkiye asılsız iddiaları ileri sürmek yerine, yükümlülüklerini yerine getirmeli ve bu tehlikeli yolculukları önlemek için çalışmalıdır. Bu tür trajedilerin tekrar yaşanmasını önlemek istiyorsak, başkalarını suçlamak yerine sorumluluklarını almalıdır.” İfadelerini kullandı.

“Kaçak çıkışları önlemek Türkiye’nin sorumluluğundadır”

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, 3 Şubat Perşembe  günü Fransa’nın Lille kentinde gerçekleştirilen gayrıresmi İçişleri ve Göç Bakanları Konseyi toplantısına katıldı.

Konseyin gündemindeki önemli temel konu, yeni bir Avrupa Göç ve İltica Paktı müzakereleriydi.

Göç ve İltica Bakanı Mitarakis yaptığı konuşmada, Fransa Başkanlığı’nın girişimlerini memnuniyetle karşıladı. Yunanistan ve ilk ev sahibi ülkeler MED5’in müzakerelerin ilerleyebilmesi ve bir açmazın üstesinden gelebilmesi için yapıcı bir şekilde çalışmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Konsey çalışmalarının sona ermesinin hemen ardından Mitarakis şu açıklamayı yaptı:

“Yeni Göç ve İltica Paktı ile ilgili müzakereler devam ediyor. Yunanistan’ın tavrı net. Birincisi, özellikle komşu ülkenin göçü sömürme çabaları devam ederken, dış sınırlarımızı korumalıyız.

Türkiye’de insanların Avrupa sınırlarını geçmeye çalışırken hayatını kaybettiği trajik olayla ilgili Türk liderliğinin açıklamaları kabul edilemezdi. Kaçak çıkışları önlemek Türkiye’nin sorumluluğundadır.

Yunanistan için ikinci önemli şey dayanışmadır. Yeni Pakt, tüm AB ülkelerindeki göç krizinin yükünü paylaşmalıdır. “Yunanistan’ın iki pozisyonu güçlü ve bu yüzden müzakereye devam ediyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu