Video Haber GenelYunanistan Haber

Miçotakis-Erdoğan Basına Kapalı Toplantıda Neleri Konuştu

Atina’da Başbakanlık Maksimu Sarayı kaynaklarına göre Yunan tarafının söz konusu görüşmeden "memnun" olduğu ifade edildi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, bir günlük bir ziyaret için İstanbul’a geldi. Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vahdettin Köşkü’nde öğle yemeğinde bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede başta Ukrayna-Rusya savaşı olmak üzere bölgesel gelişmeler ile Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkiler masaya yatırıldı. Öte yandan iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasında mutabık kalındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Vahdettin Köşkü’nde öğle yemeğinde bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren basına kapalı görüşmede başta Ukrayna-Rusya savaşı olmak üzere, bölgesel gelişmeler ve Türkiye-Yunanistan arasındaki ikili ilişkiler masaya yatırıldı. Yapılan ikili görüşmenin ardından Miçotakis köşkten ayrıldı.

Rusya’nın işgalinden sonra Miçotakis, Yunanistan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmem lazım. Bu işgalden sonra yeni durum Türkiye’yle görüşmemizi gerektiriyor” demişti.

Bölgesel gelişmeleri ele aldılar

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair konuların yanı sıra, güncel jeopolitik gelişmeler ile Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları dahil bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla değişen Avrupa güvenlik mimarisinde Türkiye ve Yunanistan’ın özel bir sorumluluk taşıdığına işaret edilen görüşmede, iki ülke arasında iş birliğinin artmasının ve pozitif gündeme odaklanmanın karşılıklı ve bölgesel faydaları üzerinde duruldu.

İletişim kanallarının açık tutulmasında mutabık kalındı

Görüşmede, Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı. Görüşmede, iki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşma doğrultusunda atılacak adımlar da masaya yatırıldı.

Hedef yeni bir sayfa açmak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmak hedefiyle Türkiye’nin attığı adımlara değinerek; Ege sorunları, azınlık, terörle mücadele, yasadışı göç gibi konularda da ilerleme sağlama ve ilişkileri daha ileri bir noktaya taşıma inancını koruduğunu ifade etti. Sorunların samimi ve dürüst bir diyalog yoluyla çözülebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki komşu ülke olarak sadece kriz zamanlarında değil, her zaman konuşmaları gerektiğini dile getirdi.

Bartholomeos ile görüştü

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, çalışma ziyareti kapsamında geldiği İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü. Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabulünün ardından Beyoğlu’nda bulunan Yunanistan Başkonsolosluğuna geçerek burada Bartholomeos ile bir araya geldi. Basına kısa bir görüntü veren ikili yaklaşık 45 dakika süren baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Atina Görüşmeden Memnun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile İstanbul’da yaptığı görüşmeden Yunanistan tarafının “memnun” olduğu belirtiliyor. Atina’da Başbakanlık Maksimu Sarayı kaynaklarına göre Yunan tarafının söz konusu görüşmeden “memnun” olduğu ifade edildi.

Ayrıca, bugünkü toplantının ruhuna uygun bir gelişme olursa, sonbaharda 5. Yüksek İşbirliği Konseyi’nin Selanik’te yapılması kararlaştırıldı.

İki tarafın önümüzdeki ay Ankara’da MEB için bir araya gelmesi konusunda da anlaşmaya varıldı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu