Yunanistan Haber

Türkiye’yi Şikayet Etti, Sınırların Korunmasında Yardım Talebinde Bulundu

“Meriç Bariyeri'nin 35 kilometrelik yeni inşaatına ilk etapta devam ediyor. 100 milyon euroluk bir bütçeye sahip. Projenin tamamı Yunanistan devlet bütçesinden karşılanıyor. Avrupa devletlerinin desteğine ihtiyacı var.”

“Meriç Bariyeri’nin 35 kilometrelik yeni inşaatına ilk etapta devam ediyor. 100 milyon euroluk bir bütçeye sahip. Projenin tamamı Yunanistan devlet bütçesinden karşılanıyor. Avrupa devletlerinin desteğine ihtiyacı var.”

Yunanistan Vatandaşları Koruma Bakanı Takis Theodorikakos Dedeağaç’ta ağırladığı 27 Büyükelçiye göç konusunda Türkiye’yi şikayet etti, sınırların korunmasında yardım talebinde bulundu.

Yunanistan Vatandaşları Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Schengen Anlaşması’na bağlı Avrupa Birliği üye ülkeleri, İngiltere ve İsviçre’nin 27 Büyükelçisiyle bir araya geldiği Dedeağaç’tan Türkiye ile Avrupa’nın Meriç (Evros) sınırının kararlılıkla korunması için birlik ve beraberlik mesajı gönderdi.

Bakan Theodorikakos aynı zamanda, sınırları koruma görevinin yalnızca Yunan devletinin değil, Avrupa Birliği’nin de desteğine ihtiyacı olduğunu vurgularken, bölgede uluslararası hukuku uygulama konusundaki ortak iradeyi ve istikrar ve işbirliği kararlılığını dile getirdi.

Bakan Theodorikakos Büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Türkiye göçü araçsallaştırıyor”

“Sevgili Bayanlar ve Baylar Büyükelçiler,

Sınırdan sadece birkaç kilometre uzaktayız ama burada – Trakya’da – bizi birleştiren fikirlerin kalbi atıyor: Avrupa Medeniyetinin İlkeleri ve Değerleri.

  • Demokrasi
  • Özgürlük
  • Dayanışma
  • Karşılıklı anlayış

Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının güvenliği, yasadışı göçle mücadele etmek ve dolayısıyla  burada Evros’ta (Meriç sınırı) dış sınırları korumak için bir ön koşuldur. Bu nedenle EL.AS (Yunanistan Emniyet Teşkilatı) tarafından bir bütün olarak icra edilen görevin, yalnızca mutlak ölçüde sahip oldukları Yunan Devleti’nin imkanlarıyla değil, aynı zamanda Avrupa kamuoyunun ve Avrupa Birliği’nin kendisinin ve bireysel olarak Avrupa devletlerinin desteğine ihtiyacı var.

Bugünkü toplantımız birlik ve beraberlik mesajı vermekte ve Türkiye ile Avrupa sınırlarının etkin bir şekilde korunması, uluslararası hukukun uygulanması yönündeki ortak irademizi ve daha geniş bir alanda Güneydoğu Akdeniz bölgesinde barış, istikrar ve işbirliği konusundaki kararlılığımızı ifade etmektedir.

2022 yılında 260.000 kaçak göçmenin girişi engellenirken, yaklaşık 1.500 kaçakçı tutuklandı. Her gün yaklaşık 300-400 kaçak göçmenin Yunan sınır güvenlik yetkilileri tarafından sınırı geçmesi engelleniyor ve bu da tehdidin halen aktif olduğunu gösteriyor.

Geçen yaz 38 göçmenden oluşan grubun artık iyi bilinen vakası tipik. Bir ay boyunca uluslararası medya ve çeşitli STK’lar kayıtsızlıktan Yunanistan’ı terk etti. İddiaya göre Yunanistan topraklarındaydı. Evros’ta yazın sadece birkaç su noktası olan bir adacıkta. Ve küçük bir kız da -ona bir isim koymuşlardı- akrep sokmasından öldü. Yunan polisini ‘katil’ olarak suçladılar, ‘burası sizin Avrupa’nız’ dediler!

Her şeyin bir yalan olduğu ortaya çıktı. Ölen çocuk yoktu ve bir grup yasadışı göçmen daha sonra tamamen farklı bir yere yerleştirildi. Yine tabii ki Yunan Polisinin güçleri, Avrupa’nın bekçileri oradaydı. Onlara yardım, yiyecek ve tıbbi bakım sunuldu. Sayısız kez yaptıkları gibi. Ve daha yakın zamanlarda, 92 kişilik bir göçmen grubu sınırımızdan tamamen çıplak bir şekilde geçirildi. Sorumlu Komiser Bayan Johansson’a da bilgi verdiğim ilgili fotoğrafları gördüğünüzü tahmin ediyorum.

Bu sadece 2022’de. Ve tehdit aktif. Devam ediyor. Sadece bu yılın, 2023’ün ilk 14 gününde, Yunan Polisi Meriç bölgesinde 26 insan tacirini tutukladı, çünkü bu dönemde kışın ortasında bile her gün 300-400 kişi sınırı geçmeye çalışıyor.

Sayın Bayanlar ve Baylar Büyükelçiler,

ve AB ülkelerinin temsilcileri,

Halen karşı karşıya olduğumuz bu durumda Türkiye’nin sorumlulukları çoktur.

Bildiğiniz gibi Ankara, 18 Mart 2016 tarihli AB-Türkiye Ortak Deklarasyonu’na dayanarak, akışları sıfırlamak ve AB’ye yeni yasa dışı göç yollarının açılmasını önlemek amacıyla çabalarını yoğunlaştırmalı ve topraklarında faaliyet gösteren kaçakçılık ağlarının tasfiyesini gerçekleştirmelidir.

Ve sizlere, Türkiye’nin topraklarında misafir ettiği mültecilerin ihtiyaçlarının finansmanının AB tarafından 2023 sonuna kadar 3 milyar euroluk ek finansmanla kesintisiz devam ettiğini hatırlatırım.

Ne yazık ki komşu ülke, yukarıdaki Bildirge kapsamında taahhüt ettiği gibi akışları etkili bir şekilde önlemek için harekete geçmemekle kalmıyor, bunun yerine göçmenleri sınırlarımıza teşvik ediyor. Kaldı ki, Türk makamlarının hoşgörüsü ve hatta aktif katılımıyla, size bahsettiğim gibi mültecileri Meriç adalarına teşvik ederek yeni araçsallaştırma uygulamaları kullanıyor.

2023 yılında sınır muhafızlarımız ek olarak 400 kişi ile daha güçlendirilecek. 250 görevli Şubat ayında hizmete başlıyor. Bugün bölgede 1800 sınır muhafızı görev yapıyor ve bunlar Avrupa’nın modern bekçileri. Caydırıcı ve etkili bir şekilde hareket eden bu modern Avrupalı ​​bekçilerin varlığı olmasaydı, Avrupa’ya girmeyi bekleyen milyonlarca göçmen sınırlara taşınırdı.

İnsan ticareti yapanların hedefleri dengeyi ve sosyal uyumu bozmak gibi görünüyor. Amaçları kurumları ve değerleri baltalamak. Hükümet, Vatandaşı Koruma Bakanlığı tarafından uygulanan “Akritas” projesinin uygulanması yoluyla sınırlarda koruma önlemlerini yükseltme kararı aldı. Bu kapsamda Yunanistan, şu anda 37,5 kilometreye uzanan Meriç Bariyeri’nin 35 kilometrelik yeni inşaatına ilk etapta devam ediyor. 100 milyon euroluk bir bütçeye sahip olan projenin tamamı Yunanistan devlet bütçesinden karşılanıyor. Yasadışı göç akımlarının büyük bir yükünü taşıyan Yunanistan, güvenlik ve Avrupa dış sınırlarının korunması yönüne özel bir önem vermektedir.

İlk ev sahibi Üye Devletlerin tek Avrupa destinasyonu olamayacağı bizim kesin görüşümüzdür. Üye ülkeler arasında dayanışma ve sorumlulukların adil bir şekilde paylaşılması gerekiyor. Bu büyük sorunun etkin bir şekilde yönetilmesi için ülkelerimiz arasında yakın işbirliği ve bilgi paylaşımı esastır. Konuyla ilgili mükemmel bir işbirliğine sahip olduğumuz Bulgaristan gibi komşu ülkelerle hali hazırda yaptığımız gibi yakın koordinasyon gereklidir.

Avrupa’nın sınırlarını savunuyoruz. Avrupa Medeniyetinin İlke ve Değerlerini savunuyoruz. Kararlılıkla, verimlilikle, insanlıkla ve dayanışmayla çalışıyoruz ama gerçekte neler olup bittiğini ve hepimiz için bazılarının (Türkiye) gerçek özlemlerinin neler olduğunu parmağımızın arkasına saklayamayız.

Yunanistan, Türkiye’nin göçü araçsallaştırmasını şikayet etti ve aynı zamanda, Belarus’un benzer bir politikasının kurbanı olan Litvanya gibi diğer devletleri destekledi.”

Yabancılar ve Sınır Koruma Daire Başkanı Korgeneral Dimitris Mallios, Büyükelçileri operasyonel parametreler ve Yunan Polisinin yasa dışı göç akışlarıyla başa çıkma eylemleri hakkında bilgilendirdi.

Dedeağaç Eyalet Başkanlığı binasında düzenlenen toplantıya Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios, Evros (Meriç) Bölgesi Başkan Yardımcısı Dimitris Petroviç, Dedeağaç Belediye Başkanı Yannis Zambukis ve Milletvekilleri Dimoshakis ve Dermecopulos katıldı.

Konuk Büyükelçiler buradaki toplantı sonrasında Bakan Theodorikakos ve Doğu Makedonya-Trakya Emniyet Teşkilatı Müdürü Pashalis Situridis ile birlikte, Ferecik bölgesinde sınıra inşa edilen metal çiti yakından görmek ve bilgi almak üzere bölgeye gitti.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu