Yunanistan Haber

Yunanistan İle İngiltere Savunma İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Yunanistan ile İngiltere arasında Portsmouth deniz üssünde Savunma İşbirliği Deklarasyonu imzalandı.

Yunanistan ile İngiltere arasında Portsmouth deniz üssünde Savunma İşbirliği Deklarasyonu imzalandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos Salı günü Birleşik Krallık’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi ve Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace ile İngiltere’nin güneyindeki Portsmouth deniz üssünde bir araya gelerek iki ülke arasında Savunma İşbirliği Deklarasyonu imzalandı.

Bu Deklarasyon, “iki ülkenin halihazırda yakın olan ilişkilerini, ortak tehditler ve zorluklarla birlikte göğüs gerebilmeleri ve aynı zamanda her ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin yararına daha yakın işbirliği yapabilmeleri için güçlendirmeyi” amaçlamaktadır.

Diplomatik kaynaklara göre, Panagiotopulos ve Wallace çok samimi bir görüşme gerçekleştirdiler ve iki ülkeyi ilgilendiren bir dizi konuyu görüşme fırsatı buldular ve böylece hem kendi ilişkilerini hem de iki ülkenin yakın ilişkilerini teyit ettikleri ileri sürülüyor.

blank

Bu bağlamda İngiliz Savunma Bakanı, 2004 yılından sonra bir Yunan Savunma Bakanı’nın Birleşik Krallık’a resmi bir ziyaretinin olmamasını düşünülemez olarak nitelendirdi.

İngiliz Bakan Wallace, Yunanistan’ın Suda ve Hanya’daki tesisler aracılığıyla İngiliz kuvvetlerine sağladığı desteği kabul etti ve Dedeağaç üssünün geliştirilmesinin hem Avrupa hem de NATO için önemine vurgu yaptı.

İki Bakanın Deniz Hukukuna özel bir vurgu yapması da dikkat çekti. İki ülke arasında imzalanan Deklarasyon, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ın Akdeniz’de barış ve güvenliğe yönelik tehditleri ele almaya ve uluslararası hukuka ve özellikle Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne saygı göstermeye kararlı olduklarını açıkça belirtmektedir. Anlaşma, iki Savunma Bakanlığının heyetlerinin yılda bir kez toplanarak anlaşmayı güncellemesini şart koşuyor.

Diplomatik kaynaklara göre İngiliz Savunma Bakanı, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginliğin ancak NATO aracılığıyla hafifletilebileceğini savundu. Hatta aynı kaynaklar, bunun ancak Kuzey Atlantik Antlaşması’nın müttefikleri arasındaki dayanışma maddesine dayanan bir girişimle yapılabileceğini tahmin ediyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu