Batı Trakya Haber

“Yunanistan 14 Yıldır AİHM Kararlarını Uygulanmıyor”

Batı Trakya Türk heyeti Viyana’da Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı. Heyet üyeleri toplantıda, Yunanistan’ın 14 yıldır AİHM kararlarının uygulanmadığını gündeme getirdi.

Batı Trakya Türk heyeti Viyana’da Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı. Heyet üyeleri toplantıda, Yunanistan’ın 14 yıldır AİHM kararlarının uygulanmadığını gündeme getirdi.

ABTTF ve BTAYTD’den oluşan Batı Trakya Türk heyeti Batı Trakya Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiğini ve AİHM kararlarının 14 yıldır uygulanmadığını gündeme taşıdı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD)’nden oluşan Batı Trakya Türk heyeti, 16-17 Mayıs 2022 tarihlerinde Viyana’da  “Kriz Zamanlarında Demokratik Kurumların İşleyişi: Ek İnsani Boyut Toplantısı II” başlıklı AGİT Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı.  2022 yılının ikinci insani boyut toplantısında ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı ve  BTAYTD İnsan Hakları Uzmanı Kerem Abdurrahimoğlu Batı Trakya Türk toplumunu temsil ettiler.

AGİT Polonya Dönem Başkanlığı ve AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR)’nin işbirliğinde gerçekleştirilen toplantıda kriz dönemlerinde demokrasinin bekçileri olarak ulusal ve yerel kurumların rolü ile AGİT alanında dernek kurma özgürlüğü  ve medya özgürlüğünün önemi tartışıldı.

AGİT bölgesinde dernek kurma özgürlüğünün öneminin tartışıldığı sabah oturumunda ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğünün Yunanistan tarafından ihlal edildiğini belirtti. ABTTF, Bekir Usta dava grubu adı ile bilinen üç davada Yunanistan’ın 14 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamadığını dile getirdi. Haziran 2022’de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Bekir Usta dava grubunu inceleyeceğini söyleyen ABTTF, AİHM kararlarının uygulanması konusunda herhangi bir adım atılmaması nedeniyle Yunanistan’a karşı ihlal prosedürünün başlatılmasını istediklerini belirtti.

blank

Aynı oturumda konuşan BTAYTD,  Bekir Usta dava grubunda yer alan İskeçe Türk Birliği’nin AİHM kararının ardından ulusal mahkemeler nezdinde yaptığı başvuruda Yargıtay’ın 29 Haziran 2021 tarihinde red kararı vermesiyle bir kez daha iç hukukun tüketildiğini söyledi. BTAYTD, Yargıtay’ın verdiği red kararının ardından İskeçe Türk Birliği’nin düzenlediği protesto gösterisinden yedi ay sonra İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmeoğlu ve Batı Trakya Türk toplumunun önde gelen isimlerine karşı soruşturma açıldığını söyledi.

“Ana akım medya Batı Trakya Türk toplumuna karşı önyargılı bir yaklaşım sergiliyor.”

Medya özgürlüğü konulu oturumda ise ABTTF, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini tanımayarak ülkede yalnızca dini bir azınlık olduğu konusundaki resmi politikasının medyaya da etki ettiğini belirtti.  Medyada Batı Trakya Türk toplumuna karşı önyargılı bir yaklaşım olduğunu belirten ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna karşı online ve offline medyada ırkçı ve nefrete dayalı söylemin ülke genelinde korku ve güvensizliği artırdığını belirtti. Bu durumun nefret saldırılarını tetikleyebileceğini belirten ABTTF, ülke makamlarının nefret söylemi ve nefret temelli saldırıların rapor edilmesi ve cezalandırılması konusunda sorumluluk üstlenmesini istedi.

Kapanış oturumunda yanıt hakkını kullanan Yunanistan, 1923 Lozan Antlaşması’na göre dini bir azınlık olarak Trakya’da Müslüman azınlık olduğu yönündeki resmi tezi tekrar etti, Azınlık’ın herhangi bir ayrımcılık olmaksızın tüm pozitif haklardan yararlandığını iddia etti.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu