Yunanistan Haber

Yunan Basını: “Türk Bayraktar’lar Arnavutluk Semalarında Uçacak”

Arnavutluk'ta Kuçova kentindeki NATO üssünün açılışı Yunan basınında geniş yer buldu.

Arnavutluk’ta Kuçova kentindeki NATO üssünün açılışı Yunan basınında geniş yer buldu. Basında çıkan haberlerde, “Arnavutluk’un Kuçova kentindeki NATO üssü açıldı – Türk Bayraktar’lar Arnavutluk semalarında uçacak” başlığıyla duyurdu.

Arnavutluk’taki ilk NATO Taktik Hava Üssü olan Kuçova Hava Üssü’nün açılışı tarihi bir güne sahne oldu. Törende, Baykar TB2 SİHA’lar Arnavutluk Ordusu’nun envanterine girerken, ilk uçuşlarını da başarıyla gerçekleştirdiler.

Törende yapılan konuşmaların ardından İtalya’nın Aviano Hava Üssü’nden iki Amerikan F-16’sı ve iki F-35 savaş uçağı uçtu ve iki Eurofighter üsse iniş yaptı.

NATO üssün modernizasyonunu yaklaşık 50 milyon Euro harcayarak finanse etti. Bu modernizasyon, kontrol kulesi, pistler, hangarlar ve depolama tesislerindeki yenilemeleri içeriyordu.

NATO Sözcüsü Vekili Dylan White, “Kuçova Hava Üssü’nün yeniden geliştirilmesi stratejik bir yatırımdır ve NATO’nun, ittifak için stratejik öneme sahip bir alan olan Batı Balkanlar’daki varlığını güçlendirmeye devam ettiğini göstermektedir.” dedi.

“Türk ‘Bayraktar’ İnsansız Hava Araçları Arnavutluk’taki Kuçova Hava Üssü’ne ulaştı”

blankYunan basınında çıkan haberlerde şu ifadeler kullanıldı:

“Türk ‘Bayraktar’ İnsansız Hava Araçları Arnavutluk’taki Kuçova Hava Üssü’ne ulaştı. Arnavut yetkililer, Türk TB2 “Bayraktar” İnsansız Hava Araçlarının halihazırda Arnavutluk’ta olduğunu duyurdu.

Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Pelesi, sosyal medyada “montajın birkaç gün önce başladığını ve aynı zamanda operasyon ve kontrolleri için destekleyici altyapının (drone) kurulumunun da gerçekleştiğini” belirtti. Bu gelişme yalnızca Arnavutluk’un savunma yeteneklerini arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkenin ulusal güvenliği garanti etme ve en yüksek savunma standartlarını karşılama konusundaki kararlılığının da kanıtı oluyor.” diye yazdı.

Arnavutluk Savunma Bakanı’na göre bu başarı, Arnavutluk Silahlı Kuvvetlerinde modernleşme ve yeniliğe olan bağlılığın bir simgesi. Pelesi, kendisinin de bulunduğu Arnavutluk’taki İHA montajına ilişkin bazı fotoğraflar da yayınlarken, ülkesinin alacağı toplam İHA sayısı açıklanmadı.

Bu arada Arnavut ordusu birkaç ay önce Türkiye’de Türk “Bayraktar” İnsansız Hava Araçlarının kullanımı konusunda eğitim aldı. Arnavut İnsansız Hava Araçlarının Kuçova Hava Üssü’nden görev yapması bekleniyor.

Arnavutlar, Bayraktarların NATO’nun havada yakıt ikmali operasyonlarına destek vereceğini, lojistik destek sağlayacağını, hava devriyeleri yapacağını ve son olarak da eğitim verileceğini bildirdi.

Doğrulanmamış bilgilere göre, Aralık ayında Arnavutluk, muhtemelen hafif lazer güdümlü bomba taşıyacak olan Türk yapımı Bayraktar TB2 İnsansız Hava Araçlarını satın alarak, Arnavutluk Silahlı Kuvvetlerini dikey olarak yükseltti (Yunanistan henüz bu boyutta donanımlı İnsansız Hava Araçları edinmedi).

“Bayraktar TB2’ler bugün Arnavutluk semalarında”

blankBaykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA’ların Arnavutluk ordusunun envanterine girdiğini belirterek, “Bayraktar TB2’ler bugün Arnavutluk semalarında ilk uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.” ifadesini kullandı.

Kuçova Hava Üssü’nün açılışının, Balkanlar ve Avrupa’nın güvenliği için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu törenle birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar Arnavutluk ordusunun envanterine girdi. Böylece Arnavutluk ordusu envanterine ilk kez NATO standartlarında bir hava aracı katılmış oldu. Saygıdeğer Başbakan Edi Rama’nın vizyoner liderliği ve değerli Savunma Bakanı Niko Peleshi’nin güçlü işbirliği ile Bayraktar TB2’ler bugün Arnavutluk semalarında ilk uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.”

Haluk Bayraktar, “Bayraktar TB2 SİHA’larımızın bu stratejik noktada görev alması, Arnavutluk’un ve kardeş Balkan coğrafyasının güvenliğine katkımızın önemli bir göstergesi.” ifadesini kullanarak, Baykar olarak yenilikçi teknolojileriyle, bölgesel ve küresel güvenliğe katkıda bulunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Öte yandan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleshi de envantere giren Bayraktar TB2’lerin görüntülerini içeren videoyu sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu