Yunanistan Haber

Miçotakis: “Artık Nasıl Hareket Edeceğimize Dair Daha Net Bir Yol Haritamız Var”

Yunanistan ile Türkiye arasındaki iletişim kanalları harekete geçirilecek, işbirliği konseyi toplantısı sonbaharda Selanik’te yapılacak.

Miçotakis-Erdoğan görüşmesinde ortaya çıkan tablo, Yunanistan ile Türkiye arasındaki iletişim kanalları harekete geçirilecek, işbirliği konseyi toplantısı sonbaharda Selanik’te yapılacak.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesini Yunanlı ve yabancı gazetecilere değerlendirdi. Miçotakis, “Yeni bir başlangıç ​​için ikili ilişkilerimizin yeniden başlatılması konusundaki ortak irademizi teyit ettik” diyerek başladı. Başbakan Miçotakis devamında şunları söyledi:

“Görüşme güzel bir havada gerçekleşti. Son birkaç aydaki olumlu gelişmelerin üzerine inşa etmemiz gerektiği konusunda anlaştık. Artık nasıl hareket edeceğimize dair daha net bir yol haritamız var. Bu, sorunların sihirli bir şekilde çözüldüğü anlamına gelmiyor, ancak her iki tarafta da olumlu bir bakış açısıyla yeniden yaklaşma isteği var.

Aynı zamanda Türkiye ile diyalog üç eksende gerçekleşecek:

İki Dışişleri Bakanlığının rehberliğinde, önemli jeopolitik konuların gündeme getirileceği siyasi diyalog: MEB sınırlaması ve kıta sahanlığı, güven artırıcı önlemler, enerji ve sivil koruma alanında işbirliğine ilişkin pozitif gündem, hızlı bir şekilde somut sonuçlar alabilmemiz için. Bu çerçevede niyetimiz, Yunanistan-Türkiye ilişkilerini geliştirmek için olumlu bir yol izlemektir. Bu, Ankara’nın Avrupa ile olan yaklaşımına yardımcı olacaktır. Hem ben hem de Sayın Erdoğan yeni bir göreve başlıyoruz, niyetinin samimiyetinden şüphe etmek için hiçbir nedenim yok. Arzu hali samimi görünüyor. Bardağı yarı dolu tarafını görüyorum. Türkiye’nin gerçeklere dönüşü ve adaptasyonu söz konusu.

Yaşananları unutmuyoruz ama tek ve temel farkımız olan deniz bölgeleri sorununu bir an önce çözemesek de Türkiye ile gerilimsiz, barış içinde yaşayacağımız yeni bir sayfa açacağımız konusunda temkinli bir iyimserlik içindeyiz.

Erdoğan’la yapılan görüşmede her iki taraf da silahlanma konusunu gündeme getirmedi. Her ülke, kendi önceliklerine hizmet etmek için en iyi gördüğü şekilde silahlanabilir. ABD’nin Türkiye ile yaptıkları bizi sadece dolaylı olarak ilgilendiriyor.”

Yunanistan-ABD ilişkileri

Bugünkü NATO Zirvesi sırasında Dedeağaç limanının stratejik önemini yeniden vurgulama fırsatı bulduğunu vurguladı ve bu bağlamda ABD tarafından Yunan Silahlı Kuvvetlerinin daha da güçlendirilmesine ilişkin yakında olumlu haberler geleceğini söyledi.

Miçotakis, “Bizim ABD ile ilişkilerimiz her zamankinden daha güçlü. Zirve oturum aralarında ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüm ve yüksek düzeyde işbirliğimizi yeniden teyit ettik. Yakında ABD’nin Yunanistan Silahlı Kuvvetlerini nasıl daha da güçlendirmeyi planladığına dair haberler gelecek. Washington, Yunanistan’ı daha geniş bölgede bir istikrar unsuru olarak görüyor.

Kongrenin F-16 konusundaki duruşu iyi biliniyor. Talebin ABD hükümeti tarafından Kongre’de nasıl formüle edileceği henüz belli değil. Diğer NATO üyelerine karşı kullanılmamaları gerektiğini kabul ediyorum.”İfadelerini kullandı.

Başbakan Miçotakis, Avrupa-Türkiye ilişkilerine de değinerek, Atina’nın her zaman Brüksel ile Ankara arasındaki ilişkilerin sıkılaştırılmasını istediğini söyledi.

​Kiriakos Miçotakis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir saatlik görüşmesinde, Türkiye Gümülcine Başkonsolosluğunun Yunanistan’ın içişlerine iddia edilen müdahaleleri konusunu da gündeme getirdiğini doğrulayarak, “Kapalı kapılar ardında konuşulanlar hakkında artık daha fazla bir şey söyleyemem.” İfadelerini kullandı.

Miçotakis, “Yunanistan ve Kıbrıs Avrupa Konseyi’nde aynı masada oturuyor. Türkiye-AB ilişkilerinde herhangi bir iyileşme Atina ve Lefkoşa’dan geçiyor. Türkiye’nin bizim kurallarımıza, yani Uluslararası Hukuka ve çok taraflı planlara göre oynaması bizim stratejik çıkarımızadır.” Dedi.

Miçotakis, Akdeniz’deki kontrolsüz göç akımlarının NATO için hibrit bir tehdit olduğunu ve Yunan-Türk diyaloğunun bir parçası olarak görmediğini, meselenin ne olduğunu Türkiye’nin çok iyi bildiğini dile getirdi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu