Yunanistan Haber

Yunan Dışişlerinden Türkiye’ye Lozan Cevabı

"Yunanistan Cumhuriyeti, vatandaşlarının insan hak ve özgürlüklerini tam olarak koruyan ve güvence altına alan bir Avrupa hukuk devletidir."

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Batı Trakya’da azınlık eğitimi ile ilgili itirazlarına ilişkin sorusuna yazılı bir yanıt verildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannu’nun yazılı cevabında aynen şu ifadelere yer veriliyor.

“Maalesef bir kez daha Ankara, eleştiriye tahammülü olmayan pozisyonlar sunmak için gerçeği tamamen tersine çeviriyor. Onları bütünüyle reddediyoruz.

Okulların faaliyetini askıya alma kararının Yunanistan genelinde tamamen aynı kriterlerle, yani öğrenci sayısı asgari dokuz (9) öğrenci eşiğinin altına düştüğünde verildiğine dikkat çekiyoruz.

2022-2023 öğretim yılı için, yalnızca Doğu Makedonya-Trakya Bölgesi’nde dört (4) azınlık ilköğretim okuluna ek olarak, azınlık olmayan yirmi dokuz (29) ilköğretim biriminin faaliyeti askıya alınmıştır.

Bu nedenle, azınlık öğrencilerine yönelik herhangi bir olumsuz muameleden kimse söz edemez.

Bu veriler, Yunan Devletinin eğitim seçeneklerinin tüm Yunan vatandaşları için eşit ve ayrım gözetmeksizin, yalnızca öğrencilerin yararına yüksek bir eğitim düzeyi sağlamak amacıyla yapıldığını açıkça göstermektedir.

Türkiye, yanıltıcı söylemlerine bir son vermeli ve özgür, demokratik ve bir Avrupa ülkesinde yaşayan Trakya’daki (Batı) Müslüman Azınlığın, tüm Yunan vatandaşları gibi özgürlüklerinden ve haklarından tam anlamıyla yararlandığını gösteren gerçeği anlamalıdır.

Aksine, Türkiye’deki Rum Azınlığının az sayıdaki okulu, Yunanlıların atalarının topraklarından şiddetli ve sistemli bir şekilde ata topraklarından koparılmalarına tanıklık ediyor.

Trakya’daki (Batı) müreffeh Müslüman Azınlık için bir sonraki eğitim yılında doksan dokuz (99) ilköğretim okulunun faaliyete geçeceğini hatırlatırız.

Konstantinupolis’te (İstanbul) sadece üç (3), İmvros’da (İmroz) bir (1) faaliyet gösterirken, Tenedos’da (Bozcaada) hiçbir tanesi.

Trakya’daki (Batı) Müslüman Azınlığın rakamsal olarak yaklaşık 120.000 üyesi var.

Türkiye’deki Rum Azınlık 3.000 kişiyi geçmezken, Lozan zamanında eşit sayıdaydı.

Ne yazık ki Türkiye için rakamlar Lozan Antlaşması’na kimin saygı duyduğu ve uyguladığı konusunda yadsınamaz bir gerçeği söylüyor.

Yunanistan Cumhuriyeti, vatandaşlarının insan hak ve özgürlüklerini tam olarak koruyan ve güvence altına alan bir Avrupa hukuk devletidir.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu