Batı Trakya Haber

Mehmet Hilmi Kabri Başında Anıldı

Batı Trakya’daki ilk Türkçe gazeteyi çıkartan, aynı zamanda bir öğretmen olarak Batı Trakya Türklerine üstün hizmetlerde bulunan bir şahsiyet.

İskeçe Türk Birliği (İTB) kurucularından, Gazeteci – Öğretmen Mehmet Hilmi 91. ölüm yıldönümünde İskeçe Aşağımahalle Mezarlığındaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. İskeçe Türk Birliği tarafından her yıl düzenlenen anma törenine dernek yöneticileri ile azınlık temsilcileri katıldı.

Tören, İskeçe Müftülüğü’ne bağlı din görevlilerinden Ersan Ömer’in okuduğu Kur’an-ı Kerim ile başladı ve İskeçe Müftülüğü Genel Sekreteri Mustafa Trampa’nın yaptığı dua ile devam etti.

Ardından, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Mehmet Hilmi’nin hayatı ve kısa ömrü içerisinde yapmış olduğu değerli hizmetler hakkında bilgiler verdi. Ahmetoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu İskeçe Türk Birliği’nin kurucularından olan Mehmet Hilmi 29 yıllık kısa hayatına çok önemli hizmetleri sığdırabilmiş önemli bir şahsiyet. Mehmet Hilmi, 91 yıldır İskeçe Türk Birliği yöneticileri tarafından kabri başında her yıl düzenli olarak anılan Batı Trakya’daki tek insan. Mehmet Hilmi, İTB’nin yanı sıra Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin kuruluşuna öncülük eden ekibin arasında yer alan, İskeçe’deki tütün işçilerinin örgütlenmesinde yer alan, işçi sendikası adına gazete çıkartan, Batı Trakya’daki ilk Türkçe gazeteyi çıkartan, aynı zamanda bir öğretmen olarak Batı Trakya Türklerine üstün hizmetlerde bulunan bir şahsiyet. Bu kısa ömrüne hapis cezaları ve sürgünleri sığdıran büyük bir mücadele inşadı. Kendisini bir kez daha rahmetle, minnetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun.” diye konuştu.

Daha sonra ise DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Metin Hacıosman, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Asbaşkanı Hasan Boşnak, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, İskeçe Müftülüğü Genel Sekreteri Mustafa Trampa ve İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda Mehmet Hilmi’nin Batı Trakya Türk Toplumuna yaptığı hizmetlere ve mücadeleci kişiliğine vurgu yapıldı.

Son olarak İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu törene katılan herkese teşekkür etti.

Mehmet Hilmi için İskeçe Aşağımahalle Mezarlığı’nda gerçekleştirilen anma törenine İskeçe Türk Birliği yöneticileri, Kadınlar Kolu yöneticileri, İTB eski başkanlarından Ahmet Kara ve Ahmet Kurt ile soydaşlar katıldı.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu