Yunanistan Haber

Santorini ve Kiklad Adaları Sallanmaya Devam Ediyor

"Hangisinin ana deprem olduğunu tespit edemiyoruz. Genellikle, bir öncekinden en az yarım puan fazla olması gerekir ki, ayırt edilebilsin. Burada kesin bir şey söyleyemeyiz."

Okullar Cuma gününe kadar tatil edildi, deprem aktivitesi aynı düzeyde devam ediyor. Uzmanlar ne olduğunu çözemiyor.

Bilim insanları Ege’de benzeri görülmemiş bir deprem dizisinin meydana gelmesinden endişe duyuyor ve bunun normal olup olmadığını kestiremiyor.

Sismik aktivite yaklaşık aynı seviyelerde devam ediyor. 1 Şubat’tan bu yana büyüklüğü 3’ün üzerinde olan 1.100’den fazla deprem meydana geldi. Anidros bölgesinde en büyük deprem 5.3 olarak kaydedildi.

Son günlerde depremin merkez üslerinde Amorgos’a doğru hafif bir sismik hareketlenme görüldü. Kaldera içindeki sismovolkanik uyarı aynı seviyelerde devam ediyor.

Komisyonların yaptığı değerlendirme toplantılarda alınan kararların ve açıklanan önlemlere bölgedeki vatandaşların büyük bir özenle uymaları gerektiğini, örneğin büyük kalabalıklardan kaçınmaları, adalarda seyahat ederken güvenli güzergahları seçmeleri ve önemli risk taşıyan yoğun bölgelerden uzak durmaları gerektiğini hatırlatıyor. Özellikle Santorini için, bu riskin arttığı Kaldera’nın dört limanını kullanmaktan kaçınmaları çağrısında bulunuluyor.

Santorini, Anafi, İos ve Amorgos olmak üzere dört adada okullar cuma gününe kadar kapalı kalmaya devam edecek.

Son 24 saatte Kiklad Adaları 100 kez sallandı. Bu sırada saat 22.30’da Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğünde, şu ana kadar kaydedilen en büyük sismik sallantı olarak kaydedildi. Deprem Atina’da da hissedildi. Son saatlerde Kiklad Adaları’nda kaydedilen sismik büyüklükler arasında 5 ve 4,9 büyüklükleri daha bulunuyor.

“Bu sallantılar normal olarak kabul edilemez, bizi çok rahatsız etti”

Atina Gözlemevi Araştırma Direktörü Thanasis Ganas şu değerlendirmede bulundu:

“Bu sallantılar normal olarak kabul edilemez, bizi çok rahatsız etti, daha önce hiç görmemiştik. Bu fenomen, dalgalanmalar gösterecek dinamik bir fenomendir. Şu anda ilgilendiğimiz şey depremlerin sıklığını izlemek… Bu saatlerde sismik aktivitede bir artış var, ancak sonuçlara varabilmek için tüm bunları günün tamamı bağlamında görmemiz gerekecek.

Paskalya yortusunu bu ılımlı 5, 5.2, 5.3 aktivitesiyle geçirmemiz çok olasıdır ve sorun şu ki, artık faylar aktive olma noktasına geldi ve 5.3 veriyorlar, tüm stres birikimi daha da olgunlaşarak 6 mertebesindeki büyük fayı aktive edecek mi? soru bu.

Çok sayıda küçük veya orta büyüklükte depremi içinde barındıran klasik bir seridir. Benzeri görülmemiş bir olgu, anlamaya, tespit etmeye, ne olduğunu görmeye çalışıyoruz.

Hangisinin ana deprem olduğunu tespit edemiyoruz. Genellikle, bir öncekinden en az yarım puan fazla olması gerekir ki, ayırt edilebilsin. Burada kesin bir şey söyleyemeyiz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu