Yunanistan Haber

“Saldırganlar Şanslarını Zorlamadan Önce İki Veya Üç Defa İyice Düşünmelidirler”

"Her şeyden önce Silahlı Kuvvetlerin egemenlik haklarını, ulusal bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü herhangi bir saldırgana karşı korumasını istiyoruz. Bu saldırganlar şanslarını zorlamadan önce iki veya üç defa iyice düşünmelidirler."

Türkiye’nin ‘Hayalet’ ve ‘Kara ölüm’ adı verilen yeni SİHA’lar ve Muharip İnsansız Savaş Uçağı Kızılelma üreteceği haberlerinin yayılmasıyla birlikte Yunanistan da karşı hamlesini geciktirmedi.

Modernizasyonu Yunanistan Havacılık ve Uzay Sanayii’nde (EAB) gerçekleştirilen F-16 blok 52+ Advance F-16 Block 83 adet savaş uçaklarının ilk ikisi VİPER konfigürasyonuna yükseltildikten sonra Tanagra üssünde düzenlenen törenle Yunan Hava Kuvvetlerine teslim edildi.

Tanagra üssünde bulunan Yunanistan Havacılık ve Uzay Sanayii’nde (EAB) düzenlenen törene Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, Maliye Bakanı Hristos Staikouras ve Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis, ABD’nin Atina Büyükelçisi George Tsounis, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Stilianos Petrakis, Kara Kuvvetleri (GES) Komutanı’nı temsilen  Yardımcısı Korgeneral Georgios Kellis, Özel Harp Komutanlığı Komutanı Korgeneral Georgios Tsitsikostas, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Georgios Fasoulas, EAB ve Amerikan şirketi Lockheed Martin temsilcileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, VİPER konfigürasyonuna yükseltilen bu uçakların dünyanın en modern F-16 uçakları olduğunu vurguladı.

Panagiotopulos şunları söyledi:

“Bugün ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditler ve zorluklar bunu gerektiriyor”

“Bugün Hava Kuvvetleri ve Silahlı Kuvvetleri için çok önemli bir gün daha. Viper uçağı ile Silahlı Kuvvetler için yeni bir çağa büyük bir adım daha atıyoruz. Zaman bunu gerektiriyor. Bugün ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehditler ve zorluklar bunu gerektiriyor. Yunanistan Havacılık ve Uzay Sanayii’nde (EAB) Silahlı Kuvvetler için faydalı işler yapma potansiyeline sahip olduğu ortaya çıktı. Asıl soru, bu projenin devam etmesi ve büyümesi için koşulların nasıl sağlanacağı, ancak her durumda Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek toplam 83 “Viper” versiyonu uçağın ilk ikisi EAB’yi daha da güçlendirecek. Bugün, Silahlı Kuvvetlerin yeteneklerini bir bütün olarak yükseltmek için birkaç yıldır sistematik ve metodik olarak yürüttüğümüz genel çabada bir başka kilometre taşıdır.

Ülkenin egemenlik haklarının savunulması için tüm bu olumlu anlamlarla caydırıcılık güçlerini artırmak, aynı zamanda daha geniş bölgede güçlü ve güvenilir bir ortak, istikrar ve güvenlik sağlayıcısı olarak rollerini artırmak.

Bu programda emeği geçen herkesi tebrik ederiz. Elbette EAB çalışanlarına, Hava Kuvvetleri yöneticilerine de. İlk iki “Viper”ın ilk iki pilotunu tebrik etme zevkini yaşadık. Ve elbette, temsilcileri aracılığıyla bu programın geliştirilmesine ve uygulanmasına yardımcı olan “Lockheed Martin”den özel olarak bahsetmek gerekir.

Şimdi, toplam seksen üçe ulaşana kadar Hava Kuvvetlerine düzenli bir uçak akışı sağlayacağız. “Lockheed Martin” ile Yunanistan ve ABD arasındaki stratejik ilişkiyi yansıtan EAB arasındaki bu stratejik ilişki, burada ve bugün ABD’nin Yunanistan Büyükelçisinin bu törende yanımızda bulunmasıyla teyit edildi. Öyleyse, ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin özünde yeni dönem olan genel yükseltme için daha da fazlasına, daha da iyisine gidelim.”

“Saldırganlar şanslarını zorlamadan önce iki veya üç defa iyice düşünmelidirler”

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, yaptığı konuşmasında Türkiye’ye mesaj gönderdi. Floros, “Hava Kuvvetlerinin güçlendirildiği ve buna bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerin güçlendirildiği bir gündür. Bölgemizde güvenlik ve istikrar sunmak istiyoruz. Ancak her şeyden önce Silahlı Kuvvetlerin egemenlik haklarını, ulusal bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü herhangi bir saldırgana karşı korumasını istiyoruz. Bu saldırganlar şanslarını zorlamadan önce iki veya üç defa iyice düşünmelidirler. Yunanistan sadece ulusal alanda değil, Avrupa ve NATO’da da daha güçlü oluyor.”

Yunan F-16 filosunun girdiği yeni döneme ilişkin olarak Hava Kuvvetleri Komutanı Georgios Fasoulas, F-16 Blok 50’nin yükseltilmesi ve F-16 Blok30’un rolünün gözden geçirilmesi ile devam edilmesinin planlandığının altını çizdi.

Amerikan Büyükelçisi George Tsounis, Lockheed Martin’in EAB ile olan işbirliğinden tamamen memnun olduğunu dile getirdi, Yunanistan-ABD savunma anlaşmasına da atıfta bulunarak, “EAB ile yapılan bu çalışma birlikte çalışabilirliği ve güvenliği artırdı. Doğu Akdeniz’de barış ve istikrar ABD için bir başlangıçtır” dedi.

 

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu