Yunanistan Haber

Mart Ayına Kadar Girit’in Güneyinde 12 Mil Gerginliği Mi Yaşanacak?

Miçotakis hükümeti Mart ayında Girit adasının güneyinde karasularını 12 mile çıkarmak üzere harekete geçeceği ileri sürülüyor.

“Ta Nea” gazetesinde yer alan bir habere göre, Miçotakis hükümetinin ulusal meseleler alanında 26 Mart veya 2 Nisan tarihlerinde yapılması planlanan seçimlerden önceki son eylemi olarak bu kez önümüzdeki Mart ayında Girit adasının güneyinde karasularını 12 mile çıkarmak üzere harekete geçeceği ileri sürülüyor.

Hatırlanacağı üzere geçmişte Başbakan Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Dendias, “Yunanistan, uygun gördüğü bir zamanda ulusal çıkarlara hizmet ettiği kabul edildiğinde ne zaman olursa olsun karasularını 12 deniz miline (Girit’in güneyinde) kadar genişletme hakkını tamamen saklı tutmaktadır” açıklamaları yapmışlardı.

Bu konuya ilişkin “Ta Nea” gazetesinin hafta sonu gazetesi ekinde belirtildiği üzere, karasularını 12 deniz miline (Girit’in güneyinde) kadar genişletme dosyanın önümüzdeki Mart ayında yeniden açılacağı ileri sürülüyor.

Ta Nea gazetesinden Aleksandra Fotaki’nin röportajında da belirtildiği gibi, Girit karasuları meselesi 2020’de başlamış, Ocak 2021’de karasuların İyon Denizi’nde 12 deniz miline uzatılmasına ilişkin yasanın ardından daha da yoğunlaşmıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Ta Nea gazetesine göre körfezlerin kapatılması ve Girit’in güneyindeki deniz üzerindeki esas hatların çizilmesi için işlemlerin açıldığını ve askıda kaldığını bildirdi.

Ta Nea’nın haberinde, bölgedeki gelişmeler ve Ankara’nın Türkiye-Libya muhtırası sonrasında Girit’in güneyindeki karasularının 12 deniz miline çıkarılması önerilerini güçlü bir şekilde tekrar geri getirdiği ileri sürülüyor. Yine Ta Nea”ya göre dosya önümüzdeki Mart ayına kadar yeniden açılacak.

Son olarak haberin içeriğinde, “Kalan Süre-0:00 Fullscreen Mute Belirtildiği gibi, Balkanlar’dan Orta Doğu’ya kadar, Balkanlar’dan Orta Doğu’ya kadar, Doğu Akdeniz’in potansiyelinden tam anlamıyla yararlanılmasını sağlayacak bir istikrar ortamının yaratılması ve çözüme kavuşturulması için ABD’de de enerji alanında bu yönde duruyor. Bunu, Lübnan-İsrail ihtilafının çözümüne götüren arabuluculuklarıyla kanıtladılar. ABD bunu Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle meşrulaştırılan jeopolitik değişikliklerin gölgesinde enerji yollarının çeşitlendirilmesinin arka planına karşı yaptılar. ExxonMobil’in Girit’in güneybatısındaki ve Mora’daki araştırmalarının duyurusu, Trablus hükümeti Türk rehberliğinde süratle tepki verse de, orta hatta saygı duyarak navtex ile yapıldı. Aynı zamanda, ExxonMobil’in bölgede varlığı, ABD’nin bölgeye olan ilgisini ve çözümleri seferber etme isteğini teyit ediyor.

Bunu, Mısır’ın batıdaki deniz sınırlarının Libya ile (tek taraflı) sınırlandırılmasına ilişkin Al-Sisi başkanlık kararnamesi izledi. Trablus’taki Türkiye yanlısı  Dbeibah hükümeti bunu kınadı, ancak aynı zamanda müzakere talebinde bulundu, hatta bekleyen sorunu çözmek için Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na olası bir itirazı masaya koydu.

Kahire’nin yukarıda belirtilen hamleleri, esasen Atina’nın da girişimlerinin yolunu açıyor. (Girit’in güneyindeki 12 mil uzantısı). Bu, hükümetin ulusal meseleler alanında seçimlerden önceki son eylemi olabilir.

Uluslararası Hukuk profesörü Petros Liakouras’ın belirttiği gibi, Girit’in güneyindeki kıyı bölgesinin genişletilmesi önemlidir, çünkü kıta sahanlığının/MEB’nin uzanacağı bir sınır olan Gavdos’un genel sınırı ile birleşecektir. Libya ile sınırlandırıldığında. Karasularının Girit’in doğusuna değil güneyine uzatılması, İyon Denizi’ne uzatılmasında olduğu gibi Türkiye’nin tepkisini haklı çıkarmazken, ABD’yi rahatsız etmeyeceği varsayılan bir harekettir. Yunanistan ile Libya arasındaki deniz bölgelerinin sınırlandırılmasının Lahey’e havale edilmesine ivme kazandıracaktır. Ve daha geniş bir gelişmeler pazılının parçası olarak, Erdoğan’ın bir himayeye çevirdiği Libya’daki nüfuzunu sınırlama çabası bağlamında da işleyebilir.

Son olarak yetkili kaynaklar, Mart ayında mutlaka 12’ye ulaşmış olacak olan Rafale (Fransa’dan alınan savaş uçaklarının sayısı) parametresini de denkleme dahil ediyor ve Hava Kuvvetleri kaynaklarının bildirdiğine göre, ilkbaharda içlerindeki pilotların eğitimleri tamamlanmış olacak. Atina’ya havadan Türkiye karşısında stratejik bir avantaj sağlayacaktır vurgusu yapılıyor.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu