Yunanistan Haber

“Yunanistan, Amerikan Fırkateynlerinin Yunan Tersanelerinde Ortak Üretimini Araştırıyor”

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, “Yunanistan, Amerikan fırkateynlerinin Yunan tersanelerinde ortak üretimini araştırıyor” şfadelerini kullandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, “Yunanistan, Amerikan fırkateynlerinin Yunan tersanelerinde ortak üretimini araştırıyor” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Güney Kıbrıslı mevkidaşı Vasilios Palmas ie yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Yunanistan, ABD Deniz Filosunun güçlendirilmesi bağlamında, Yunan gemi inşa endüstrisinin yararına olabilecek, yeni nesil “Constellation” sınıfından yedi adete kadar Amerikan fırkateyninin Yunan tersanelerinde ortak tasarımı ve ortak üretimi üzerinde çalıştığını dile getirdi.

Bakan Dendias konuya ilişkin, 16 Ocak’ta Yunanistan Deniz Kuvvetleri, yetkili Amerikan biriminden Yunanistan’ın bu ilgisini kabul ettiğine dair özel bir mektup aldığını ve Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına da uygun olacak bir anlaşmanın varlığıyla da Yunanistan’ın baştan itibaren planlamaya katılabileceğini dile getirdi. Öte yandan Dendias, ABD tarafından Yunanistan’a bir dizi savunma malzemesinin ücretsiz imtiyazının bir parçası olarak verilecek olan LCS fırkateynleri hakkında, bunlara bir ara çözüm olarak baktığını söyledi.

Bakan Dendias’ın vizyonunun gerçekleşmesi çok uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Atina’daki kaynaklar, Yunanistan Savunma Bakanlığı’nda sadece 5’inci nesil F-35 savaş uçakları için satış kabul mektubu değil, Donanmaya ilişkin ikinci bir Amerikan mektubu da var. ABD, 2’nci mektubunda Yunanistan’ın yeni nesil Constellation sınıfı fırkateynlerin FFG-62 programına girmesi ve bu tip gemilerin operasyonel ihtiyaçlarının ve özelliklerinin belirlenmesi yönünde atılacak adımlara değindiği ileri sürülüyor.

F-35 uçaklarının tedarikine değinen Dendias, yetkili Amerikan kurumu tarafından Yunanistan’a satışına ilişkin teklif ve kabul mektubunun (LOA) gönderildiğini dile getirdi. Aynı zamanda, taslak anlaşmayı hazırlamanın ilk aşamasında olduğunu ve bu nedenle maliyetlerle ilgili kamuoyu tartışmasında herhangi bir şey söylemek için henüz çok erken olduğunu açıkladı. Bunun karmaşık bir süreç ve karmaşık bir müzakere olduğunu söyledi. Yunanistan tarafından hesaplamaların yapıldığında ciddi ve sorumlu bir bilgilendirme yapılacağı güvencesini de verdi. Dendias, “Hükümetin bu tür vakaları mutlak şeffaflıkla ele alabileceğini kanıtlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Son olarak Dendias, önümüzdeki günlerde Silahlı Kuvvetlerde inovasyonun güçlendirilmesi, yeni teknolojiye sahip ileri sistemlerin, otonom insansız hava, deniz ve su altı araçlarının devreye alınmasına yönelik mevzuat kamuoyunda tartışmaya açılacağını söyledi. Dendias aynı zamanda, Güney Kıbrıs’a askeri yeniliklere katılma davetini de iletti.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu