Yunanistan Haber

Türkiye Daha Adil Bir Küresel Yönetişimi Destekliyor: Atina’da “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” Etkinliği

Türkiye, “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” sloganı altında, dünya çapında 20 ülkede düzenlenen bir dizi etkinliğin parçası olarak 10 Mart Pazartesi günü Atina'da bir Stratcom Kamu Forumu düzenledi.

Uluslararası örgütlerin günümüzün güçlükleriyle başa çıkmakta zorlandığı ve çok taraflılığın zemin kaybettiği bir dönemde Türkiye, adil ve kapsayıcı bir küresel sistem inşa etmeyi amaçlayan bir girişimi destekliyor.

Türkiye, “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” sloganı altında, dünya çapında 20 ülkede düzenlenen bir dizi etkinliğin parçası olarak 10 Mart Pazartesi günü Atina’da bir Stratcom Kamu Forumu düzenledi.

Etkinliğe Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes katılırken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun da etkinliği bir video mesajıyla selamladı.

Uluslararası sistemde reform ihtiyacı

Büyükelçi Erciyes açılış konuşmasında, dünyanın bugün salgın hastalıklar, iklim değişikliği, silahlı çatışmalar, terörizm, ekonomik eşitsizlikler ve insani felaketler gibi bir dizi karmaşık ve birbiriyle bağlantılı krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı. “Gücü ne olursa olsun hiçbir ülke bu güçlüklerle tek başına mücadele edemez” diyerek uluslararası işbirliğinin arttırılması, karşılıklı saygı ve gerçek dayanışmaya duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Büyükelçi, uluslararası sistemin daha kapsayıcı, etkili ve duyarlı hale gelmesi için evrim geçirmesi gerektiğine işaret etti. “Küresel yönetişimin belkemiği olan çok taraflı yaklaşımın, merkezinde Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere yeniden canlandırılması gerekiyor” dedi. Ancak BM Güvenlik Konseyi’nin mevcut yapısının 21. yüzyılın jeopolitik ve ekonomik gerçeklerini yansıtmadığını söyledi. “Ukrayna, Gazze ve Suriye’de gördüğümüz gibi Konsey’in felç olması, acil reform ihtiyacının altını çiziyor” diye ekledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, meşhur “Dünya beşten büyüktür” sloganıyla reform ihtiyacını defalarca dile getirmiştir. Türkiye daha demokratik, temsili, şeffaf ve hesap verebilir bir Güvenlik Konseyi istiyor. Erciyes, Erdoğan’ın kitabına atıfta bulunarak, “Güçlünün haklı olduğu değil, adaletin mümkün olduğu bir sistem aramalıyız” dedi.

Yunanistan’ın rolü ve ikili ilişkiler

Büyükelçi Erciyes, Türkiye ve Yunanistan’ın BM Güvenlik Konseyi’nde reform ihtiyacı konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğunu söyledi. “Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan bir üyesi olarak Yunanistan, reform sürecine ilişkin tartışma ve girişimlerin teşvik edilmesinde yapıcı bir rol oynayabilir” dedi.

Büyükelçi ayrıca, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, iki ülkenin Ukrayna’daki savaş, Gazze’deki insani felaket, kontrolsüz göç ve iklim değişikliğinin etkileri gibi ortak zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. “Liderlerimiz son iki yılda diyaloğu güçlendirmek ve iki ülke arasında olumlu bir iklim yaratmak için somut adımlar attılar” dedi. Önümüzdeki aylarda Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Mitsotakis’in katılımıyla Ankara’da Yüksek İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısına ev sahipliği yapacak.

Daha adil bir küresel yönetişim için Türkiye’nin pozisyonu

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı açılış konuşmasında daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna olan inancını dile getirdi. “Türkiye adalet, kapsayıcılık ve eşitliğe dayalı bir dünya düzenine inanıyor” dedi. Altun, Stratejik Kamu Forumlarının Türkiye’nin uluslararası gündemini daha geniş bir kitleye sunmayı ve küresel sorunlara yönelik çözümleri tartışmayı amaçladığını söyledi.

Altun, “BM’nin meşruiyet ve kapsayıcılık konusundaki eksiklikleri, barış ve güvenliği koruma misyonuna zarar vermektedir” dedi. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘dünya beşten büyüktür’ ifadesi, adalet ilkelerine dayalı bir uluslararası sistemin yeniden inşası için güçlü bir çağrıdır.”

Tartışma konuları

Etkinliğin yuvarlak masa toplantıları dört ana sütuna odaklandı:

Uluslararası sistem krizleri ve küresel yönetişim sorunları: uluslararası sistem hangi insani sorunları çözmekte başarısız oldu? İşbirliği eksikliği uluslararası krizlerin çözümünü nasıl engelliyor?

Uluslararası işbirliği ve kurumsal yapılar: Uluslararası kurumların daha etkili olabilmesi için hangi reformlara ihtiyaç vardır? Mevcut kurumlar nasıl güçlendirilebilir veya yenileri nasıl oluşturulabilir?

Uluslararası kurumların ve uluslararası toplumun rolü: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında adil bir denge nasıl sağlanabilir? Hangi mekanizmalar eşitsizlik ve az gelişmişlikle mücadele edebilir?

Uluslararası krizlerin çözümünde BM’nin etkisi: BM Güvenlik Konseyi’nin etkinliği nasıl artırılabilir? İnsan haklarını korumak için hangi mekanizmalar güçlendirilebilir?

Türkiye’nin katkısı

Türkiye, tarihi sorumluluklara ve stratejik jeopolitik konuma sahip bir ülke olarak, uluslararası alanda adalet ve barışın teşvik edilmesinde aktif bir rol üstlenmiştir. “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” girişimi, daha demokratik ve adil bir yönetime duyulan ihtiyaç konusunda uluslararası toplumda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Yuvarlak masa toplantıları serisi ve kritik konuların tartışılması yoluyla Türkiye, 21. yüzyılın zorluklarının ele alınmasına yönelik kolektif bir yaklaşımı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Artan tehditler ve eşitsizliklerle karşı karşıya olan bir dünyada Türkiye, işbirliği, şeffaflık ve adaletin daha barışçıl ve adil bir geleceğin anahtarları olduğuna inanmaktadır. Atina’daki etkinlik, daha adil bir küresel yönetişim için zorlukları tartışmak ve çözüm önerileri sunmak açısından önemli bir fırsat olmuştur.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu