Batı Trakya

“Yunanistan’a Çağrı: Haksızlığa ve Adaletsizliğe Son Verilsin”

“Türk Azınlık dernekleriyle ilgili kararlar, Yunanistan tarafından 15 yıldır uygulanmıyor.”

İskeçe Türk Birliği yaptığı yazılı açıklamada Yunanistan’a bir kez daha çağrıda bulunuyor. Açıklamada, “Türk azınlık dernekleriyle ilgili kararlar, Yunanistan tarafından 15 yıldır uygulanmıyor.” İfadelerine yer veriliyor.

İTB’nin yazılı açıklaması aynen şu şekilde:

“YUNANİSTAN’DAN AVRUPA KONSEYİ’NİN ÇAĞRISINA UYARAK, AİHM KARARLARINI UYGULAMASINI, İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ VE DİĞER TÜRK AZINLIK DERNEKLERİNİN MARUZ KALDIĞI HAKSIZLIĞA VE ADALETSİZLİĞE SON VERMESİNİ BEKLİYORUZ.”

 On beş yıl önce bugün 27 Mart 2008 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararını açıklamış ve oybirliğiyle İskeçe Türk Birliği’ni haklı bulmuştu. O kararın üzerinden tam 15 yıl geçti. İskeçe Türk Birliği ve AİHM’nde “Bekirusta Dava Grubu” olarak bilinen Türk azınlık dernekleriyle ilgili kararlar, Yunanistan tarafından 15 yıldır uygulanmıyor.

Bugün, İskeçe Türk Birliği’nin verdiği hukuk ve demokrasi mücadelesinde dönüm noktası olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararının 15. yıldönümü.

İsmindeki ‘Türk’ ibaresinden dolayı derneğimiz hakkında Yunanistan mahkemelerince verilen kapatma kararının ve derneğimizin yasal statüsünün iptal edilmesinin haksız bulunduğu ve mahkum edildiği AİHM kararının üzerinden tam 15 yıl geçti. İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Azınlığı olarak hala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanmasını bekliyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 15 yıl önce bugün 27 Mart 2008 tarihinde, “Bekirusta Dava Grubu” olarak bilinen İskeçe Türk Birliği’yle birlikte, Rodop ili Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç ili Azınlık Gençlik Derneği davalarıyla ilgili kararını açıklamış ve üç azınlık derneğini de oybirliğiyle haklı bulmuştu.

Ancak, AİHM kararı 2008 yılından bu yana Yunanistan tarafından uygulanmamakta, İskeçe Türk Birliği’nin yasal statüsü iade edilmemektedir. Dolayısıyla Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık insanına yapılan ayrımcılık ve hukuksuzluk devam etmektedir.

Batı Trakya Türk Azınlığı olarak, 15 yıldır vatandaşı olduğumuz Yunanistan devletinden uluslararası hukuka saygı göstermesini ve AİHM kararlarını tam ve eksiksiz bir şekilde uygulamasını bekliyoruz.

15 yıldır AİHM kararlarının uygulanması için Avrupa Konseyi’nin, Yunanistan’a yaptığı çağrıları bir kez daha hatırlatmak isteriz.

BU ÇERÇEVEDE 2022 YILI ARALIK AYINDA AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ’NİN, BATI TRAKYA TÜRK AZINLIK DERNEKLERİYLE İLGİLİ AİHM KARARLARININ UYGULANMASI İÇİN YUNANİSTAN’A ACİLEN GEREKEN ADIMLARI ATMASI VE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNE GİTMESİ YÖNÜNDEKİ ÇAĞRISINA UYMASINI BEKLEDİĞİMİZİ VURGULAMAK İSTERİZ.

AİHM KARARLARININ UYGULANMASI DAHA FAZLA BEKLETİLMEMELİ , AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ’NİN ÇAĞRISI DİKKATE ALINARAK, İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ VE DİĞER TÜRK AZINLIK DERNEKLERİNİN YASAL STATÜLERİ VE TÜZEL KİŞİŞİKLERİ BİR AN ÖNCE İADE EDİLMELİDİR.

ÜLKEMİZ YUNANİSTAN’DAN ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI GÖSTERMESİNİ VE AİHM KARARLARINI UYUGULAYARAK YILLARCA SÜREN BU MAĞDURİYETE VE ADALETSİZLİĞE SON VERMESİNİ BEKLİYOR VE TALEP EDİYORUZ.

MÜCADELEMİZİN 40. YILI

İskeçe Türk Birliği açısından 2023 yılının ayrı bir özelliği ve önemi de var. 1927 yılında kurulan ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin tabelası, “Batı Trakya’da Türk yoktur” şeklinde ifade edilen politikanın bir uygulaması olarak 1983 yılında İskeçe Türk Birliği’nin tabelası güvenlik güçleri tarafından yerinden sökülmüş hemen akabinde dönemin İskeçe valisi tarafından derneğimiz hakkında kapatma davası açılmıştır. Dolayısıyla, İskeçe Türk Birliği’nin sürdürdüğü HAK ARAMA MÜCADELESİ bu yıl 40. yılına girmiştir.

40 yıldır devam eden HAK ARAMA MÜCADELEMİZİ, demokrasi ve hukuktan ayrılmadan daha büyük bir azim ve kararlılıkla sürdüreceğimizi tüm kamuoyunun dikkatine sunarız.”

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu