Yunanistan Haber

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı 16 Harita Yayınladı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin iddialarının yasa dışı olduğunu, tek taraflı eylemler olduğunu ve buna karşı Türkiye’nin iddialarına cevap olarak bahse konu 16 haritayı yayınladığı ifade ediliyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin Ege’de adalarla ilgili öne sürdüğü iddialara yanıt olarak 16 haritanın yer aldığı bir açıklama yaptı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Türkiye’nin iddialarının yasa dışı olduğunu, tek taraflı eylemler olduğunu ve buna karşı Türkiye’nin iddialarına cevap olarak bahse konu 16 haritayı yayınladığı ifade ediliyor.

Açıklamada, haritaların Lozan (1923) ve Paris (1947) Antlaşmalarında yer alan statükodan başladığına vurgu yapılıyor.

Açıklamada, “1973’te Kuzey Ege’de Yunan kıta sahanlığı bölgelerindeki petrol sahalarının araştırılması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yasadışı ruhsatlandırılmasıyla başlayan ve Yunanistan tarafından yapılan soygun girişimi de dahil olmak üzere Türk iddiaları aşağıdadır: 80’lerde Ege’nin yarısının sorumluluğu, 90’larda “gri bölgeler” teorisi, Doğu Akdeniz’de yeni ruhsatlarla tırmanış, “Mavi Vatan”ın resmi doktrin olarak kabul edilmesi, “Türk-Libya” muhtıra” ve Ege adalarının askersizleştirme rejimine ilişkin Türk teorisine kadar varıyorlar.

Haritalar, statükoyu devirmeyi, uluslararası hukuku ve uluslararası deniz hukukunu ihlal etmeyi, bölgemizde barışı, güvenliği ve istikrarı tehdit etmeyi amaçlayan Türk revizyonizminin boyutunu belgeliyor.” İfadelerine yer veriliyor.

https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-tou-upourgeiou-exoterikon-gia-ton-tourkiko-anatheoretismo-ten-periodo-1973-2022-apeikonise-se-16-khartes-09062022.html

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu