Miçotakis’in Bakü Ziyareti Yoğun Geçti
Miçotakis'in COP 29'daki mesajları: Yunanistan yeşil geçişin öncüsü - Aliyev ile görüşmede neler konuşuldu.
Miçotakis’in COP 29’daki mesajları: Yunanistan yeşil geçişin öncüsü – Aliyev ile görüşmede neler konuşuldu.
Bakü’deki iklim zirvesinde Başbakan Kiriakos Miçotakis’in programı çok yoğundu. Bloomberg’e röportaj verdi. COP29’da Yunanistan standını açtı. Liderlerle bir dizi temasta bulundu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.
Başbakan Miçotakis, COP29 toplantısındaki müdahalelerinde, Yunanistan’ın enerji geçişine kararlı olduğunu ancak bunun şiddet yoluyla yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Miçotakis 3 eksene dayalı ses getiren mesajlar gönderdi:
- Avrupa, enerji geçişinde dünya lideri olmaya devam edecek; değişimi hızlandırmak için gaza basacak.
- Fon ihtiyacı zorunludur, yani bir Avrupa iklim finansmanı portföyü olmalıdır.
- Yunanistan enerji geçişinin lideri, – elektriğin %50’si Yenilenebilir Enerji’den, 2030’a kadar hedef %80.
Miçotakis ve İlham Aliyev neleri konuştu
Başbakan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yarım saat süren baş başa görüşmesinde Azerbaycan’ın, Yunanistan’ın önemli bir doğal gaz tedarikçisi olması nedeniyle iki ülkenin enerji iş birliği konuları ele alındı.
Görüşmede ikili ilişkilerde yaşanan gelişmeler ve son dönemde temasların güçlendirilmesinde kaydedilen olumlu ivme ele alındı.
İki lider bölgesel gelişmelere ilişkin de görüş alışverişinde bulundu. Başbakan Miçotakis, Azerbaycan ile Güney Kıbrıs arasında doğrudan temasların başlamasından ve Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Azerbaycan’a ilk ziyareti olan COP29’a katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Ayrıca iki liderin görüşmesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışın nihai olarak sağlanmasına yönelik beklentilere ve yol haritasına da değinildi.
Başbakan Kiriakos Miçotakis, COP29 oturum aralarında Kazakistan Cumhurbaşkanı ve Özbekistan Cumhurbaşkanı ile de görüşmelerde bulundu.
Görüşmelerde, hem Kazakistan hem de Özbekistan ile ilişkilerin ve ticari iş birliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra, Yunanistan’ın 2025-2026 iki yıllık BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyesi olduğu dönem boyunca, ortak çıkarları ilgilendiren konularda işbirliği olanakları ele alındı.
Başbakan Miçotakis’in COP29’daki Paralel Etkinliklere Katılımı
Daha önce Başbakan, COP29’daki Yunanistan pavyonunun açılışına katılarak, Yunanistan’ın enerji geçişinde öncü olduğunu, emisyonlarını 2005’e kıyasla yaklaşık %45 oranında azalttığını vurguladı ve temiz enerji üretim teknolojilerine geçişin ülkedeki yeni yatırım fırsatları yarattığını ve enerji üretiminde artışa yol açtığını kaydetti. Miçotakis, Yunanistan’ın giderek enerji ihracatçısına dönüştüğünü belirterek, diğer Avrupa ülkeleriyle daha geniş bir ara bağlantı ağının önemine dikkat çekti.
Başbakan ayrıca döngüsel ekonominin ve eşsiz ekosistemlerin korunmasının Yunanistan’ın daha geniş sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçası olduğunun ve bunun da özellikle turizm için önemli olduğunun altını çizdi.
Kiriakos Miçotakis ayrıca “Dikey Koridor: Avrupa’nın Yeni Enerji Yaşam Hattı” başlıklı Paralel Etkinliğe de katıldı ve burada Yunanistan’ın sıvılaştırılmış doğal gaz alım altyapısının ve dikey koridorun, Rusya’nın ihracatı büyük ölçüde azalttığı bir dönemde daha geniş bölgenin arzının korunmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Avrupa’ya bu koridordan Ukrayna’ya bile hizmet verilebileceğini sözlerine ekledi.
Başbakan ayrıca Güneydoğu Avrupa ülkeleri ile diğer AB üyesi ülkeler arasında toptan elektrik fiyatlarındaki farklılığın iç pazardaki zayıflıkları gösterdiğini vurguladı.
Son olarak Başbakan Miçotakis, Bulgaristan’daki “Cumhurbaşkanlığı İdaresi ve Enerji Bakanlığının Üst Düzey Segmenti” Paralel Etkinliğine katıldı. Başbakan, Güneydoğu Avrupa’nın elektrik piyasalarında gözlemlenen çarpıklıkların giderilmesi amacıyla bölgesel düzeyde ve aynı zamanda Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu düzeyinde işbirliğinin gerekliliğine dikkat çekti.
Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi üye ülkeler arasında, her ülkenin uzmanlaştığı kaynaklardan yararlanılarak enerji ihtiyaçlarının karşılanması konusunda birbirlerine destek olmak amacıyla işbirliği yapılması olasılığı üzerinde duruldu.
“Akıllı bir yeşil anlaşma gerekli”
Miçotakis, BM iklim konferansında yaptığı konuşmada, “Yunanistan enerji geçişinde öncüdür. Emisyonlarımız 2005 yılına göre yüzde 45 oranında azalırken, elektrik üretimimizin yüzde 50’sinden fazlasını karşıladığı açıkça görülen linyitin payı ise yüzde 6’ya düştü.
İklim değişiyor ve bunu neredeyse her hafta gezegenin bir kısmını etkileyen başka bir trajediyle hatırlatıyor. Bu gerçeklik tartışmalarımıza yeni bir aciliyet duygusu kazandırıyor.
Akıllı bir yeşil anlaşmaya ihtiyacımız var. Oraya ulaşmak için dört acil düzenleme görüyorum. Birincisi, Avrupa ve dünyanın enerji geçişindeki ödünleşimler konusunda daha dürüst olmaları gerekiyor. Evet, enerji geçişi uzun vadede maliyetleri düşürecektir ancak bu geçiş sancısız olmayacaktır.
Çok hızlı ilerleyen ve rekabet gücümüzü azaltan bir rota ile biraz daha yavaş gelişen, sektörün uyum sağlamasına ve gelişmesine olanak tanıyan bir rota üzerinde düşünmemiz gerekiyor. Bu değiş-tokuşları dikkatli bir şekilde değerlendirmek ve bunların sihirli bir şekilde ortadan kaybolacağını ummamak bizim sorumluluğumuzdur. Gerçekte sınırlı kontrole tabi olan ve sınırlı meşruiyete sahip hedeflere ulaşmak için çok fazla harcıyoruz. Çiftçilerimize geçişi getirmeye çalışırken dersimizi aldık. Bu geçişi mikro düzeyde yönetemeyiz.
Her ülke kendi iddialı yolunu seçmelidir. Önce “daha kolay” emisyonlarla mücadele etmek ve yeni teknolojilerin olgunlaşmasına izin vermek için agresif bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Teknolojinin gelişimi konusunda ne pahasına olursa olsun tarafsız kalmalı ve inovasyonun işini yapmasına izin vermeliyiz.
Üçüncüsü, Avrupa kendisini iç enerji piyasasına yeniden adamalı. Retorikte herkes iç pazarı destekliyor ancak pratikte Avrupa genellikle 27 farklı stratejinin bir araya getirilmesinden oluşuyor.
Avrupa’da, bazen hızla değişen bir dünyada Avrupa’nın ve küresel çıkarları düşünmek yerine sıfır toplamlı bir zihniyete sahibiz. İç enerji piyasasını güçlendirmenin, enerji geçişini sağlamanın ve enerji fiyatlarını düşürmenin en kolay yolu şebekelerimize yatırım yapmaktır. Draghi’nin raporu bu konuda çok açıktı: ağlar Avrupa’nın kamu yararıdır. Avrupa’da elektrik iletim kapasitesinde büyük bir genişleme olmadan bir iç pazar olamaz.
Ve son olarak iklim değişikliğine uyum sağlamak için daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Avrupa çapında ve aynı zamanda dünyanın dört bir yanında vatandaşlarımız iklimle bağlantılı benzeri görülmemiş felaketlerden etkileniyor.”
“Can ve mal kurtarmak amacıyla zamanında müdahale etmek için daha fazla kaynağa ihtiyacımız var”
Hazırlanmak, hayatları ve malları kurtarmak için zamanında müdahale etmek ve bir felaketten sonra insanların ve toplulukların yeniden inşasına yardımcı olmak için daha fazla kaynağa ihtiyacımız var.
2050’ye bu kadar odaklanıp 2024’ü unutamayız. AB Yeşil Anlaşması’na her zamankinden daha fazla bağlıyım. Avrupa, geçiş sürecinde dünya lideri olarak kalmalı ve öyle kalacaktır. Ancak akıllı ve pragmatik olmamız, verilere ve bilime odaklanmamız, esnekliği artırmamız ve Avrupa’nın birlik halinde neler başarabileceğine dair yenilenmiş bir anlayışa sahip olmamız gerekiyor. İklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılığımızdan vazgeçemeyiz, ancak bu yolculuğa sorunsuz ve kimseyi geride bırakmadan devam edebilmemiz için daha fazlasını yapmalıyız.
Bizim için Yunanistan’da iklim krizi zaten kapıda. Bu nedenle Avrupa düzeyinde de uyum konusunda daha fazla fon ayrılması ve daha fazla iş birliği yapılması gerektiğini savunuyorum. Gelecekte Avrupa iklim finansmanı portföyü hakkında konuştuğumuzda Akdeniz ülkeleri bu girişimde öncü bir rol oynayacaktır.”
Kiriakos Miçotakis: “Başkan Trump’la çok dostane bir telefon görüşmesi yaptım”
Başkan Trump’la çok dostane bir telefon görüşmesi yaptım. Oldukça deneyimli bir liderim, dolayısıyla ilk döneminde de kendisiyle çalışma fırsatı buldum. Elbette Yunan-Amerikan ilişkilerinin önemini vurguladım.
Yunanistan, Doğu Akdeniz’de istikrarın direğidir. ABD ile çok yakın çalıştık ve bu ilişkinin devam etmesini bekliyorum. Amerika Birleşik Devletleri’nde olup bitenlere Avrupa perspektifinden bakıldığında, bunun stratejik özerkliğimizi desteklemek ve Avrupa ekonomisinin daha rekabetçi olmasını sağlamak için çok çalışmamız gerektiğini vurguladığını düşünüyorum.
Sayın Draghi’nin raporunda bize söylediklerine dönecek olursak (bu konuyu son Avrupa Konseyi’nde tartışmıştık), sözlerden eyleme geçmenin zamanının geldiğine inanıyorum. Avrupa’yı nasıl daha rekabetçi hale getirebileceğimiz konusunda ulaşmamız gereken çok net bir hedef listemiz var. Sanırım Başkan Trump Beyaz Saray’a seçilmeden önce bile geride kaldığımız konusunda bir aciliyet hissi vardı. Artık bu sorunla yenilenmiş bir aciliyet duygusuyla yüzleşeceğimize inanıyorum.”