Yunanistan Haber

Panagiotopulos Kahire’de Üçlü Toplantıda Yine Türkiye’yi Şikayet Etti

Kahire’de yapılan Savunma Bakanları Üçlü toplantısında konu yine Türkiye. Panagiotopulos yine Türkiye’yi şikayet etti.

Kahire’de yapılan Savunma Bakanları Üçlü toplantısında konu yine Türkiye. Panagiotopulos yine Türkiye’yi şikayet etti.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos Kahire’de gerçekleştirilen Savunma Bakanları Üçlü Toplantıların 5’inci toplantısına katıldı. Bakan Panagiotopulos toplantıda mevkidaşlarına, Türkiye’nin son döneme provokasyonları arttırdığını ve Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahası üzerinde uçuşlarını yasadışı olduğunu ileri sürerek muhataplarına aktardı.

20 Haziran 2022 Pazartesi günü Kahire’de gerçekleşen 5’inci toplantıya Bakan Nikos Panagiotopulos’un yanı sıra Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Haralambos Petridis ve Mısırlı General Mohamed Zaki katıldı.

Savunma Bakanları görüşmeleri sırasında, Doğu Akdeniz’de güvenlik ve istikrarı artırmanın yanı sıra, halklarının kalkınmasına ve refahına elverişli bir ortam yaratmaya yönelik koordinasyonu, işbirliğini ve ortak çabaları daha da geliştirmeye yönelik ortak irade ve kararlılıklarını yinelediler.

Üç ülkenin ortak hedefi, uluslararası hukuka ve bölgedeki tüm ülkelerle iyi komşuluk ilkelerine uygun olarak uzun vadeli, tutarlı ve etkili bir stratejik işbirliğinin uygulanmasıdır.

Üçlü toplantının sona ermesinin ardından ortak bildiride Bakanlar, Doğu Akdeniz bölgesindeki herhangi bir ülkenin egemenliğini, egemenlik haklarını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden tek taraflı eylemleri kınadı ve tüm ülkelerin Uluslararası Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne, Deniz Hukuku (UNCLOS) ve diğer tüm ilgili anlaşmalara saygı duyması gerektiğini vurguladılar.

Yunan Bakan Panagiotopulos, Türkiye’nin son döneme provokasyonları arttırdığını ve Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahası üzerinde uçuşlarını yasadışı olduğunu ileri sürerek muhataplarına aktardı. Panagiotopulos, Türkiye’nin bu davranışlarının kesinlikle kabul edilemez eylemler olduğunu ve Yunanistan’ın egemenliğini ve egemenlik haklarını her türlü komploya karşı kararlılıkla savunacağını vurguladı.

Panagiotopulos, diğer ülkelerin askeri araçlar, personel ve gözlemciler ile ortak eylemlere katılımıyla üçlü işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve genişletilmesinin üçlü işbirliğinin takibine yardımcı olacağına ve daha geniş bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkıda bulunacağını ile sürdü.

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Savunma Bakanlarının bir sonraki Üçlü Toplantısının 2023’te Yunanistan’da yapılması kararlaştırıldı.

Üçlü Bakanlar Toplantısı sırasında aşağıdaki Ortak Deklarasyon kabul edilmiştir:

blank

  1. Mısır Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Başkomutanı, Savunma ve Askeri Üretim Bakanı General Mohamed Zaki.

Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti Savunma Bakanı Haralambos Petridis.

Yunanistan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos.

  1. Savunma Bakanları, savunma ve güvenlik alanındaki işbirliğinin ilerlemesini gözden geçirdiler ve ortak başarılardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Güvenlik ve istikrarı artırmanın yanı sıra Doğu Akdeniz’de halkların kalkınmasına ve refahına elverişli bir ortamın yaratılmasını desteklemeye yönelik koordinasyonu, işbirliğini ve ortak çabaları daha da geliştirmeye yönelik ortak irade ve kararlılıklarını yeniden teyit ettiler.
  2. Savunma Bakanları, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’deki güvenlik durumuna ilişkin gelişmeleri ve beklentileri ve ayrıca daha geniş bölgenin güvenliğini ve istikrarını etkileyen gerilimleri de incelediler.
  3. Bakanlar endişelerini dile getirdiler ve daha geniş Doğu Akdeniz bölgesindeki herhangi bir ülkenin egemenliğini, egemenlik haklarını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden herhangi bir tek taraflı eylemi kınadılar ve tüm ülkelerin Uluslararası BM Hukuku Sözleşmesine saygı duymaları gerektiğini vurguladılar. Deniz (UNCLOS) ve diğer tüm ilgili anlaşmalar.
  4. Savunma Bakanları, Doğu Akdeniz’in günümüzde ve gelecekte enerji, iklim değişikliği ve güvenlik, iletim hatlarının güvenliği ve uluslararası deniz ticaret yolları portföyünde giderek artan stratejik önemini destekleyen ortak bir vizyon üzerinde anlaştılar. Ayrıca, Avrupa’ya ek bir enerji arzı kaynağı sağlayarak, enerji arz güvenliğinin arttırılmasında işbirliklerinin önemini vurguladılar. Güvenlik alanındaki, koordinasyon ve işbirliği çabalarını güçlendirmeyi gerekli kılan askeri yükümlülükleri kabul ettiler.
  5. Üç ülkenin Savunma Bakanları, terör örgütlerinin yeniden ortaya çıkmasından ve Orta Doğu ve Sahel’deki birçok çatışma ve gerilim yatağındaki faaliyetlerinden duydukları derin endişeyi dile getirdiler. Aynı zamanda, her türlü kaçakçılık, yasadışı göç ve insan kaçakçılığı daimi bir sorun olmaya devam ediyor. Ayrıca, paralı asker olgusu, yabancı savaşçıların transferi ve silahlı milislerin desteği, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik için tehlikeli bir tehdit oluşturmakta ve bu zorluklara karşı işbirliği ve karşı önlemleri koordine etmek için daha fazla sorumluluk yüklemektedir.
  6. Savunma Bakanları, kendi ülkelerinin Silahlı Kuvvetlerinin üç biriminin (Kara-Donanma-Havacılık) ortak eğitim programlarının uygulanmasına yönelik çabalarını takdirle karşılamışlardır. Ayrıca bölgesel barışı, güvenliği ve istikrarı geliştirmek için koordinasyon ve yeteneklerin pekiştirilmesinin temel taşı olan bu tatbikatlara dost ülkelerin katılımını da görüştüler ve memnuniyetle karşıladılar.
  7. Küresel güvenlik gerilimlerini azaltmada, küresel kutuplaşmayı hafifletmede ve silahlı çatışmaları derhal sona erdirmede uluslararası işbirliğinin önemini vurguladılar. Gıda ve enerji güvenliği ile savunma ihtiyaçları için temel ve stratejik ihtiyaçlarının sağlanması açısından dünyaya ve özellikle gelişmekte olan ülkelere zarar verecek uzun vadeli ve coğrafi olarak gergin çatışmalardan kaçınmak için krizlerin diplomatik ve siyasi yollarla çözülmesi gereği de vurgulandı.
  8. Üç Savunma Bakanı aşağıdaki şekilde anlaşmışlardır:
  9. Bölgesel düzeyde askeri zorlukların ve güvenlik tehditlerinin kapsamını ele almak ve ayrıca üç ülkenin güvenlik ve çıkar artırıcı gereksinimlerini karşılamak için iletişimi, istişareyi, bilgi alışverişini, değerlendirmeleri ve ortak çabaların koordinasyonunu yoğunlaştırmak.
  10. Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) Savunma Bakanlarının bir sonraki üçlü toplantısını 2023’te Yunanistan’da yapması konusunda anlaştılar.

blank

blank

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu