Yunanistan Haber

Yüksek İşbirliği Konseyi Kurulmasına Karar Verdiler

Yunanistan ile Mısır arasında Yüksek İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına ilişkin ortak bildiri.

Yunanistan ile Mısır arasında Yüksek İşbirliği Konseyi’nin kurulmasına ilişkin ortak bildiri, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından imzalandı.

İki liderin Mısır’ın başkenti Kahire’deki görüşmesinde, önümüzdeki dönemde ilk toplantısı Atina’da yapılacak olan Yunanistan-Mısır Yüksek İşbirliği Konseyi’nin kurulmasıyla iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi kararı alındı.

blankOrtak bildiri şu şekildedir:

“Doğu Akdeniz’in iki kadim medeniyeti Yunanistan ve Mısır, iki ülkenin ortak hedefi olan bölgesel barış, istikrar ve refahın desteklenmesi amacıyla, uluslararası hukuka, karşılıklı güvene ve saygıya dayalı ikili ilişkilerini daha da derinleştirmeye kararlıdır.

Bu amaçla Yunanistan Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti hükümetleri, ikili ilişkilerinde geliştirilmiş ve yapılandırılmış bir plan oluşturulmasına karar verdiler.

İki ülke arasındaki stratejik iş birliğini en üst düzeye çıkarmak amacıyla Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Kiriakos Miçotakis ve Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Abdulfettah es-Sisi, 17 Mart 2024’te Kahire’de bir Yüksek İşbirliği Konseyi kurulması konusunda mutabakata vardı.

Yüksek İşbirliği Konseyi’ne Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı ve Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ortaklaşa başkanlık edecek. Konsey dönüşümlü olarak iki yılda bir Yunanistan ve Mısır’da toplanacak. Konseyin üyeleri, karşılıklı çıkarları ilgilendiren işbirliği sektörlerinin yetkili Bakanları olacaktır.

Yunanistan ve Mısır, ekonomi, ticaret, enerji, çevre, savunma, kültür, spor, turizm, eğitim, güvenlik, sivil koruma, sağlık, ulaştırma, iletişim, denizcilik ve denizcilik meseleleri, istihdam, AB ilişkileri, gıda ve tarım, dijital hükümet ve göç, sosyal güvenlik alanlarındaki işbirliklerini güçlendirme konusunda mutabakata vardı.

Konseyin çalışmalarının koordinasyonu ve toplantı gündeminin nihai hale getirilmesi iki ülke Dışişleri Bakanları tarafından üstlenilecek. Bu bağlamda, Yüksek İşbirliği Konseyi Bakanları katılımcıları, işbirliğini hızlandırmak ve somut yollarla başarıya ulaşmak amacıyla, gerekli görülmesi halinde kendi yetki alanlarındaki eylem planlarını hazırlamak üzere somut adımlarla iki taraf arasında Konsey toplantılarından önce yılda en az bir kez bir araya geleceklerdir.

Bu Ortak Bildiri, 17 Mart 2024’te Kahire’de, her biri eşit derecede geçerli olmak üzere Yunanca, Arapça ve İngilizce dillerinde iki orijinal nüsha olarak imzalandı. Metinlerin yorumlanmasında herhangi bir farklılık olması durumunda İngilizce versiyon geçerli olacaktır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu