Yunanistan Haber

Roketsan’ın Yeni Mühimmatı Paraşütlü TR-122 Yunan Basınında

“Türk şirketi Roketsan, TR-122 Paraşüt Roketi adında çok tuhaf bir roket geliştirdi."

Roketsan, uzun yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan TR-122 roketinin yeni bir modelini geliştirdi. Paraşütlü model, sinyal bozucu veyahut görüntü toplayıcı başlıklar entegre edilerek özel görevleri yerine getirecek.

SavunmasanayiST.com sitesinin özel haberine göre Sinyal Bozucu (Jammer) Başlık veya Görüntü Toplayıcı Başlık kullanabilen Paraşütlü TR-122 Roketi, 36 kilometre çapta özel görevleri yerine getirebilecek.

Yunan basınında çıkan haberlerde Paraşütlü TR-122 Roketi hakkında şu ifadelere yer veriliyor:

“Türkiye, düşmeyen mini paraşütlü elektronik harp ve casusluk roketini tanıttı”

“Türk şirketi Roketsan, TR-122 Paraşüt Roketi adında çok tuhaf bir roket geliştirdi. Bu mühimmat özel görevlerde kullanılacak ve sinyal bozucu cihazlar veya kameralarla donatılacak.

Daha detaylı açıklamak gerekirse TR-122, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşman hedeflerini imha etmek amacıyla konvansiyonel mühimmat olarak yıllardır kullanılan bir rokettir. Ancak yakın zaman önce Roketsan firması bu rokete mini paraşüt de eklemiş, dolayısıyla TR-122 Paraşüt Roketi adını almıştır. Şirket, bu küçük paraşütle mühimmatın çok daha fazla göreve hizmet edebileceğini söylüyor.

Yeni TR-122’nin, kritik sistemlerin operasyonlarını bozacak şekilde düşman radyo sinyallerini bozacak bir cihaz olan bozucu savaş başlığıyla donatılabileceği söyleniyor. Alternatif olarak, casusluk ve keşif amacıyla fotoğraf çekmek için roketin “burnuna” bir kamera yerleştirilebilir. Böylece TR-122 Paraşüt Roketi, Türk basınında yer alan haberlere göre 36 kilometrelik bir yarıçap içinde özel görev icra edebilecek.

Esasen Türk mühendislerin yaptığı şey, rokete daha uzun menzil ve “uçuş” süresi sağlayacak bir paraşüt eklemek ve geleneksel savaş başlığını sinyal bozucu cihaz, kamera veya başka bir özel sistem gibi başka bir faydalı yük ile değiştirmek. Paraşütün amacı, roketin yere inişini mümkün olduğu kadar geciktirerek görevini yerine getirebilmesini sağlamaktır.

Örneğin, bir TR-122 roketi bir sinyal bozucu cihazla donatılmışsa, olası görevlerden biri düşmanın kara tabanlı silah sisteminin GPS sinyallerini bozarak çalışmasını bozmak olabilir. Alternatif olarak, eğer roket bir kamerayla donatılmışsa, görevi düşman hedeflerinin fotoğraflarını çekmek ve bunları hızla onu fırlatan Türk sistemine iletmek olacaktır. Bu senaryoda esasen tek kullanımlık bir casusluk cihazı olarak kullanılacaktır.

Bir TR-122 Paraşüt Roketi 70 kg ağırlığındadır ve Türk ordusunun aynı zamanda TR-122 basit roketlerini de ateşleyen klasik çoklu roketatarlarından (MLSR’ler) ateşlenmektedir.”

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu