Yunanistan Haber

Samaras: “Türkiye’ye Verilen Tavizler Yeni Oldubittiler Getiriyor”

Türkiye ile yürütülen yumuşama politikasını ve diyalog sürecini sert bir dille hedef alan Samaras, Atina yönetiminin takındığı tutumu "yatıştırma politikası" olarak nitelendirdi.

Yunanistan eski Başbakanı Antonis Samaras, Türkiye’nin Ege Denizi’nde ilan ettiği deniz parkı kararlarının ardından Kiriakos Miçotakis hükümetine yönelik eleştirilerinin dozunu artırdı. Türkiye ile yürütülen yumuşama politikasını ve diyalog sürecini sert bir dille hedef alan Samaras, Atina yönetiminin takındığı tutumu “yatıştırma politikası” olarak nitelendirdi.

“Sözde ‘Sakin Sular’ Oldubittiyle Sonuçlandı”

Samaras yaptığı açıklamada, Türkiye ile dostluk kurma adımlarının Yunanistan’ın egemenlik haklarına zarar verdiğini iddia ederek şu ifadeleri kullandı:

“Uzun zamandır uyarıyorum: ‘Dostluk’ ve yatıştırma politikalarıyla Türkiye’nin uluslararası alanda aklanması, ülkemiz aleyhine yeni oldubittiler getiriyor. Çok geç olmadan hükümetin tepki vermesini istemiştim. Türkiye’nin Yunan kıta sahanlığı içinde deniz parkı ilan etme kararı yeni bir uluslararası korsanlıktır. Her şey ‘Mavi Vatan’ vizyonunun yasalaşmasının bunu takip edeceğini gösteriyor. Maalesef sözde ‘sakin sular’ dedikleri şeyin gerçek yüzü budur.”

Açıklamasının sonunda Miçotakis hükümetine doğrudan sorular yönelten Samaras, “Tam olarak ne yapıyoruz? Stratejimiz nedir? Türkiye’nin bizi Ege’deki egemenlik haklarımızdan koparmaya çalıştığını görmüyor muyuz?” diyerek hükümetin Ege politikasını sorguladı.

Samaras Türkiye İle Dostluk İstemiyor mu?

Samaras’ın söylemlerine ve siyasi geçmişine bakıldığında, yanıt net bir şekilde hayır, mevcut şartlarda Türkiye ile bir “dostluk” veya yakınlaşma istemiyor.

Bunun arkasındaki temel nedenler ve siyasi çizgi şu şekildedir:

Samaras, Yunan siyasetinde (Yeni Demokrasi Partisi’nin sağ kanadında) Türkiye’ye karşı en sert ve tavizsiz tutumu savunan isimlerden biridir.

Samaras’a göre Türkiye ile yapılan görüşmeler, Ege ve Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkları çözmüyor; aksine Türkiye’ye uluslararası diplomasi meşruiyet kazandırarak Yunanistan’ın haklarından geri adım atmasına yol açıyor.

Türkiye’nin Ege’de hak iddia ettiği doktrinleri (Mavi Vatan gibi) doğrudan bir tehdit olarak görüyor ve Miçotakis’in “Sakin Sular” (Ege’deki gerilimi düşürme) politikasını teslimiyetçilik olarak değerlendiriyor.

Samaras, Miçotakis hükümetini merkez sağdan daha sağa çekmek ve tabandaki katı milliyetçi seçmenin sesi olmak için Türkiye konusunu sık sık bir kaldıraç olarak kullanıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu