Yunanistan Haber

Miçotakis: “Anlaşmazlığımızı Çözmek İçin Uluslararası Hukuku Kullanalım”

“Türkiye'ye iyi niyet jesti yapan ilk kişi olacağım, dostluk eli uzatacağım. Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz bölgelerimizin sınırlandırılması olan asıl sorunumuzu çözmenin bir yolu olduğuna inanıyorum. Anlaşmazlığımızı çözmek için Uluslararası hukuku kullanalım.”

Başbakan Miçotakis, CNN kanalından Christiane Amanpour ile özel bir söyleşide, “Türkiye’ye iyi niyet jesti yapan ilk kişi olacağım, dostluk eli uzatacağım. Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz bölgelerimizin sınırlandırılması olan asıl sorunumuzu çözmenin bir yolu olduğuna inanıyorum. Anlaşmazlığımızı çözmek için Uluslararası hukuku kullanalım.” Dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, CNN kanalından Christiane Amanpour ile özel bir söyleşi gerçekleştirdi. Miçotakis kendisine yöneltilen Yunanistan-Türkiye ilişkilerine yönelik soruları şu şekilde cevapladı:

Öncelikle belirteyim, sizin de dediğiniz gibi, yıkıcı depremin ardından Türkiye’ye kendi kurtarma ekiplerimizi gönderen ilk biz olduk. Halklar arasındaki iyi ilişkileri sürdürmenin çok önemli olduğuna inanıyorum ve bu jestin iki ülke arasındaki iklimde olumlu bir dinamik oluşturmamıza çok yardımcı olduğunu düşünüyorum.

Türkiye seçimlerinin sonucu hakkında yorum yapamam. İkinci tur olacak. Yunanistan’da da ikinci bir seçim yarışmamız var. Ama Türk dış politikasının bir gecede değişmeyeceğini de biliyorum.

Türk dış politikası son yıllarda revizyonist olmuştur. Sözde “Mavi Vatan” doktrini, Yunan egemenliğine ve Yunan egemenlik haklarına yönelik açık bir tehdittir. Egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı savunma yükümlülüğümüz var.

Aynı zamanda Christiane, her zaman Türkiye’ye iyi niyet jesti yapan ilk kişi olacağım, dostluk eli uzatacağım. Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz bölgelerimizin sınırlandırılması olan asıl sorunumuzu çözmenin bir yolu olduğuna inanıyorum. Uluslararası hukuka dayanarak deniz bölgelerimizi İtalya ile sınırlandırmaya başladık, aynısını Mısır ile yaptık, aynı şeyi Türkiye ile de yapmamamız için hiçbir neden yok, yeter ki iyi komşuluk ilişkilerinin gerekli olduğu konusunda hemfikir olalım ve anlaşmazlığımızı çözmek için Uluslararası Hukuku kullanalım.

Bu nedenle, bir sonraki seçimden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak kalırsa ve ben de halkıma Başbakan olarak hizmet etme onuruna sahip olursam, her şeyin iyileşmeye devam edeceğini ummak istiyorum. Ama aynı zamanda saf değilim ve ülkelerin dış politikalarının bir andan diğerine değişmediğini biliyorum.

Sınırlarımızı korumakla yükümlüyüm. Sınırımız aynı zamanda Avrupa Birliği’nin dış sınırı oluyor. Zamanı geriye döndürürseniz, Mart 2020’ye giderseniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onbinlerce göçmenin durumunu araçsallaştırıp Yunanistan topraklarına itmeye çalıştığı zaman sınırlarımızı savunduk. Ve iki gün sonra Avrupa Birliği’nin tüm liderliği Türk-Yunan sınırında yaptıklarımızı alkışladı, çünkü biz sadece Yunanistan’ı değil Avrupa sınırlarını da koruyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu