Yunanistan Haber

Yanya Kalesi’nde Çalışmalar İçin Düğmeye Basıldı

Yanya Kalesi’nde bulunan Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi eserlerin kurtarılması için Yanya Belediyesi ile ortak çalışma yapılacak.

Yanya Kalesi’nde bulunan Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi eserlerin kurtarılması için Yanya Belediyesi ile ortak çalışma yapılacak.

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya Kalesi’nin öne çıkarılması için Yanya Belediyesi ile işbirliği içinde yapılacak çalışmalarla Kalenin tek bir kültürel – arkeolojik alan oluşturulması planı kapsamında çalışmalara başlıyor.

Yanya şehir merkezindeki anıtlar arasındaki alanda tek bir arkeolojik ve kültürel alanın yaratılması, Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından Yanya Belediyesi ile işbirliği içinde hazırlanan Yanya Kalesi stratejik planı ana hedef olarak seçildi.

Kültürel proje çalışması, müdahale alanının özel fizyonomik özelliklerine odaklanarak tarihi ve arkeolojik belgelenmesini içeriyor. Bütünsel bir ziyaret deneyimi sağlamak amacıyla geleneksel tur ve eğitim programlarının yer aldığı projede, dijital uygulama ve hizmetlerin tasarımı da önerilmektedir.

blank

Proje ile ilgili bir değerlendirme yapan Kültür Bakanı Lina Mendoni şunları söyledi:

“Ortak kullanım yönetimi kapsamında Kuzeydoğu Akropolis’teki (Yanya Kalesi) Bizans ve Osmanlı binalarını içeren tek bir arkeolojik alan turu ve modern müze deneyiminin oluşturulmasının yanı sıra projelerin Güneydoğu Akropolis ile birleştirilmesi” Kültür Bakanlığı’nın stratejik planının bir hedefidir ve Kurtarma Fonu tarafından finanse edilmektedir.

Kale bölgesinde halihazırda anıtın imajını ve aynı zamanda şehrin kentsel dokusunu değiştiren önemli bir proje ve çalışma programı geliştiriliyor. Belli başlı müdahaleler yoluyla bölge sakinlerinin yaşam kalitesi yükseltilmekte ve bölgenin kültürel rezervi ile çok kültürlü kimliği tutarlı ve birleşik bir şekilde vurgulanmaktadır.

Kültür Bakanlığı, Epir Bölgesi ve Yanya Belediyesi arasında imzalanan Kültürel Gelişim Programı Anlaşması ile iki kale içerisinde yer alan Aslan Paşa Camisi’nde, Medrese’de, Osmanlı Kütüphanesi’nde, Osmanlı Hamamı’nda ve Yurt binasında bulunan eserlerde çalışmalar hazırlanmakta ve restorasyon projeleri hayata geçirilmektedir.

Aynı zamanda, engelli ziyaretçiler ve engelli kişiler için erişilebilirliği artırmak bizim önceliğimizdir ve Kale’nin iyileştirilmesi ve şehrin kentsel dokusuna işlevsel entegrasyonu için gerekli bir koşuldur.”

Yanya Kalesi, Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından bir Bizans anıtı, arkeolojik ve tarihi alan olarak ilan edilerek öne çıkarılırken, Yanya Kalesi’nin Bizans döneminden ve yüzyıllarca süren Osmanlı yönetiminden kalma surların, laik ve dini yapıların bölümlerini içerdiğine vurgu yapılıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu