Yunanistan Haber

Yunanistan İle Bulgaristan Dedeağaç-Burgaz Petrol Boru Hattının İmzalarını Atıyor

Dedeağaç-Burgaz petrol boru hattı için Yunanistan-Bulgaristan Ocak ayında Mutabakat Zaptı imzalayacak.

Dedeağaç-Burgaz petrol boru hattı için Yunanistan-Bulgaristan Ocak ayında Mutabakat Zaptı imzalayacak.

Bulgaristan’ın Enerji Bakanı Vekili Rosen Christov, Bulgaristan’ın Yunanistan’ı değerli bir müttefik olarak “gördüğünü” belirtti.

Yunanistan ve Bulgaristan’ın, Bulgaristan’ın Burgaz limanını Dedeağaç’a bağlayacak bir petrol boru hattının inşası için ilk kez bir işbirliği anlaşması imzalamasının üzerinden yaklaşık 30 yıl geçti.  Rus petrolünün taşınmasını sağlayan proje “kırk dalga” atlattı, sert tepkilere yol açtı ve sonunda Bulgaristan tarafından çevresel gerekçelerle zamana “gömüldü”.

Şimdi ise Bulgaristan projenin canlanmasını ve süratle olmasını istiyor.

Bulgaristan’ın Enerji Bakan Vekili Rosen Christov, Dedeağaç’taki doğal gaz santralinin açılışından sonra Newmoney dergisine verdiği özel röportajda, iki ülke arasında ilgili İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın Ocak ayında imzalanmasının beklendiğini açıkladı.

Bulgar Bakan Vekili Christov, “Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Kostas Skrekas ile görüştük ve anlaşmaya vardık. Çok yakında, muhtemelen ay sonuna kadar petrolü Bulgaristan rafinerilerine taşıyacak olan Dedeağaç-Burgaz boru hattı için bir Muhtıra imzalayacağız. Geçmişte Rus petrol ürünlerini Bulgaristan rafinerilerinden Yunanistan ve diğer ülkelere ihraç etmeyi amaçlayan eski bir proje. Şimdi, proje tam tersine döndü, Rus petrolü değil, Bulgar rafinerilerine başka petrolü nakletmek için proje yeniden canlandırılıyor.

Mutabakat Zaptı, boru hattı inşaatını hızlandırmak amacıyla bu proje için tahminlerin incelenmesini ve analizini üstlenecek ortak bir çalışma grubunun oluşturulmasını sağlayacaktır. Dedeağaç-Burgaz boru hattının inşaat çalışmalarının 1-2 yıl içinde başlayacağını ve boru hattının muhtemelen 3-4 yıl içinde işletmeye alınacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Bulgar hükümetinin hedefi, Lukoil’in rafinerilerini tekrar işler hale getirmek. Yeşil enerjiye geçiş çağında bir petrol boru hattı inşasının mantıklı olup olmadığı sorulduğunda, Bulgaristan enerji Bakanı kesin bir yanıt veriyor: “Yeşil geçiş ara aşamalar gerektirir. Kömürden temiz enerjiye “uçamayız”. Enerji geçişini sağlamak için öncelikle enerji güvenliğini sağlamalıyız. Ve gerekli altyapıyı geliştirmek yıllar alıyor. Uzun vadeli bir ufku olan bu altyapıların hazırlıklarına bir an önce başlanması bu nedenle çok önemli.”

“Rakip değil, ortaklarız”

blank

Enerji Bakan Vekili Rosen Christov, “Bulgaristan, Avrupa’nın üçüncü büyük elektrik ihracatçısıdır. Geçen yıl ülke rekor ihracat kaydetti ve 14 TWh’ye ulaştı. Bununla birlikte bölgedeki talebin tamamını karşılayamadık. Tahminlerimiz, bu talebin artacağı yönünde ve bunun için hızlı bir altyapı yatırımı gerekiyor. Bu nedenle Bulgaristan, Yunanistan’ı değerli bir müttefik olarak “görmektedir”.

Enerji krizi ortak çaba gerektiriyor. Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki tarihsel olarak yakın ilişkiler artık daha da önemli hale geliyor. İki ülke çok çeşitli projelerde işbirliği yapıyor. Doğal gaz fiyatına tavan uygulayarak, doğal gaz piyasasını istikrara kavuşturmak için AB içindeki çabalarımızı birleştirdik.

Dedeağaç’ta başlatılan FSRU projesinde Bulgaristan’ın projenin %20’sine sahip olması nedeniyle işbirliği yapıyoruz. Avrupa’ya temiz enerji sağlamanın stratejik bir yolu olarak gördüğümüz Yunanistan-Mısır elektrik enterkonneksiyon projesini destekliyoruz.

Şimdi de Dedeağaç’ta doğalgaz santralinin inşaatını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu birim, sadece Yunanistan’da değil, elektrik talebinin her yıl arttığı Güneydoğu Avrupa’da da enerji güvenliğini sağlayarak bölgenin enerji piyasasının istikrarına katkıda bulunacaktır. Bu, karbon nötr ekonomilere ulaşma yolunda önemli bir geçiş adımıdır.

Yunanistan ile ortak bir coğrafi konuma ve mevcut krizin nasıl ele alınması gerektiğine dair ortak görüşlere sahip, açık bir şekilde ortağız. Bölgede enerji piyasasının nasıl gelişeceği konusunda da aynı görüşleri paylaşıyoruz. İki ülkenin stratejisi de aynı çizgide ilerliyor. Birlikte, ortaklar olarak rakiplerden çok daha fazlasını başarabiliriz. Yunanistan önümüzdeki yıllarda Bulgaristan’ın önemli bir ortağı olmaya devam edecek.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu