Yunanistan Haber

“Dedeağaç İle Türkiye Engelini Aşıyoruz”

"ABD'nin de Türkiye ile karmaşık bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum ve bu durumda Dedeağaç, ulusal çıkarlarımız ve NATO'nun çıkarları önündeki stratejik bir engeli ortadan kaldırıyor."

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortadoğu, Levante ve Orta ve Güney Asya’daki ABD ve müttefik askeri operasyonlardan sorumlu eski ABD Merkez Komutanlığı Komutanı General Joseph Votel Kathimerini gazetesine verdiği mülakatta Dedeağaç’ın önemine ve Yunanistan-Türkiye ilişkilerine vurgu yaptı. Votel, “Dedeağaç limanı, Kuzey Atlantik İttifakı için benzersiz ve önemli olanaklar sağlıyor. Türkiye’nin Ege’deki davranışı, NATO için stratejik öneme sahip ve bu nedenle bir çatışma alanı haline gelmemesi gereken bir alanda riski artırıyor.” İfadelerini kullanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Dedeağaç’ı ziyaret eden ABD’nin Ulusal Güvenlik için İşletme Yöneticileri Organizasyonunun (Business Executives for National Security) Başkanı ve CEO’su olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Dedeağaç’taki değer, ABD ve Yunanistan’ın bu limandaki güçlü işbirliği ile kısmen tatmin edilen hayati güvenlik çıkarlarını paylaşmasıdır. Sadece ikili işbirliğimizi geliştirmekle kalmıyor, daha da önemlisi NATO ittifakının tamamı için benzersiz yetenekler ve esneklik sağlıyor. Dedeağaç’taki işbirliğinin uzun vadeli ilişkimizi daha önemli ve stratejik bir noktaya taşıdığına kesinlikle katılıyorum.

Dedeağaç’ı, NATO’nun Doğu Avrupa’da büyüyen Rus tehdidine karşı yanıtını sınırlayacak, Türk kararlarını atlatmak için bize bir geçiş yolu sağladığını görüyorum. Diğer ülkeler gibi ABD’nin de Türkiye ile karmaşık bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum ve bu durumda Dedeağaç, ulusal çıkarlarımız ve NATO’nun çıkarları önündeki stratejik bir engeli ortadan kaldırıyor. Türkiye’nin ulusal güvenlik hedeflerini ve eylemlerini hesaplamak ve dikkate almak ABD’li politika yapıcılar için yeni bir şey değil.

Ege’deki gerginlikler konusunda uzman değilim, ancak NATO için önemli güvenlik hedefleri olan bir alanda artan risk ve karmaşıklık ekleme potansiyeline sahip olduğunu zannediyorum.”

blank

blank

blank

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu