Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da Azınlıkta Tehlike Çanları Çalıyor!

Bir yandan ölümlerin çokluğu, diğer yandan doğumların azlığı, ekonomik nedenlerden dolayı hızlı göçü de hesaba kattığımızda Batı Trakya hızla kan kaybediyor!

Bir yandan ölümlerin çokluğu, diğer yandan doğumların azlığı, ekonomik nedenlerden dolayı hızlı göçü de hesaba kattığımızda Batı Trakya hızla kan kaybediyor!

Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi, Batı Trakya’da Müslüman Türk Azınlığın son yıllara yaşadığı göçün haritasını belirledi. Yapılan çalışma neticesinde Batı Trakya’da yaşayan Azınlık sürekli kan kaybetmeye devam ediyor.

Son 5 yılı temel alarak gerçekleştirilen bu çalışmada toplam 207 köyden veriler toplandı.

Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Rodop ilinde %13.67, İskeçe ilinde %43.41, Meriç (Evros) ilinde de %7.79 oranında bir göçün yaşandığı ortaya çıkıyor.

DEB Partisinin bu araştırması bir başka çarpıcı ve geleceğe yönelik düşündürücü taployu ortaya çıkardı.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığına mensup bölgelerdeki toplam vefat sayısı 4.294 olarak belirlenirken, doğum sayısında ise yekünde rakamlar 2.045 olarak ortaya çıkıyor.

Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi tarafından yapılan bu çalışmayla ilgili basın açıklaması aynen aşağıdaki gibidir:

“Vefat 4294, doğum 2045” Ya Göç?!

“DEB Partisi Azınlığın Kanayan Yarası Haline Gelmiş Göç Problemine İlişkin Analiz Çalışması Gerçekleştirdi.”

Batı Trakya bölgesinin resmi olarak yıllarca ülkemizin ve Avrupa’nın en fakir bölgesi konumunda olduğunu dile getirmiş ve yetkililere çağrıda bulunmuştuk. Maalesef her konuda olduğu gibi diyalogtan uzak olan yetkililer bu probleme dair de hiçbir adım atmamış, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı kendi kaderine terk edilmiştir. Son yıllarda bu ekonomik darlık maalesef azınlığı göçe sürüklemiş ve bölgede nüfus olarak azınlığın azalmasına sebep olmuştur.

DEB Partisi olarak bunu göz önüne sürmek için tüm Batı Trakya çapında ve özellikle azınlığın yoğun olduğu bölgelerde bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışma sonrasında elde etmiş olduğumuz veriler, yetkililerin iddaa ettiği gibi azınlığın refah içinde tüm haklarına sahip olduğu görüşünün asla gerçek olmadığının bir kanıtı olmuştur.

Son 5 yılı temel alarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada toplam 207 köyden bilgi ve veri elde ettik. Buna göre elde etmiş olduğumuz veriler Rodop’ta %13.67, İskeçe’de %43.41, Evros-Meriç ilinde de %7.79 oranında bir göçün söz konusu olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan tespit etmiş olduğumuz doğum ve vefat oranlarındaki fark da içler acısı bir durumu göz önüne sürmüştür. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığına mensup bölgelerdeki toplam vefat sayısı 4294 iken buna karşın doğum sayısı 2045’tir.

Batı Trakya bölgesinde durağan süreç yaşayan sanayi sektörü, kamuda azınlık bireylerinin istihdam edilmemesi, ana geçim kaynağı tütünün hakettiği değeri görmemesi ve en önemlisi uygulanan politikalar ve ekonomik olarak bölgenin terk edilmişliği adeta azınlığa karşı bir ‘ekonomik terör’ uygulamasıdır. Kendi toprağında ülkesine yararlı olmaya çalışan azınlık bireyinin göç etmesi ülkemiz için bir kayıptır. Uygulanan baskıların net göstergesi olan bu durumun sona ermesi için gereken adımların bir an önce atılması ve ayrımcı politikaların sona ermesi tüm Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın talebidir.”

DEB Partisi

 

Haberin devamını oku

Bir Yorum

  1. Zamanında yapılmayan hareket,hareket değildir.Malesef kendi içimizdeki uyumsuzlukten ve kişisel çıkar çevrelerin tutumlarindan dolayı sesimiz yeteri kadar çıkmıyor. Birlik beraberlik içinde hareket edilmediği sürece elimizde imkanlar da tek tek kayboluyor.bir elin nesi var iki elin sesi var,değip yıllarca yazılan çizilen artık pratiğe geçmesi gerekli.Turkiye yunan azınlığa tanıdığı her türlü imkanları,yunanistanin hala AB.de sesi yüksek çıkması,Batı trakyadaki azınlığa karşı tutumu azalacağı yerde günden güne şiddetini artırmaktadır.buna asla sessiz kalinmamali.yonsa ABD yalanlarına kanıp UKRAYNAYI yalnız bıraktığı gibi bizler de yalnızlığımızı bilip tek parça halinde her türlü muhalefeti etmek zorundayız bunu da Alanlara düşmekten başka sesimizi duyurmamıza ağımıza aşikar.uyan Batı Trakya uyan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu