Yunanistan Haber

Miçotakis, Paşinyan İle Atina’da Görüştü

Miçotakis, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Atina’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Miçotakis, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Atina’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Atina’da bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider daha sonra kameraların karşısına geçti ve ortak bir basın açıklaması yaptı.

Başbakan Miçotakis açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Pozisyonlarımız ortak. Her türlü tehdide ve güç kullanımına kararlılıkla karşı çıkıyoruz, her zaman uluslararası hukukun yanındayız ve her devletin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine kesinlikle saygı göstermeye kararlıyız. Diyaloğa inanıyoruz. Ermenistan 2023 savaşından sonra barışın değerlerini daha iyi anlıyor. Vereceğiniz kararlar önümüzdeki yıllarda ülkenizin gidişatını şekillendirecek.

Yaklaşık 100.000 Dağlık Karabağlı göçmenin rahatlatılması gerekiyor. Yunanistan, Azerbaycan’la kalıcı bir barış anlaşmasının imzalanması için her diplomatik çabada yanınızda olacaktır. Sadece kalıcı ve uygulanabilir bir anlaşma yolu açabilir. Yunanistan, bölgenin ticari merkeze dönüştürülmesi amacıyla Başbakan tarafından Aralık ayında açıklanan “Barış Kavşağı” girişiminizi destekliyor. Sonuçta silahları susturan tek şey ortak refahtır ve halkların ilerlemesi otoriter liderlerin planlarını geri püskürtür.

Ermenistan’ın batıya yönelimini tam olarak desteklediğimizi ve ülkemizin bu yeni liberal demokrasinin inşasına katkıda bulunmaya hazır olması doğal, Dağlık Karabağ gibi bölgelerdeki büyük mirasını korumak için Ermenistan’ın yanında olduğumuzu belirtmek isterim.

Ermenilerin Yunanistan’a göçü ve istihdamı konusunda ikili anlaşmaya varılması için tüm koşullar mevcut. Halklarımızı birbirine bağlayan birçok şey, onların Yunan gerçekliğine dahil olmalarını kolaylaştıracak. Pek çok Ermeni arkadaşım var. Bu nedenle varlığınız için size teşekkür etmek ve Yunanistan’daki büyük Ermeni topluluğunu onurlandırmak istiyorum. Onlar kalkınmanın örneği, uyumlu bir arada yaşama modelidir. Halklarımızı birleştiren dostluk ve dayanışma zincirinin en verimli halkasıdır.”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Atina ziyaretinin önemli olduğunu, hem ikili hem de Ermenistan’ın AB ile ilişkilerini görüşme fırsatı bulduklarını söyledi. Aynı zamanda Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Ermeni topluluğuna verdiği desteği için teşekkür ederken, Ermenistan’da ekonomik ve ticari yaşama katkıda bulunan bir Yunan topluluğu olduğunu da belirtti.

Paşinyan, “bu ziyaret iki ülke arasındaki tarihi bağları yansıtıyor. İlişkilerimiz büyük bir hızla gelişiyor ve bugünkü ziyaretimiz sonucunda yeni atılımlar yapacağız. Savunma ve güvenlik kısmına siz de vurgu yaptınız. Uzun bir işbirliği geçmişimiz var ve bunun daha etkili olacağına eminim.” Dedi.

Ermenistan Başbakanı, ülkesinin AB ile işbirliğinin gelişmesinden dolayı Yunanistan’a teşekkür ederken, reformların sonuçlarının yakında daha da görünür hale geleceğini söyledi. Ayrıca Dağlık Karabağ’dan göç ettirilen Ermeniler ve bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını söyledi.

“Ermenistan adına uzlaşı anlaşması yapılmasına yönelik çalışmaları Sayın Başbakan’a ilettim ve ilerleme kaydedebilmek için bu yola çıktığımızı bildirdim. Yakın gelecekte Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı olacak ve ilerleme kaydedeceğimizi umuyorum” diye konuştu.

Ayrıca, Yunanistan ve Ermenistan’ın ikili düzeyde birçok alanda işbirliği yaptığını, ekonomik ilerlemenin iyi olduğunu ve bu işbirliğinin kurulması ve derinleştirilmesi için adımlar atılmasının bir fırsat olduğunu ifade etti.

“Diyaloğumuz üst seviyede. İkili ticaret mükemmel değil. Umuyorum ki hükümetlerarası komite toplantısı kapsamında ticari işbirliğimizin ayrıntılarını görüşme fırsatımız olur” diye konuştu.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu