Yunanistan Haber

Atina-Tiran Arasında Rama’nın Atina Ziyareti Krizi Yaşanıyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın 12 Mayıs'ta Atina ziyaretine Yunanistan’da hükümet ve muhalefetten güçlü tepkiler yükselmeye başladı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın 12 Mayıs’ta Atina ziyaretine Yunanistan’da hükümet ve muhalefetten güçlü tepkiler yükselmeye başladı.

Başbakan Edi Rama, Atina’nın Galaçi stadyumunda yurttaşlarına bir konuşma yapmayı planlarken, Yunan hükümeti onun gelişinin “zamansız” ve “gereksiz” olduğunu resmen açıklıyor.

Başbakan Kiriakos Miçotakis “O bizim davetlimiz değil, Atina’ya gelişi gereksiz” diye açıklarken, Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis Rama’nın ziyaretinin zamansız olduğunu kaydetti.

Başbakan Miçotakis, “Bu onun hakkı, bana oldukça gereksiz gelen bir seçim, bu yüzden bunun gereksiz bir seçim olduğunu söyledim. Yunanistan-Arnavutluk ilişkilerinde meselelerimiz var. Fredi Beleris’in tutuklanması meselesi ikili mesele değil, Avrupa meselesidir. Toplantıyı yasaklamayacağız, kolaylaştırmayacağız.” İfadelerini kullandı.

Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, siyasi editörlere verdiği brifingde bu konu sorulduğunda, “7 Mayıs’ta Edi Rama’nın gelişiyle ilgili bilgilendirildik ancak etkinliğin gerçekleşeceği yer hakkında bilgilendirilmedik” dedi.

Fredi Beleris meselesiyle ilgili olarak Pavlos Marinakis, “Bunun ikili bir mesele olmadığı, hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma meselesi olduğu kesindir, her vatandaştan talep ediyoruz. Kendisi Himarra’nın yasal olarak seçilmiş belediye başkanı ve bir yıldır yemin edemiyor ve bunun tüm Avrupa’da duyulmasını istiyoruz. Nea Dimokratia AP milletvekilleri düzeyinde bu konuyu gündeme getirdi ve oybirliğiyle kararlar aldı. Zirvelerde de bu gündeme getirildi. Bizim tutumumuz tutarlıdır ve diasporayı temsil edecek kimsesi olmayan ve Beleris’i aşırı sağcı diyenler tarafından suçlanıyoruz.”

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Atina ziyaretinin Yunanistan’ın iç işleri ve Avrupa seçimleriyle ilgili olmadığını belirterek, Yunanistan’da Arnavutlarla buluşmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama şunları belirtiyor:

“Ayın 12’si Pazar günü Atina’ya yapacağım ziyaret, Yunanistan’ın iç meseleleriyle, Yunanistan’daki Avrupa seçimleriyle veya Yunan siyasetçilerin ilgisini çekebilecek spesifik anlatılarla ilgili değil, ancak Arnavutluk hükümetinin gündeminde de yer almıyor.

Bu ziyaret, yurtdışındaki yurttaşlarımla birlikte çalışmak ve Arnavutluk’un onlar için duyduğu gururu ve Arnavutluk 2030 Vizyonumuzu paylaşmak amacıyla, büyük bir Arnavut topluluğunun yaşadığı Yunanistan da dahil olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine yapılan uzun süreli planlı ziyaretlerin bir parçasıdır.”

Gerapetritis: “Rama’nın Atina ziyareti zamansız”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Pazar günü Yunanistan’ı ziyaret ederek 2025 Arnavutluk seçimleri nedeniyle Arnavut diasporası ile görüşme kararını “zamansız” olarak nitelendirdi.

Bakan Gerapetritis şu değerlendirmeyi yaptı: “Yunanistan, demokrasi bilincinin köklü olduğu, hukukun üstünlüğü ilkesinin işlediği bir ülkedir. Hepimiz hiçbir yabancı liderin kendi diasporasına, kendi vatandaşlarına hitap etmeye gelmesinin önüne engel konulamayacağının farkındayız. Dolayısıyla böyle bir meseleyi asla gündeme getirme niyetinde değildik.

Arnavutluk seçimlerinin 2025’ten önce olmadığı göz önüne alındığında, asıl önemli olan bu ziyaretin zamansızlığıdır. Öte yandan Avrupa seçimleri öncesinde bir seçim öncesi dönemdeyiz. Avrupa seçimlerine giden yolu ilgilendiren meseleleri hiçbir şekilde etkilemeyecek.

Elbette bunu engellemeyeceğiz, gereken tüm güvenliği elbette sağlayacağız, bu ziyarette herhangi bir sorun yaşanacağını tahmin etmiyoruz. Dışişleri Bakanlığı’na bu ziyaretten ancak Salı günü bilgi verildi.”

Bakan Gerapetritis, etkinliğin gerçekleştirileceği yerle ilgili olarak da, “bu Arnavutluk hükümetini ve Arnavutluk Büyükelçiliğini ilgilendiren bir mesele, çünkü bu özel nitelikte bir ziyaret, bu ziyaret davet üzerine bir ziyaret değil. Yunan hükümetine göre bu herhangi bir formalite talep edilen bir ziyaret değil, dolayısıyla olayın yönetimi ile ilgili hususlar tamamen Arnavutluk tarafına aittir.” Vurgusu yapıyor.

Muhalefet partilerinden sert eleştiri

Aynı zamanda muhalefet partileri, Arnavutluk Başbakanının Atina’da hazırladığı seçim öncesi buluşma vesilesiyle hükümeti ve bizzat Başbakan Kiriakos Miçotakis’i şiddetle eleştiriyor.

Hatırlanacağı üzere Arnavutluk’un Himara şehrinde Belediye başkanı seçilen ancak seçimlerde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle hapis cezası alan Yunan Azınlıktan olan Fredi Beleri, Yeni Demokrasi Partisinin Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı listesine alındı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu