Yunanistan Haber

“Türkler’den Libya Üzerinden Yunan Çıkarlarına Çifte Darbe”

“Biz Yunanistan’da gelecek Parlamento seçimleriyle uğraşırken, 100 Libyalı iş adamı ellerinde 30 milyar dolar ile İstanbul’a gelerek Erdoğan’a tapacaklar."

Yunan basını Türkiye’nin Libya ile işbirliğini değerlendirirken Yunanistan hükümetini de eleştiriyor. Basında çıkan haberlerde, “Biz Yunanistan’da gelecek Parlamento seçimleriyle uğraşırken, 100 Libyalı iş adamı ellerinde 30 milyar dolar ile İstanbul’a gelerek Erdoğan’a tapacaklar. ”İfadelerini kullanıyor.

Haberlerde özetle şu ifadelere yer veriliyor.

“Türkler ve Libyalılar, Türk-Libya mutabakatı alanında hidrokarbon ve ülkenin yeniden inşası için anlaşmalar hazırlıyor. Biz Yunanistan’da gelecek Parlamento seçimleriyle uğraşırken, 100 Libyalı iş adamı ellerinde 30 milyar dolar ile İstanbul’a gelerek Erdoğan’a tapacaklar.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti petrol Bakanı Mohamed Aoun, Türkiye ile Libya arasında deniz yetki alanıyla ilgili anlaşmanın ülkeye şimdiden kâr getirdiğini, ancak bunun sadece bununla sınırlı olmadığını söyledi.

Bilindiği üzere, sadece inşaat sektörünü değil, Libya ile Türkiye arasındaki diğer sektörleri de hedefleyen, 3-4 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek olan Urban Expo Forum adında bir foruma katılım sağlanacağını duyurdu.

İstanbul’da 100’den fazla Libyalı iş adamını ağırlaması beklenen iki günlük etkinlik, iki ülkenin yeni altyapı ve yeniden inşa projeleri konusunda anlaşmalar imzalaması için bir ortam yaratmayı amaçlıyor.

Etkinliği Türkiye’de ICF fuarları ile organize eden ADD International Group’un başkanı Ghaleb Al-Geblawi, iki ülke arasındaki işbirliğinin uygulanmasının, iş anlaşmalarının kesintiye uğramadan sürdürülmesinin Libya’nın prestijinin geri kazanılması için de son derece önemli olduğunu söyledi.

Al-Geblawi, 30 milyar dolardan fazla sermayeyi yöneten 100’den fazla Libyalı işadamının iki günlük etkinliğe katılmak için İstanbul’a geleceğini söyledi.

Al-Geblawi, “Türk konut sektöründen teknik bilgi aktarımı için çok önemli fırsatlar sağlamak, Türkiye ile işbirliği yapmak, kesintisiz iş anlaşmalarına devam etmek ve Libya’nın sürdürülebilir kalkınma politikasına sahip olmasını sağlamak istiyoruz.” İfadelerini kullanıyor.

Diktatör M. Kaddafi döneminde onlarca Yunan inşaat ve diğer şirketleri Libya’yı uçtan uca dolaşırken, bugün Türkler ise her şeyi kendilerine almayı hedefliyor.

Türkler, siyasi ve askeri olarak hidrokarbon zengini ülkeyi “ilhak” ederken ve Yunan MEB’inde Libyalılarla bir hidrokarbon planı hazırlarken, Yunanistan bu gelişmeleri en ufak bir şey yapmadan seyirci olarak izliyor.

Aynı zamanda, Türkiye’nin ılımlı destekçisi olmadığı ileri sürülen Fethi Başağa Libya’daki siyasi krizin önündeki engeli kaldırmak için Türkiye’yi ziyaret etti. Libyalı politikacı, ülkenin liderliği için Dbebe’ye karşı verdiği siyasi mücadelede Erdoğan’ın desteğini aradı ve Türk Cumhurbaşkanını böyle bir hareketi anlamayanlar için Libya’da gerçek bir Sultan yaptı.

Tobruk Temsilciler Meclisi tarafından henüz daha atanmayan Başbakan Fathi Başağa, Çarşamba günü Türkiye’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Libyalı siyasetçi, Türklerden resmi davet aldıktan sonra Türkiye’ye gitti. Amacı, Libya’nın BM tarafından tanınan Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdul Hamid Dbeibé ile siyasi savaşında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek almaktı.

GNU, 2020 sonlarında bir ateşkesin imzalanmasının ardından BM liderliğindeki barış sürecinden ortaya çıkan geçici hükümettir. Bu anlaşma, her ikisi de Girne merkezli Aguila Saleh başkanlığındaki Trablus merkezli Fayez al-Sarraj Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Temsilciler Meclisi’ne bağlı Tümgeneral Khalifa Haftar’a (Libya Ulusal Ordusu) bağlı güçler arasındaki düşmanlıkları durdurdu.

Katar ve Türkiye’nin Müslüman Kardeşler ile bağlantıları olan El Sarraj’ı desteklediği, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Mısır ve Rusya’nın Haftar ve Salih’i desteklediği biliniyor.

Bütün bunların özü şudur ki, Türkiye Libya’yı tamamen kontrol ederse Mısır’ı da tehdit edecek, Libya içinde Türk savaş gemileri ve üsleri onlara muazzam jeopolitik ayrıcalıklar verecektir.”

blank

 

kaynak pentapostagma

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu