Yunanistan Haber

“Erdoğan’ın Ziyareti Olumlu, Ama Türkiye İle İlişkilerde Her Türlü Senaryoya Hazır Olmalıyız”

"Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ), belirli koşullar altında, daha iyi bir iklimin sağlamlaştırılmasına gerçekten katkıda bulunabilir ve biz, Güven Artırıcı Önlemler’in bir sonraki turuna Atina'da ev sahipliği yapmaya hazırız."

To Vima gazetesinin Pazar günkü ekine verdiği bir mülakatta Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, “Erdoğan’ın ziyareti olumlu bir adım, ama Türkiye ile ilişkilerde her türlü senaryoya hazır olmalıyız” İfadelerini kullandı.

Bakan Dendias Türkiye ile ilişkilerde özetle şu ifadeleri kullanıyor:

“Gerçek bir sayfa değişikliği istiyorsak Türkiye tavrını değiştirmeli”

“Erdoğan ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Atina ziyareti, Türk-Yunan ilişkilerinde sükunet yönünde atılmış bir adımdı. Ancak şunu belirtmeye gerek yok ki, bir Konsey ve bir ziyaret yoluyla sorunların ortadan kaldırılmasını ve anlaşmazlığımızın “sihirli bir şekilde” çözülmesini bekleyecek kadar saf değiliz.

Koşullar altındaki sakinliğin hoş karşılanması, daha fazla iyileşme ihtimaline katkıda bulunabilir. Ancak Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin sarkaçındaki pek çok tarihi değişimi de unutmamalıyız. Her zaman hem olumlu hem de olumsuz senaryoya hazır olmalıyız.

Aynı fikirde olmadığımız bilinse bile tartışmak faydalıdır, çünkü bu bir ‘kazayı’ önlemeye yardımcı olur. Yani önceden planlanmamış, ancak iletişim kanallarının olmayışından kaynaklanan bir eylem, tahmin edilemeyecek boyutlara ulaşacaktır.

Yunan-Türk ilişkilerinde gerçek bir sayfa değişikliği istiyorsak, komşu ülkenin de gelecekte gerilimin gerilemesine neden olabilecek yapısal konulardaki tavrını değiştirmesine ihtiyaç var.

Yunanistan’ın hukuki hakkının kullanılmasına yönelik savaş nedeni (casus belli), Türkiye-Libya Mutabakatı, hiçbir şekilde desteklenmeyen “Mavi Vatan” teorisi, Ankara’nın Kıbrıs meselesindeki tutumu ve diğer birçok konudaki malum, desteksiz itirazlar, bu sorunlardan bazıları bunlar arasında yer alıyor.

Türkiye’nin sahadaki gerilimlerin önlenmesine katkı sağlamaya devam edeceğini umuyorum. Uluslararası Hukuk bizim kılavuzumuzdur ve herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına karşı tehdit veya güç kullanımını önlemek için Birleşmiş Milletler Şartı’nda belirtilen şeydir.

Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ), belirli koşullar altında, daha iyi bir iklimin sağlamlaştırılmasına gerçekten katkıda bulunabilir ve biz, Güven Artırıcı Önlemler’in bir sonraki turuna Atina’da ev sahipliği yapmaya hazırız. Ama söylediklerimi tekrarlayacağım ve siz de bunun bir müzakere olmadığını hatırlattınız.

Silahlı Kuvvetlerin güçlendirilmesi

Yunanistan güçlü Silahlı Kuvvetlerine sahip olmalı ve durumun rehinesi olmamalıdır. Silahlı Kuvvetlerin güçlendirilmesi planlaması orta ve uzun vadededir ve uzun vadede ne olacağını kimse tahmin edemez.

Ancak gelecekteki ekipman harcama planlaması, mevcut mali alanı ve hava, kara ve denizdeki otonom araçların, yapay zekanın, yeni teknolojilerin, siber güvenliğin ve diğer modern güvenlik zorluklarının yarattığı yeni gerçekliği karşılıyor.

AB’nin savunma harcamalarını bütçe kısıtlamalarından muaf tutma kararına kadar, silahlanma programlarımızın on iki yıllık bir süre boyunca planlanmasına öncelik vermek zorundayız. Aynı zamanda hedefimiz, Yunan halkının fedakarlığından elde edilen gelirin Silahlı Kuvvetlere yönelik en iyi şekilde değerlendirmektir.

Temel bir reform, savunma yenilik ekosistemlerinde deneyimi olan uluslararası hükümet organlarının standartlarına göre, ikili (askeri ve sivil) kullanımda Araştırma ve Geliştirmeyi destekleyecek bir Savunma Yenilik Ekosistemi’nin oluşturulmasıdır.

Silahlı Kuvvetler her türlü silah sisteminin tüketicisi olamaz. İhtiyaçlarını Yunan savunma sanayisinin gelişimi ve uzmanlaşmış bilimsel araştırmalarla ilişkilendirmeliyiz, böylece diğerlerinin yanı sıra yapay zeka, siber güvenlik ve yazılım üretimi alanlarında yenilikçi ürünler tedarik etme olanağına sahip olabilsinler.

Ekosistem, Yunanistan Savunma Araştırma ve Yenilik Geliştirme Merkezi (EKAEAK) tarafından geliştirilecek ve uygulanarak, özel ve kamuya ait tüm kaynakların yerli ve dış finansman kaynaklarından en verimli şekilde harekete geçirilmesi amaçlanacak.

Buna, Silahlı Kuvvetler Araştırma Merkezleri ve Yüksek Askeri Okullar katılacak. Ekosistemin geliştirilmesinden sorumlu olacak kuruluş ise Milli Savunma Bakanlığı personelinin görev yapacağı Anonim Şirket olacak. Özel sektörün yanı sıra daha geniş kamu sektöründen de belirli bir konuda deneyimli ve uzman yöneticiler tarafından gerçekleştirilmektedir.

“EKAEAK’ın amacı, aynı zamanda Savunma Sanayii ekosistemleri arasında Know-how aktarımı için uluslararası devletlerarası ilişkilerden faydalanılması, Yunanistan’ın katıldığı tüm uluslararası Savunma kuruluşlarından (EDA, NATO, EDF gibi) faydalanılması ve aynı zamanda ilgili finansal kuruluşların yanı sıra Yunan inovasyon ekosisteminin parçalarının (yeni kurulan şirketler, Girişim Sermayeleri, akademik ve araştırma kurumları, teknoloji transfer ofisleri, Araştırma Kurumları ve savunma endüstrisi) ara bağlantıları”

Askerlik hizmetindeki yenilikler için, ilgili programlara katılanlara işgücü piyasasındaki yeni olanaklar aracılığıyla askerlik hizmetinin tamamlanmasından sonraki bilgiden yararlanmayı ve aynı zamanda askere alınanların dijital becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bütün bunlar her zaman geliştirilecek olan askeri eğitimle birleşiyor.

Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi’nin (EAB) Milli Savunma Bakanlığı’na devredilmesi için şirketin konsolidasyonuna ilişkin çalışmalar, son işlem aşamasında olan ve Milli Savunma Bakanlığı ile Milli Ekonomi ve Maliye Bakanlıkları arasında işbirliği yapılarak ilgili hüküm Kanun Taslağı haline getirilecek. Bunun da yıl sonuna kadar yasalaşacağını ümit ediyorum.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu