Yunanistan Haber

Yunan Bakan: “Sahil Güvenlik, İnsanlık ve İnsan Hakları Konusunda Dersler Vermeye Devam Ediyor”

Yunanistan Denizcilik Bakanından Türkiye’ye mesaj: “Hiç kimsenin egemenlik haklarımızı sorgulamasına izin vermeyeceğiz. Sahil Güvenlik Birimi insanlık ve insan hakları konusunda dersler vermeye devam ediyor.”

Yunanistan Denizcilik ve Ege Bakanı Giannis Plakiotakis, Yunan Devlet Televizyonu ERT’de katıldığı bir programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’de yaptığı konuşmasında Yunanistan’a yönelik sarf ettiği sözleri yorumladı. Bakan Plakiotakis, “Yeni diplomatik ittifaklar kurduk, silahlı kuvvetlerimizi güçlendiriyoruz. Hiç kimsenin ve hiçbir nedenle egemenlik haklarımızı sorgulamasına izin vermeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Denizcilik ve Ege Bakanı Giannis Plakiotakis şu ifadeleri kullandı:

“Sahil Güvenlik Birimi insanlık ve insan hakları konusunda dersler vermeye devam ediyor”

“Dışişleri Bakanı gereken cevabı verdi ve şimdi de Başbakan’ın Cuma günü BM Genel Kurulu’nun kürsüsünden gerekeni yapması bekleniyor. Ülkemiz bariz olanı yapıyor. Uluslararası hukuka uygun, insan haklarına saygılı, insan yaşamına saygılı hareket etmektedir. Operasyonel hazırlığımız arttırıldı. Son iki yılda Sahil Güvenlik 145 arama ve kurtarma operasyonunda 6.000’den fazla göçmeni kurtardı.

Türkiye’nin bizi Ege’deki geri itmelerle suçlaması yerine, bahsetmeye değer olan şey, nihayet birilerinin Türkiye’den ileri itme ile ilgilenmesi gerektiğidir. Türkiye sistematik olarak göçmenlik projesini uyguluyor.

Sahil Güvenlik’e ait personel ve subaylar, erkekler ve kadınlar, günde 24 saat, yılda 365 gün, cesurca kararlılıkla hareket ediyorlar ve bunun sadece göçü yönetmede değil, aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığı çetelerini dağıtmada da etkileyici sonuçları var. Sahil Güvenlik Birimi insanlık ve insan hakları konusunda dersler vermeye devam ediyor.

Denizin ortasında bir mülteci botu tespit ettiğimizde derhal Türk Sahil Güvenlik yetkililerini haberdar ediyoruz. Sahil Güvenlik cevap vermeyince de denizin ortasında 5-7 saat uğraştığımız oluyor. Öncelikli konu, Avrupa Birliği’nin de deniz sınırları olan deniz sınırlarının korunmasıdır.

Yaşanan olaylar Sahil Güvenlik görevlileri tarafından Uluslararası hukuka mutlak saygıyla yönetiliyor. Bu nedenle, son yıllarda göç akışlarında %80’den fazla bu etkileyici azalmaya sahibiz.

Sahil Güvenlik Biriminin bu tavrını beğenmeseniz de aynen devam edecek. Özellikle de artık Türkiye’nin söylemleri çok agresif olduğu için göçmen akımları arttı. Olaylar 2020’ye göre neredeyse iki katına çıktı. Lübnan bölgesinden de Libya’dan gelenlerle ilgili artan bir baskı var. Ancak Yunanistan, Doğu Ege’nin tüm uzunluğu boyunca hız kesmeden ve yoğunlukla devam ediyor. Çok yüksek teyakkuzdayız ve hazırlığımız arttı.

İnsan ticareti çeteleri talihsiz insanların hayatlarını tehlikeye atıyor ve açıkçası Türkiye bu insanları daha geniş bölgede jeopolitik emellere ulaşmak için kullanıyor. Yunanistan egemenlik haklarını savunmaya kararlıdır. Yeni diplomatik ittifaklar kurduk, silahlı kuvvetlerimizi güçlendiriyoruz. Hiç kimsenin ve hiçbir nedenle egemenlik haklarımızı sorgulamasına izin vermeyeceğiz.”

Haberin devamını oku

Bir Yorum

  1. Yunan sahil güvenlik güçleri ,demir çubuklarla göçmenlerin botlarını batırmaya çalışmaları da herhalde insan hakları dersi olmuyordur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu