Yunanistan Haber

NATO’nun 2024’teki En Büyük Hava Tatbikatı Yunanistan’da Yapılacak

Yunanistan, 2024 yılında İttifakın en büyük hava tatbikatı olan NATO "Ramstein Flag" tatbikatına ev sahipliği yapacak. Tatbikata Türk uçakları da katılacak.

Yunanistan, 2024 yılında İttifakın en büyük hava tatbikatı olan NATO “Ramstein Flag” tatbikatına ev sahipliği yapacak. Tatbikata Türk uçakları da katılacak.

Andravida’daki 117. Avcı Kanadı ve Araksos’taki 116. Avcı Kanadı, İttifak’a üye hemen hemen tüm ülkelerden uçak ve personele ev sahipliği yapacak iki üs olacak. Ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara göre diğer Yunan üsleri de tatbikata kullanılabilecek.

2024 Sonbaharında yani Eylül ayında gerçekleştirilecek tatbikata İttifak Hava Kuvvetlerinin neredeyse tamamının katılması bekleniyor. Yeni yılla birlikte Tatbikatın düzenlenmesi ve senaryoların belirlenmesi için Hava Kuvvetleri’nde ilk toplantıların yapılması bekleniyor.

Batı 4.5 ve 5. nesil savaş uçaklarının yanı sıra zirvede bulunan “görünmez” F-35 uçağı ile tatbikata katılma hazırlığı yaparken, Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan Rafale ve F-16 Viper uçaklarıyla katılacak.

Neden Yunanistan seçildi

Yunan Hava Kuvvetlerinin tatbikat iddiasındaki en güçlü argümanlarından biri, büyük Comao’yu yani çok sayıda oluşumu öngören karmaşık senaryolar yapmak için hem ana karada hem de denizde NATO hava operasyonları için çok geniş alanlara sahip olması ileri sürülüyor.

Yunanistan’ın coğrafi genişliği ve İttifak’ın doğu sınırlarındaki konumu da belirleyici bir rol oynadı. Yunanistan, Orta Doğu ve Karadeniz gibi NATO’nun ilgi alanlarına çok yakın.

Yunan havacılık kaynakları, “Tatbikat, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de güvenlik ve istikrar unsuru olarak konumunu teyit etmesi ve jeopolitik önemini vurgulaması için bir fırsattır” yorumunu yapıyor.

Tatbikat, NATO kuvvetlerinin hava ve füze savunması, elektronik müdahale vb. konularda hazırlıklılığını ve yeteneğini güçlendirmek için tasarlandı. Katılımcı hava kuvvetleri, gerçekçi savaş koşullarını simüle etmek için farklı uçak türlerini birleştirerek hem saldırı hem de savunma operasyonlarına katılacak.

Yunan Donanması ve Özel Harekat Kuvvetlerinin keşif ve hedef belirleme görevlerine katılımının yanı sıra, ülke genelinde devreye alınacak Yunan hava savunma sistemleri de kritik rol oynayacak.

Türkiye’nin katılımıyla

Türkiye, iki ülkenin yakınlaşmasının ardından tatbikata katılmaya ilgi gösteren ilk ülkelerden biri oldu. Ancak Türk savaş uçaklarının Yunan üslerinden mi, yoksa kendi kıyısındaki üslerden mi hareket edeceğinin henüz kesinlik kazanmadığı belirtiliyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu