Yunanistan Haber

F-35’lerin Yunanistan’a Verilmesi Konusunda Bir Sakınca Görmüyorum”

F-35'lerin Yunanistan'a verilmesi konusunda Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak onay vermekte bir sakınca görmüyorum. Bu koşullar altında imzalamamda bir sorun yok."

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez, F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a yönelik satışına neden yeşil ışık yaktığına açıklık getirdi.

Senatör Bob Menendez dün, ABD başkentinde gerçekleştirilen Delphi Ekonomik Forumu’nda konuştu ve komitenin Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı James Reese’in yanı sıra başkan ve yardımcısının onayını gerektiren bir süreçte satışına “yeşil ışık” yaktığını duyurdu.

ERT Yunanistan Devlet Televizyonu Washington muhabirinin Yunanistan’a F-35 satışına ilişkin sorusuna yanıt veren Amerikalı senatör şu ifadeleri kullandı:

“Bunu yaptım çünkü Yunanistan birçok alanda demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda bizimle aynı değerleri paylaşıyor. Ortak bir yol izliyoruz. Çünkü komşusuna düşman değil, tam tersi bir ülke.

Memnunum çünkü iki gün önce Yunanistan’a F-35 talebini imzaladım. Bunu Yunan halkının hayranı olduğum için yapmadım. Bir ülkeyle ortak değerlerimiz olduğunda ve ayrıca stratejik bir çıkarımız olduğunda, konuyla ilgili yargı yetkisine sahip Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak onay vermekte bir sakınca görmüyorum. Bu koşullar altında imzalamamda bir sorun yok. Ancak bir ülke bunun tam tersini yaptığında, evet, bu tür bir satışı kabul etmekte sorun yaşıyorum.

Erdoğan yönetimindeki Türkiye olmasını istediğimiz Türkiye olsa bile, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları değerlerimizi paylaştığımız güçlü NATO değerlerine sahip laik bir devlet olsa bile o zaman bile Doğu Akdeniz’de bir stratejiye ihtiyacımız olacak.

Yasalaşan yasa tasarısıyla yapmaya çalıştığım şey, Amerikan hükümetlerini Doğu Akdeniz’i farklı bir dinamik, ekonomik fırsatlar yaratan, Yunanistan, Kıbrıs (Güney) ve İsrail’in enerji yataklarının kilidini açan bir dinamik üzerinden görmeye ikna etmekti. Daha güçlü bir güvenlik ilişkisinin var olabileceği bir dinamik.”

“Kıbrıs (Güney) ve Dedeağaç”

“Kıbrıs’ın bir ton saldırı veya savunma malzemesi alacağı için değil, Kıbrıs’ın bunu yapma hakkını tanımak çok önemli olduğu için benim ısrarım ve yardımlarımla silah ambargosunu kaldırdık. Rus gemilerinin limanlara yanaşma yasağı dahil olmak üzere Kıbrıs’ın birçok önemli şey yaptığı gerçeğini biliyoruz.

Kuzey Yunanistan’a gelince, geçen yıl Yunanistan’dayken ziyaret ettiğim Dedeağaç’ın sınırsız imkanları var. Bütün bu unsurların ABD ve Yunanistan’ın yararına olduğunu düşünüyorum. Yunanistan’ın rekabetçi olabilecek komşularının düşünmesi gereken şeylerden biri de şudur.

Yani bir dakika, Suda Körfezi’nde Amerikan varlığı olan bir ülkeyi mi vurmak istiyorsunuz? Dedeağaç’ta böylesine Amerikan varlığı olan bir ülkeyi vurmak istiyorsunuz. Bunun gerçekten akıllıca olduğunu düşünüyor musun? Bunların hiçbirini yapmanın akıllıca olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hiçbir neden yok, Yunanistan Türkiye’yi kışkırtacak hiçbir şey yapmadı. Bu yüzden Yunanistan kesinlikle rekabetçi.

Kıbrıs’taki (Güney) seçimlerle ilgili olarak, liderin kim olacağına Kıbrıs halkı karar verecektir. Bana öyle geliyor ki, her iki adayla da ABD ile (Güney) Kıbrıs Cumhuriyeti arasında güçlü bir ilişkimiz olacak. Mesele şu ki, Doğu Akdeniz’de üç ülke arasındaki üst düzey görüşmelerde strateji ve savunma ve East Med çabanın en son noktası üzerinde çalışıyoruz ve bu devam edecek, herhangi bir fark görmüyorum.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu