Yunanistan Haber

Miçotakis: “Görüşmeye Hazırım, İlla Görüşeceğiz Diye Boğazına Da Sarılacak Değilim”

"Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmeye her zaman hazırım. Ben hiçbir zaman 'benim için Erdoğan diye biri yok’ demedim, illa görüşeceğiz diye boğazına da sarılacak değilim.”

Miçotakis Pazar günü Selanik’te düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmeye her zaman hazırım. Ben hiçbir zaman ‘benim için Erdoğan diye biri yok’ demedim, illa görüşeceğiz diye boğazına da sarılacak değilim.” dedi.

Ankara ile Atina arasındaki gerilim hali devam ederken, neredeyse her yıl geleneksel olarak Selanik Enternasyonal Fuar açılışı sonrasında önce ülkenin Başbakanı ile başlayan ve devamında siyasi parti liderlerinin sırasıyla düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye- Yunanistan gerilimiyle ilgili konuşan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, diyalog işareti vererek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Miçotakis diyaloğa açık olduğunu ifade ederek, “Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmeye her zaman hazırım” dedi.

Ekim ayı başında Prag’da yapılacak olan “Avrupa Siyasi Topluluğu” toplantısı iki liderin bir araya gelebileceği bir zemin olarak görülüyor. Ege’de adaların silahlandırılması, Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri NATO üyesi iki komşu ülke arasındaki başlıca sorunlar olarak görülüyor.

Ankara, Yunanistan’ı Ege’deki adaları yasa dışı şekilde silahlandırmakla ve Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal etmekle suçluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen Pazartesi “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözleriyle askeri harekat tehdidini yinelemişti.

İki ülke arasındaki son gerginlik, Ankara’nın 25 Ağustos’ta NATO görevi yapan Türk savaş uçaklarının, Girit adasunda konuşlu olan Yunan S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından radar kilidi uygulamasıyla taciz olayı ile yaşanmıştı.

Miçotakis’e “savaş çıkar mı?” sorusu

Bugünkü yıllık basın toplantısında da Türkiye ile ilgili bir çok soru sorulan Miçotakis, “Yalnız Sn. Erdoğan’ın değil; son zamanlarda bütün Türk yöneticilerin Yunanistan’a yönelik yaptıkları suçlama ve açıklamalar kabul edilemez.  Bu açıklamalar maalesef Türk kamuoyunu zehirlemekte, iyi komşuluk ilkelerini zedelemekte ve milliyetçiliği körüklemektedir” dedi.

Yunanistan’ın “Türkiye’ye saldıracak bir ülke olarak tanıtılmasının mantık dışı olduğundan” söz eden Miçotakis, buna örnek olarak “Yunan adaları Türkiye’ye karşı tehdit olarak gösterilmeye çalışılıyor; oysa bütün dünya biliyor ki Yunan adaları Türkiye için değil, olsa olsa Türkiye Yunan adaları için bir tehdittir” ifadesini kullandı.

“Türkiye ile Yunanistan arasında  savaş çıkar mı?” yolundaki başka bir soruya ise Miçotakis, “Savaş çıkarsa bu ancak Türkiye’nin egemenlik sahasına saldırmasıyla mümkün olabilir. Ama Türkiye’nin böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Çünkü Türkiye, silahlı kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü iyi tanımakta ve olası bir saldırı karşısında vereceğimiz karşılığın çok sert olacağını biliyor” yanıtını verdi.

“Ben hiçbir zaman ‘benim için Erdoğan diye biri yok’ demedim, illa görüşeceğiz diye boğazına da sarılacak değilim”

Tüm bu gergin duruma karşın Türkiye ile diyalog kapılarını açık tutmaya devam edeceğinden söz eden Miçotakis,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce kendisi için “benim için Miçotakis diye biri yok” ifadesine gönderme yaparak “Ben hiçbir zaman ‘benim için Erdoğan diye biri yok’ demedim. Ben kendisiyle her zaman görüşmeye hazırım. Görüşmeliyiz de” şeklinde konuştu.

Erdoğan’la görüşme ihtimali ile ilgili başka bir soruya da “Sayın Erdoğan ile tabii ki her zaman görüşmeye hazırım; ama illa görüşeceğiz diye boğazına da sarılacak değilim” yanıtını verdi.

Miçotakis, şu ifadeleri kullandı:

“Eğer fırsat bulup Prag’a gelebilirse Sayın Erdoğan ile görüşmek isterim”

“Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde zaman zaman kötü ve acı, zaman zaman iyi geçindiğimiz dönemler oldu. İki komşu ülkeye yakışır bir biçimde, eski yaraları kaşımadan, her alanda işbirliği ve ortaklıklar yapabiliriz. Türk tarafından maalesef henüz böyle bir yaklaşım görmüyorum. Umarım bu olumsuz tutumlarının bir çıkmazda bulunduğunu anlarlar”

Önümüzdeki günlerde Çek Cumhruiyeti’nin başkenti Prag’da yapılacak Avrupa Birliği toplantılarına Türkiye’nin katılmasına sıcak baktığını da söyleyen Miçotakis “Eğer fırsat bulup Prag’a gelebilirse Sayın Erdoğan ile görüşmek isterim, Yunanistan’ın Türkiye için niçin tehdit oluşturduğunu kendisine sormak isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ”Yunanistan’da hükümet değişikliği olmalı” şeklindeki başka bir açıklamasına dair bir soruya ise “Yunanistan’daki hükümetlere Yunan halkı karar verir” demekle yetindi.

F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışları ile ilgili Yunanistan’ın değil, ABD’nin karar vereceğini de söyleyen Miçotakis “Türkiye bizi bu konuda suçlayamaz, ABD’nin CAATSA yaptırımlarını Yunanistan değil, Rus yapımı S-400 füzelerini aldığı için ABD’nin Türkiye’ye uygulamaya devam ettiğini  hatırlatmak isterim” dedi.

“Türkiye’de “Kurtuluş Savaşı” Yunanistan’da “Küçük Asya Felaketi”

Miçotakis, iş insanlarına konuşmasında, Türkiye’de “Kurtuluş Savaşı” Yunanistan’da “Küçük Asya Felaketi” olarak anılan 100. yıla değinerek başladı.

Başbakan, Yunanistan’ın “100 yıl önceki gibi istikametinin İzmir değil, geleceğe ilerlemek olduğunu” söyledi ve “Küçük Asya Felaketi’nden sonra Anadolu’dan Yunanistan’a göç eden 2 milyona yakın Anadolu Rum’unun çağdaş Yunanistan’ın inşa edilmesindeki katkılarının ne denli değerli olduğunun şimdilerde bile anlaşıldığını” vurguladı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu