Yunanistan Haber

“Raftan Hazır Satın Alma” Mantığını Bırakıp, Yerli Savunma Teknolojisine Yönelmeliyiz”

"Ajanda 2030"un hayata geçirilmesiyle "raftan hazır satın alma" mantığını bırakıp, yerli katma değeri olan savunma teknolojisi programlarının geliştirilmesine yönelmeyi hedefliyoruz."

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, “Gündem 2030″un Silahlı Kuvvetlerde gerçekleştirilen en büyük reform” olduğuna vurgu yapıyor.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın “Naftemboriki” gazetesine verdiği röportajda belirttiği gibi, bölgemizde son yıllarda yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler, siber saldırılar ve Yapay Zeka ile silahlı çatışmalar, modernizasyon ihtiyacını her zamankinden daha fazla gerektirdiğine vurgu yapıyor.

Bakan Dendias, “Reformun ana unsurları, Silahlı Kuvvetlerde ilgili ekosistemin oluşturulmasıyla araştırma ve yeniliğin geliştirilmesi, Yüksek Askeri Eğitim Kurumlarının kurumsal çerçevesinin modernizasyonu, Müşterek Bilişim Kurumunun kurulmasıdır” diyerek Yunanistan Silahlı Kuvvetlerin 2030 vizyonu hedeflerini açıkladı.

Kızıldeniz’de bulunan Yunan firkateyni “Hydra” ile ilgili olarak, bunun gezegendeki en büyük ticaret filosuna sahip ülkenin Donanması’nın bir birimi olarak, denizcilerimizin güvenliği ve ikmal özgürlüğünün sağlanmasıyla Yunanistan’ın yaşam maliyetini ve bir geçiş merkezi olarak ülkenin değerini ve rotaları etkileyen ulusal çıkarlara hizmet eden bir görevde olduğunu söyledi.

Dendias, “Bugün AB’de bir savunma kolunun oluşturulması ihtiyacının her zamankinden daha zorunlu olduğunu” açıkça belirtti. Dendias, “Revizyonist ve yayılmacı emelleri olan ülkelerin planlarını uygulamasına ve gerekli her türlü önleyici tedbiri almasına izin vermemeliyiz.” İfadelerini kullanıyor.

Bakan Dendias aynı zamanda, Yeni Avrupa Savunma Sanayii Stratejisi’nin oluşturulması için “önemli oranda savunma teçhizatı için öngörülen ortak pazarın yanı sıra, Avrupa menşeli savunma malzemelerinin yarısının güvence altına alınmasının büyük bir fırsat olduğunun” altını çizdi ve bunun sadece Güvenlik konusunda değil, savunma sanayimiz konusunda da ortak anlayışın oluşması için gerekli” vurgusu yaptı.

“Yunanistan, AB’nin savunmada kendi kendine yeterliliği için bu stratejiye özel önem veriyor ve Avrupa alanının savunmasını amaçlayan her türlü girişime aktif olarak katılmaya kararlıdır” diyen Dendias şöyle devam etti:

“Ülkemizin güçlü bir savunmaya sahip olması, milli bekanın şartıdır. Öte yandan bu, harcamalarımızın dikkatsiz olacağı anlamına gelmiyor çünkü mali marjları hesaba katmak zorunda kalacağız. Bu nedenle Genelkurmay Başkanlığı’ndan, 12 yıllık yeni bir program hazırlanarak gelecekteki teçhizat programlarının önceliklendirilmesini ve yeniden değerlendirilmesini istedim. Amaç, Savunmaya harcanacak her euronun, maliyet-sonuç ilişkisi içinde en iyi şekilde karşılanacak gerçek bir ihtiyaç olmasıdır. “Ajanda 2030″un hayata geçirilmesiyle “raftan hazır satın alma” mantığını bırakıp, yerli katma değeri olan savunma teknolojisi programlarının geliştirilmesine yönelmeyi hedefliyoruz. Böylece Savunma yatırımları ekonomik açıdan “verimsiz” olarak nitelenmekle kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin kalkınmasına ve istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır.

Ülkenin savunma sanayisi konusunda ise şunları söyledi: “Sektörde saygın firmalar var ancak bunların münferit vakalar olmasını istemiyoruz. Yunan Havacılık Sanayisi (EAB) sembolik bir örnek, Konstantinos Karamanlis’in EAB için öngördüğü rolü ona vermek istiyoruz. Şirketin kurtarılması için denetiminin Milli Savunma Bakanlığı tarafından üstlenilmesi gerekli bir şarttı. Sonuçta sorunsuz işleyen bir EAB olmadan Hava Kuvvetlerimiz görevini sorunsuz bir şekilde yerine getiremez. Savunma Sanayii açısından genel olarak amacımız, bugün var olandan farklı bir ekosistem yaratmaktır.

Yunanistan, Skaramangas Tersaneleri ve Elefsina Tersaneleri ile tersane sektöründe uzmanlaşmış ve deneyimli bir endüstriye sahiptir. ABD’nin Constellation sınıfı yeni fırkateynlerin inşasına katılma teklifinin kabul edilmesi büyük bir ulusal başarıdır. Ülkemiz, 3 yeni doğrudan yabancı yatırımın satın alınmasıyla birlikte önümüzdeki on yıla filosunun çoğunda yeni inşa edilen gemilerle girme olanağına sahip olduğundan, bu kabulün büyük bir operasyonel faydası var.

Ulusal çıkarlar nedeniyle, sektörün beceri ve teknik bilgisini güçlendirmek ve yeni teknolojilerin gelişimini teşvik etmek amacıyla, müzakere süreci sırasında uzmanlaşmış işyerleri yaratmak için Yunan savunma sanayisinin fırkateynlerin inşasına mümkün olan en büyük katılımını talep edeceğiz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu