Türk-Yunan Dostluğunun Kalbi Konya Sille‘de Attı
Kavala’nın Nea Karvali (Yeni Gelveri) Yunanistan Kapadokyalılar Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis Losifidis ve ekibi “II. Uluslararası Sille Sempozyumu“na katıldı.
Kavala’nın Nea Karvali (Yeni Gelveri) Yunanistan Kapadokyalılar Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis Losifidis ve ekibi “II. Uluslararası Sille Sempozyumu“na katıldı.
Selçuklu Belediyesi öncülüğünde Konya Selçuk Üniversitesi, Silleyi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği, Kapadokyalılar Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği iş birliğinde “II. Uluslararası Sille Sempozyumu” Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Sempozyum kapsamında Kavala’nın Nea Karvali (Yeni Gelveri) Yunanistan Kapadokyalılar Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis Losifidis ve ekibi “II. Uluslararası Sille Sempozyumu“na katıldı. Heyete Kavala Belediye Başkan Vekili Moumtsakis Apostolos da eşlik etti.
Nea Karvali (Yeni Gelveri) Yunanistan Kapadokya Araştırma Merkezi Folklor Ekibi’nin folklor gösterisi ile başlayan programa Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Güzelyurt Belediye Başkanı Ünal Demircioğlu, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Hakan Türkel, Kavala Belediyesi Başkan Vekili Moumtsakis Apostolos, Kapadokyalılar Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis Losifidis, Sille Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği Başkanı Mehmet Kılıçarslan, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Açılış töreninde ilk olarak kürsüye gelen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı yaptığı açılış konuşmasında, „Sille, sadece Konya’nın değil Türkiye’nin en önemli destinasyon merkezlerinden biri haline gelecektir” dedi.
“Atina Bildirgesi sayesinde Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir sayfa açıldı“
Yurtdışından gelen araştırmacı ve misafirlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Malumunuz Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk konulu Atina Bildirgesi sayesinde Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir sayfa açıldı. Bu ortak iradenin, karşılıklı güven temelinde, ülkelerimiz ve bölgemiz açısından çok olumlu gelişmeleri beraberinde getireceğini ümit ediyoruz. Şüphesiz bu ortak iradenin yeni ufuklarla, yeni olanaklarla ve yeni iş birlikleriyle tahkim edilmesi gerekiyor. Bir umut ve sorumluluk iklimindeyiz. Bu olumlu gelişmelerin orta ve uzun vadede ilerletilmesi, pekiştirilmesi ve kurumsal hale getirilmesi gerekiyor. İşte tam bu noktada akademik camialara ve sivil toplum kuruluşlarına önemli sorumluluklar düşmektedir. Akademi ve sivil toplum kuruluşlarına düşen bu büyük sorumluluk ise; iki ülke arasındaki iletişim kanallarını sürekli açık tutarak ortak çalışmaları çoğaltmak olacaktır. Bu yüzden birbirimizi daha iyi tanımak, daha fazla temas etmek zorundayız. Pozitif gündemle, bu bir araya gelişleri, bu fikir platformlarını çoğaltmalıyız. Bu sebeple; akademik camialarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız arasındaki konuşma kültürünün sağlamlaştırılmasını tüm içtenliğimizle desteklemeye devam edeceğiz. İnanıyoruz ki birlikte inşa edeceğimiz bu kültür, yakın coğrafyamıza da örneklik teşkil edecektir.”
“Sadece Yunanistan değil size her zaman canımız açık”
Kapadokyalılar Araştırma Merkezi Başkanı Kaplanis İosifidis de yaptığı selamlama konuşmasında şunları dile getirdi:
“Sayın ve değerli can kardeşlerimiz. Kaderimiz aynen atalarımızın kaderi gibi. Nerde olursa nasıl da olursa seneler de geçse, yüzyıllar da geçse beraberiz. Barış ile inşallah sevgiyle yaşayalım beraber. 100 sene sonra buradan Konya’dan, Sille’den barış, sevgi ve kardeşlik kültür mirasını paylaşıyoruz. Bu kültür mirası hepimizin. Çok büyük çaba ile 6 ay önce, Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı Yunanistan’a, Necmettin Erbakan Üniversitesi Prof. Dr. İlker Mete Mimiroğlu ve belediye kültür müdürü Raşit Öztürkmen ile diğer değerli dostlarımızla birlikte Yunanistan’a geldikleri zaman sadece kapılarımız, müzelerimiz, koleksiyonumuz değil canımız açıktı. Tüm dostlarımızı her zaman bekliyoruz. İnşallah bugün güzel gün Selçuklu Belediyesi ile Kavala Belediyesi arasında kardeşlik ilişkisinin başlangıcı olur. Onu umuyoruz ve bekliyoruz. Bizim için yaptığınız tüm çalışmalar için bunun yanında sergi için ne kadar teşekkür edersek az. Hepinizi saygı ile selamlıyorum.“
“Ortak kültüre ve barışa hizmet etmek istiyoruz”
Kavala Belediye Başkan Vekili Moumtsakis Apostolos ise konuşmasında şunları aktardı:
“Geçmişte aslında yıllar boyu birlikte barış içerisinde gündelik hayatı paylaşarak aralarındaki bütün değerleri paylaşarak birlikte yaşayan ataların torunları olarak biz de bugün bu kültüre, bu barışa hizmet etmek istiyoruz. Biz Kapadokya Araştırmaları Merkezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Belediyeler arasında gerçekleştirilen bu iş birliği çerçevesinde bugün de torunlarımızı bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Konya ve Kavala tarihin birçok ortak özelliğe sahip olmasını istediği 2 şehirdir. Son 10 yıla baktığımız zaman Kapadokyalılar tarihi ve etnoloji müzesi, bütün bu geride kalan kutsal emanetleri tek tek parça parça toplayarak bir araya getirdi ve koruma altına aldı. Bugün Kapadokyaların hazinesi Nea Karvali’de bulunmakta. Kapadokyaların bu hazineleri bugün fotoğraflar vesilesiyle bir sergi alanında sergilenmekte ve Konyalıların tanınmasına vesile olmakta. Nihai amacımız bizim dışımızdaki Yunanlılar ve bizim dışımızdaki Türklerin de bir zamanlar ortak değerlere, ortak kültüre sahip olduklarını tekrar onlara hatırlatmaktır.”