Batı TrakyaBatı Trakya Haber

İskeçeli Türkler Atina’ya Haykırdı: “Vardiyalı Eğitime Hayır”!

İskeçe ilide yaşayan Türkler “Vardiyalı Eğitime Hayır” sloganıyla Atina’ya bir kez daha mesaj gönderdi.

İskeçe ilide yaşayan Türkler “Vardiyalı Eğitime Hayır” sloganıyla Atina’ya bir kez daha mesaj gönderdi.

Batı Trakya’da Türk Azınlığının eğitimi içler acısı ve Azınlığı Lozan Barış Anlaşması ile emanet alan Yunanistan keyfi uygulamalarla özellikle eğitim hakları konusunda Lozan’ı tek taraflı çiğnemeye yok saymaya devam ediyor.

Bugün 18 Eylül Pazartesi, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi öğrenci ve velileri, Ortaöğretim Müdürlüğü tarafından dayatılan “vardiyalı eğitim” uygulamasına karşı tepkisini ortaya koydu ve okuldaki bina sorununa çözüm talep etti.

Bu sabah yoğun bir katılımla İskeçe’de düzenlenen protesto yürüyüşüne 1.500’ün üzerinde veli ve Batı Trakyalı Türkler katıldı. Sabahın erken saatlerinde okul önüne gelen öğrenciler tarafından boykot başlatıldı. Öğrenciler derslere girmezken, okulun girişi de kapatıldı.

Okul önünde toplanan Encümen Heyeti, Okul Aile Birliği, öğrenciler ve öğrenci velilerinden oluşan kalabalık, İskeçe Belediyesi ve Ortaöğretim Müdürlüğünün bulunduğu Valilik binasına doğru yürüdü.

Öğrenciler, veliler, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği yöneticileri, yaklaşık bir saat süren yürüyüş boyunca okul binası sorununun çözümünü ve azınlık eğitiminin iyileştirilmesini içeren sloganlar attı. Yunanca ve Türkçe olarak “Vardiyalı eğitime hayır”, “Okul isteriz”, “Bina sorununa acil çözüm”, “Öğleden sonra eğitimi istemiyoruz” sloganları atarak seslerini Atina’ya duyurmak istediler.

Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Kara, Okul Aile Birliği Başkanı Bingül Tuzlacı, azınlık milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı’dan oluşan heyet Belediye Başkanı Çepelis’le görüşmek üzere belediye binasına girdi. Başkan Çepelis’in Beldiyede olmaması nedeniyle temsilciler İskeçe Belediye Başkan Yardımcısı Suha Bekiroğlu ile görüştü. Çepelis’in yerinde olmaması halk arasında tepkiyle karşılanırken, Belediye başkanının görüşme talebinden haberi olmadığı ifade edildi.

Buradan ayrılan kalabalık daha sonra İskeçe eski Valilik binasına yürüyerek İskeçe ilinden sorumlu Eyalet Başkan Yardımcısı Kostas Kurtidis’le görüştü. Görüşme devam ederken bina önünde bekleyen kalabalık Yunanca ve Türkçe slogan atmaya devam etti.

blank

Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği yöneticileri ile azınlık temsilcilerinden oluşan heyet daha sonra İskeçe Ortaöğretim Müdürü Malama Sidiropulu ile görüşmek üzere bürosunun bulunduğu yere gitti. Sidiropulu’nun yerinde olmaması, yürüyüşe katılan kalabalık arasında tepkiye neden oldu. Eyleme katılanlar Sidiropulu’nun istifasını isteyen sloganlar attı.

İskeçe Azınlık Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Kara yaptığı konuşmada, Sidiropulu’nun yerinde olmamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek tepki gösterdi. Kara, “Kendisiyle ilk gün görüştüğümüzde bize ‘sadece üç kişi mi geldiniz’ diye sormuştu. Bugün bin 500 kişi geldik ama kendisi yok.” diye konuştu.

Ortaöğretim Müdürü Sidiropulu’nun yerinde olmaması ve heyet temsilcileriyle görüşmemesi üzerine eyleme katılanlar eski valilik binasına giriş çıkışları 15 dakikalığına kapattı.

Bina önünde kalabalığa hitaben kısa birer konuşma yapan İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Okul Aile Birliği Başkanı Bingül Tuzlacı, “vardiyalı eğitim” uygulamasına ve toplanan kalabalığı, mağduriyet yaşayan öğrencileri adeta görmezden gelen ortaöğretim müdürüne tepki gösterdiler. Konuşmacılar, öğleden sonra eğitim dayatmasının kabul edilmeyeceğini ve okulun bina sorununun çözüme kavuşturulmasının şart olduğunu da vurguladılar.

Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Kara, eylemin yarın devam edeceğini belirterek, herkesi sabah saat 07.30’da okul önünde toplanmaya davet etti.

“Haksızlıklara ve ayrımcılığa bir yenisi daha eklenmesin”

blank

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu da eyleme destek veren bir açıklama yayınladı.

“Gün geçmiyor ki toplumumuzun eğitim alanında yaşadığı haksızlıklara ve ayrımcılığa bir yenisi daha eklenmesin. Daha iki ay önce antlaşmalardan doğan eğitim özerkliğimiz hiçe sayılarak dokuz ilkokulumuz daha kapatılmıştı. Şimdi de İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde tüm öğrencilerin sabah eğitimi yapabilmesi için yeterli sınıf olmasına rağmen İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü’nün bu yıl da birçok öğrenciyi ve veliyi mağdur eden vardiyalı eğitimde ısrar etmesi anlaşılır gibi değil! Zira bu yıl okuldaki öğrenci sayısı gerilemiş durumda ve bunu dikkate alan okul idaresi de encümen heyeti ve okul aile birliğiyle bu yıl tüm öğrencilerin sabahçı olacağını velilere bildiriyor. Ancak İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü tüm öğrenci ve velilerin karşı olmasına rağmen bazı sınıfların öğlenci olmasında ısrar ediyor.

Gerçekten akıl alır gibi değil! ABTTF olarak İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü’nün tamamen iyi niyetten yoksun bu kararına karşı öğrenci ve velilerimizin protesto eylemini sonuna kadar destekliyor, yetkililerden İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin yeni bir binaya kavuşturulması ve vardiyalı eğitimin tamamen sona erdirilerek çocuklarımızın mağduriyetinin giderilmesine yönelik adımları ivedilikle atmasını talep ediyoruz.” dedi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu