Yunanistan Haber

Yanya Bölgesindeki Afrikalı Göçmenler: “Açız, Ayrımcılığa Maruz Kalıyoruz”

Yanya bölgesinde kamplarda yaşayan Afrikalı göçmenler Yunan devletinden onurlu bir yaşam talep ediyorlar.

Yanya bölgesinde kamplarda yaşayan Afrikalı göçmenler Yunan devletinden onurlu bir yaşam talep ediyorlar.

Yanya bölgesinde kamplarda yaşayan Afrikalı göçmenler, “Açız, yemek sadece sığınma talebinde bulunanlara veriliyor, biz de 75 euro yerine 150 euro istiyoruz” diyerek Yunan makamlarına çağrıda bulunuyor.

Yunanistan’ın Yanya bölgesinde mülteci kamplarında yaşayanların Yanya ve Filippiada Afrika Mülteci Topluluğu üyeleri, Yunanistan Göç ve İltica Bakanına, Yanya ve Filippiada Belediye Başkanları ile Yanya ve Filippiada Belediye Meclisi Üyelerine, Yunanistan Siyasi Partilerinin Başkanlarına yazdıkları açık mektupta, kamplardaki yaşam koşullarından duydukları yoğun memnuniyetsizliklerini belirtiyor ve bir an önce çözüm bulunması çağrısında bulunuyor.

Mektupta şu ifadelere yer veriliyor:

“Açız, onurlu bir yaşam talep ediyoruz, Ayrımcılığa maruz kalıyoruz”

(Yanya (İoannina) ve Filippiada Afrika Mülteci Topluluğu)

“Yanya ve Filippiada’daki Afrika topluluklarının üyeleri olarak, her gün karşılaştığımız sorunlar hakkında sizi bilgilendirmek ve bu sorunların çözümünde yardımınızı istemek için size bu mektubu gönderiyoruz.

Bu sorunların çoğu, diğer ülkelerden gelen mültecilerin sorunları ile ortaktır ve umarız bunları dikkate alıp birlikte çözmemize yardımcı olursunuz.

Karşılaştığımız sorunlar ve zorluklar genellikle STK’lar ve Mülteci Yapıları İdareleri arasında “ortak bir sır”dır, ancak onlar onları görmüyormuş gibi, bilmiyormuş gibi davranırken, çoğu zaman sanki bizi bile görmüyorlar gibi davranıyorlar.

Buna güzel bir örnek, gerekli bakım ve tedaviyi alamayan, aynı zamanda ihtiyaçları olan ilaçları da alamayan engelli mültecilerdir.

Sorunlarımızı kendilerine ilettiğimizde yapı sorumlularından ve STK’lardan herhangi bir yanıt gelmiyor. Tıbbi bakım çok yetersizdir ve sağlanan tedavi ihmal edilebilir düzeydedir. Bize doktorlarla verdikleri randevular uzun bir süre sonra, ancak çoğu zaman hastaların acil bakım ve tedaviye ihtiyacı var.

Trajik olan, hastanelerdeki tercüman eksikliğidir, aynı zamanda aşağılayıcı insanlar olarak aşağılayıcı muamelemizdir. Birçok örnek var, topluluğumuz tarafından kaydedildi ve hiçbir şeyi daha iyiye götürmeden defalarca yetkililere bildirdik.

Bunun dışında bizim için çok ciddi olan bir diğer konu da topluluğumuzun üyeleri tarafından verilen dilekçelere ilgili makamlar tarafından verilen kitlesel reddetme kararlarıdır. Aslında, Afrikalılar için ret kararlarının yüzdesi, diğer etnik grupların üyeleri arasındaki orantısal olarak çok daha yüksektir.

İki defa reddetme kararı alanların sonuçları ezici ve insanlık dışıdır. İki ret kararı alan kardeşlerimizin sağlık, barınma ve gıdaya erişim hakları yoktur. Çocukları ise okula gidebilmek için gerekli olan kendi kendine test (Covid 19 self test) sertifikasını alamadıkları için eğitime erişim hakkını kaybediyorlar. İki ret kararı alan yetişkinler aşılanamıyor veya hızlı test sertifikası alamıyorlar. Kısacası, hayatta kalmaları için çok önemli olan temel insan haklarından yoksundurlar.

Ayrıca önemli belgelerin teslimi çok geç oluyor ve bu da özellikle iltica prosedürleri söz konusu olduğunda büyük bir sorun.

Karşılaştığımız başka bir ciddi sorun hakkında sizi üzüntüyle bilgilendiriyoruz: Mülteci Barınma Merkezlerinde (Mülteci Merkezleri) personel ve yöneticileri tarafından, örneğin erişimle ilgili olarak yapmak zorunda olduğumuz ırk ayrımcılığı ve ayrımcılık. Tıbbi randevular, giysi dağıtımı, işe erişim vb. Kişisel güvenliğimizle ilgili nedenlerle, bunu sizin için kişisel ve sözlü olarak analiz edebilir ve size bir dizi başka özel örnekler de verebiliriz.

Tüm mülteciler için bir diğer önemli sorun da gıdadır. Yiyecek sadece sığınmacılara verilir, ayrıca minimum para (75-210 Euro / Aylık) veriliyor. İki ret kararı verilenlere veya sığınma hakkı verilenler açlık içinde yaşıyor. Ancak sığınmacılar, aslında, CPC’de sunulan yiyecekleri genellikle çok kalitesiz olduğu için değil, aynı zamanda beslenmemiz tamamen farklı olduğu için yemiyorlar.

Yazık ki, neredeyse kimsenin yiyemediği bu çok kalitesiz gıdaya Yunan Devleti para ödüyor ve parasızlıktan başka çaremiz olmadığı için yemek zorunda kalıyoruz. Yanya’daki dükkanlardan yiyecek satın almak için geçmişte olduğu gibi, yani 75 euro yerine 150 euro hatta kupon vermek bize ödenek vermek daha iyi olurdu.

Yanya şehrine ulaşım da ciddi bir sorun. Ayda aldığımız bu küçük miktarla şehir merkezine ulaşmak için kendi biletlerimizi ödemek zorunda kalıyoruz.

Sayın Bakan, Değerli Belediye Başkanları ve Siyasi Parti Başkanları, bizlerin de onurlu bir şekilde yaşayabilmemiz, aşağı insanlar olarak görülmememiz ve sahip olduğumuz temel haklardan yararlanabilmemiz için yukarıdaki sorunların çözümünde hepinizden yardım istiyoruz. Sağlık, Eğitim ve Çalışma ve içinde çok arzuladığımız ve sunduğumuz şehir toplumuna entegre olabilmek için.

Hepimiz nedensiz yere Avrupa’ya gelmeye karar vermemiş insanlarız. Her birimiz ağır bir yük taşıyoruz ve savaşlar, şiddet, açlık ve kendi hayatımızı ciddi şekilde tehlikeye atan diğer etkenler nedeniyle evimizi yurdumuzu terk etmek zorunda kaldık.

Afrika kültürünün yanı sıra, Avrupa kültürünün de temeli insanlar arasındaki birlik, saygı, dayanışma ve sevgidir. Bu değerlerle yaşamak, başkaları tarafından bu değerlerle karşılanmak ve aynı zamanda biz de karşılamak istiyoruz ve bu değerler için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Bize acınmasını istemiyoruz, sadece ayrımcılık ve ırk ayrımcılığı olmadan kabul edilmek istiyoruz. Daha iyi bir yarın için fırsat verilmesini istiyoruz.

Son olarak, Yunanistan’a ve Yanya şehrine gelen Ukrayna Halkı ve Ukraynalı Mültecilerle dayanışma, şefkat ve özdeşliğimizi ifade ediyoruz. Kovulmak zorunda kalanların vatanını terk etmeye zorlanmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz.

Bir Afrika atasözünün dediği gibi: “Dünya bir kovandır ve hepimiz aynı kapıdan gireriz.”

Bu metin, aşağıdaki ülkelerin Atina’daki Merkez Topluluklarının desteğiyle, Yanya ve Filipinler Afrika Topluluğu üyelerinin çoğunluğu tarafından hazırlanmış ve imzalanmıştır: Kongo, Gine, Kamerun, Nijerya, Fildişi Sahili, Sierra Leone.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu