Yunanistan Haber

Sduku: “TAP ve IGB Boru Hatlarının Kapasitesinin Artırılmasını Destekliyoruz”

Yunanistan, Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Yunanistan-Bulgaristan ara bağlantısı IGB boru hattının kapasitesinin artırılmasını desteklemeye devam edecek.

Yunanistan, Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Yunanistan-Bulgaristan ara bağlantısı IGB boru hattının kapasitesinin artırılmasını desteklemeye devam edecek.

Yunanistan Çevre ve Enerji Bakan Yardımcısı Bayan Aleksandra Sduku Bakü’de düzenlenen 10. Güney Koridoru Konseyi ve 2. Yeşil Enerji Konseyi toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yardımcısı Aleksandra Sduku, Güneydoğu Avrupa’da Rus gazı harici ihracat kaynaklarının ve rotalarının çeşitlendirilmesine yönelik iki temel altyapıdan bahsetti. Aynı zamanda Yunanistan’ın arz güvenliğini güçlendirmek, enerji geçişini ve iklim nötrlüğüne ulaşmak için bölgesel işbirliğini derinleştirme yönündeki yönelimini vurguladı.

Bakan Yardımcısı Sduku, Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğal gazın taşındığı TAP’ın transit ülkesi olarak Yunanistan’ın önemli katkısına dikkat çekti. Ayrıca, RePowerEU’nun hedefleri çerçevesinde, IGB’nin ve Yunan Doğal Gaz Sisteminin altyapısının, bölgenin Rusya’dan enerji bağımsızlığının sağlanmasına belirleyici katkısının altını çizdi.

blankBakan Yardımcısı, yıl sonuna kadar Yunanistan’ın kuzey komşularına yılda 8,5 milyar metreküpten (bcma) fazla ihracat yapılmasına imkan tanıyacak Yunanistan’ın girişimlerini geliştirerek Dikey Doğal Gaz Koridoru vizyonuna can kattığını dile getirdi.

Aynı zamanda, Balkanlar’a ikinci bir LNG giriş kapısı açacak olan FSRU Dedeağaç’ın (5,5 bcma kapasiteli) önümüzdeki Nisan ayında devreye alınacağı, Yunanistan-Kuzey Makedonya doğal gaz ara bağlantı boru hattının uygulanmasındaki ilerlemeler hakkında bilgi verdi. Bakan Yardımcısı Sduku, Serez ve Dedeağaç’ta yeni basınç istasyonlarının inşası ile Yunanistan’ın TAP kapasitesindeki artışı (10 milyar metreküp) desteklemeye hazır olacağını dile getirdi.

Bakan Yardımcısı, “Dikey Koridor, kaynakların ve rotaların Güneyden Kuzeye çeşitlendirilmesine olanak tanıyor ve Güney Gaz Koridoru’nun altyapısıyla olan bağlantısı, Orta ve Güneydoğu Avrupa’da kesintisiz yakıt tedarikini sağlayacak birbirine bağlı bir bölgesel gaz pazarı oluşturmak için eksik “bağlantıları” doldurabilir.” Dedi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu