Avrupa | Balkanlar

Yunanlı Parlamenter Türkiye’ye Yönelik Yaptırım Talebinde Bulundu

"AB Komisyonu Türkiye'nin yasadışı balıkçılık faaliyetiyle başa çıkmak ve AB balıkçılarının haklarını savunmak için ne gibi yaptırımlar uygulayacaktır?”

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Avrupa Parlamentosu Milletvekili Manolis Kefalogiannis, AP Komisyonu’ndan Türkiye’de yasa dışı balıkçılık faaliyetlerinin yapıldığını ileri sürerek yaptırımlar talebinde bulundu.

Yunanistan’da yeni Demokrasi Partisi’nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili Manolis K. Kefalogiannis tarafından Avrupa Komisyonu’na sunulan soru ile, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botların hem Yunan karasularında hem de uluslararası sularda genellikle eşlik ettiği Türk balıkçı tekneleri tarafından gerçekleştirilen yasadışı balıkçılık faaliyetleri yapıldığını ileri sürerek Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep ediyor.

Yunan Parlamenter Kefalogiannis soru önergesinde şu ifadeleri kullanıyor:

“Türkiye’nin yasa dışı balıkçılık faaliyeti ikili bir Yunanistan-Türkiye meselesi değildir. Türkiye’nin bu yasa dışı davranışı, Avrupa Birliği’nin Ortak Balıkçılık Politikası ilkelerini ihlal ediyor ve AB’nin üye devletlerin hak ve çıkarlarını koruma becerisini sorguluyor. Yunanistan, Avrupa mevzuatının ilgili hükümlerini uygulayarak balık üreme mevcudiyetini korumak için önemli önlemler almıştır.

Türk balıkçı teknelerinin hem Yunan karasularında hem de uluslararası sularda genellikle Türk Sahil Güvenlik teknelerinin eşlik ettiği sistematik yasadışı avlanmayla, deniz ortamını koruma çabalarını baltalıyor. Yunan balıkçıları ve Avrupa Birliği’nin (üye ülkeleri) arasında yasadışı rekabet sorunu da yaratıyor.

Türk balıkçı teknelerinin avlanmaya kapalı dönemlerde ve yasak araçlar gereçlerle balıkçılık faaliyetlerinde bulunmaları nedeniyle, AB balıkçı tekneleri için geçerli olan standartlara ve kısıtlamalara uymamaları olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Üçüncü ülkeler tarafından benzer yasa dışı avlanma vakalarında AB, üye devletlerle kararlı bir dayanışma pozisyonu alıyor. Ancak, Türkiye’ye karşı etkisiz tepki ve özellikle açıkça yasa dışı balıkçılık faaliyetine ilişkin Ortak Balıkçılık Politikasının uygulanmaması, yasa dışı davranışları teşvik ediyor ve aynı zamanda bölgede barış, güvenlik ve iyi komşuluk ilişkileri pahasına gerilimlerin daha da artmasına yol açıyor.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı, Avrupa Komisyonu’na önleme, caydırma ve ortadan kaldırma için net bir çerçeve sağlayan 1005/2008 sayılı Yönetmeliğe göre, Türkiye’nin yasadışı balıkçılık faaliyetiyle başa çıkmak ve AB balıkçılarının haklarını savunmak için ne gibi yaptırımlar uygulayacaktır?”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu