“Türkiye ve Yunanistan İsterse Alman Hükümeti Katkıda Bulunmaya Hazır”
Jens Plötner, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde ilerleme için iyi bir temel oluştuğunu, Berlin'in her iki taraf da isterse ikili temasları desteklemeye hazır olduğunu vurguluyor.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Jens Plötner Yunanistan-Türkiye ilişkilerini Kathimerini gazetesine değerlendirdi.
Yunanistan’da gerçekleştirilen 8. Delphi Ekonomik Forumu’na katılımı vesilesiyle Kathimerini gazetesine özel bir röportaj veren ile konuşan Almanya’nın Atina’daki eski Büyükelçisi, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Jens Plötner, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde ilerleme için iyi bir temel oluştuğunu, Berlin’in her iki taraf da isterse ikili temasları desteklemeye hazır olduğunu vurguluyor.
Olaf Solz’un yakın çalışma arkadaşı olan Jens Plötner röportajında, bir NATO üyesi ülkenin başka bir NATO üyesi ülkenin egemenliğini sorgulamasını reddediyor. Ancak, Alman diplomasisi için, Ankara ile açık ve istikrarlı iletişim hatlarının varlığının sadece yararlı değil, aynı zamanda gerekli olduğunu da açıkça ortaya koyuyor.
Alman Başbakanlığının Dış Politika ve Güvenlik Danışmanı Jens Plötner röportajında özetle şunları ifade ediyor:
“Yunanistan ve Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri sadece iki ülke için değil, bir bütün olarak Avrupa-Atlantik topluluğu için de önemlidir. Kaldı ki ortak hedefimiz, Doğu Akdeniz bölgesindeki işbirliği potansiyelinin tamamını kullanmak olmalıdır. Tüm ülkelerin yararına.
Korkunç depremin ardından Yunanistan’ın Türkiye’ye gösterdiği büyük dayanışma dikkat çekiciydi ve sanırım Türkiye’de olumlu karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’daki korkunç tren kazasının ardından başsağlığı dileyen ilk yabancı liderlerden biri oldu. İki hükümetin son haftalarda birçok kez bir araya gelmesi de çok cesaret verici. Açıkçası, hala karmaşık sorunların olduğunu anlıyorum. Ancak bu diyalog ve işbirliği ruhu, gelecekteki somut ilerleme için kesinlikle iyi bir temeldir. Her iki taraf da arzu ederse, Alman hükümeti bu sürece katkıda bulunmaya hazır.
Tecrübelerime göre, söylentiler ve uydurmaların ötesinde Ankara ile açık ve istikrarlı iletişim hatlarına sahip olmanın sadece yararlı değil, aynı zamanda gerekli olduğunu yetkililer de anlıyor. Bu, bir NATO müttefikinin diğerinin egemenliğini sorgulamasını, esasa ilişkin pozisyonumuza halel getirmez.”