“Her Türlü Tehdide Kapıyı Kapatan Yunanistan Diyalog Pencerelerini De Açık Tutuyor”
“2022 yılı içerisinde 7 adet Romeo denizaltısavar savaş helikopteri, tip 214 denizaltılar için ağır torpidoların yanı sıra tanklar için mühimmat temin edilecek.”
Yunanistan, Fransa’dan satın aldığı Rafale savaş uçaklarının resmi devri öncesinde Atina semalarında alçak uçuşla gövde gösterisi yaptı.
Yunanistan’ın Türkiye ile Doğu Akdeniz ve Ege’de yaşanan gerilim ışığında açıkladığı dev savunma programı çerçevesinde satın alınan 18+6 Rafale uçağın altısı törenle Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.
Fransa’dan gelen uçaklar, öğlen saat 12:12’de Atina’da Akropolis üzerinde alçak uçuş yaparken uçakların resmi devir-teslim töreni Başbakan Kiriakos Miçotakis’in de katılımıyla başkent Atina yakınlarındaki Tanagra Hava Üssünde gerçekleştirildi.
“Rüzgarın yaylım ateşi” Yunan semalarını korumaya hazır”
Tanagra hava üssünde kabul töreni sırasında konuşan Başbakan Kiriakos Miçotakis, Yunan Silahlı Kuvvettleri’nde uçuş ve dalış görevleri icra eden personele verilen ödeneklerin vergi muafiyetine dahil edildiğini açıkladı.
Miçotakis özellikle konuşmasında, “personelini güçlendirmeden Silahlı Kuvvetlerin güçlendirilmesi anlamına gelmez. Ön cephede olanlara bir şükran ifadesi olarak bundan böyle uçuş ve dalış ödenekleri vergilendirilmeyecek.” İfadelerini kullandı.
Miçotakis, pilotlar, OYK (Sualtı Taarruz Komando Birimi), paraşütçüler ve İstihkam Sınıfı mayın görevlerinin yanı sıra, vergi muafiyeti düzenlemesinin sadece Sahil Güvenlik, İtfaiye ve Emniyet Teşkilatı ELAS’ı değil, pilotlara sağlık hizmeti veren Hava Kuvvetleri personelini de ilgilendireceğini belirtti.
Rafale’nin Hava Kuvvetleri’ne entegrasyonuna atıfta bulunan Başbakan Miçotakis, bir güç çarpanı oldukları için bunu birinci basamak jeostratejik gelişme olarak nitelendirdi.
Miçotakis, 2022 yılı içerisinde 7 adet Romeo denizaltısavar savaş helikopterinin geleceğini, tip 214 denizaltılar için ağır torpidoların yanı sıra tanklar için mühimmat temin edileceğini duyurdu.
Miçotakis Kalamata’daki Uluslararası Havacılık Merkezi’nin bu yıl içinde açılışının da gerçekleşeceğini duyurdu.
Başbakan Miçotakis, siparişlerinden 16 ay sonra yeni uçakların burada, savaşa hazır olduğunu ve zorlu eğitim döngüsünü tamamlayan mürettebat ve destek personeli ile birlikte olduğunu söyledi.
Miçotakis, “adından da anlaşılacağı gibi “rüzgarın yaylım ateşi” Yunan semalarını korumaya hazır” diye ekledi ve 2022’de ikinci altısının, 2023’te üçüncü ve ardından diğer altısının geleceğini de sözlerine ekledi.
Savunma sanayii alanında Yunan-Fransız işbirliği geleneği devam ederken, Başbakan Kiriakos Miçotakis, “Yeni savaş uçaklarının satın alınması, Hava Kuvvetlerimizin acil hale gelen teçhizatının yenilenmesiyle bağlantılıdır” değerlendirmesini yaptı.
Miçotakis konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:
“Ülke her türlü tehdide kapıyı kapattığı gibi aynı kararlılıkla diyalog pencerelerini de açık tutuyor.”
“Bu işbirliği Yunan-Fransız savunma ittifakını mühürlerken, havacılığımızı Avrupa ve Akdeniz’deki en güçlülerden biri haline getirdiği için ön cephe jeostratejik bir gelişmedir. Yeni Rafale uçakları, tüm bölge için daha iyi, daha huzurlu bir yarın için yola çıkmaya hazır. Yakında silah ve savunma sistemlerini paylaştıkları ve ortak bir operasyon felsefesine sahip oldukları yeni Fransız fırkateynlerinin yanında faaliyet gösterecekler.
Bu hükümetin inancı, ekonomik ve sosyal kalkınmanın güvenliğin korunması ve ulusal haysiyetin yükseltilmesi ile çerçevelenmesi gerektiğiydi ve öyledir. Yunanistan için savunmasının güçlendirilmesi, barışın bir yansımasıdır.
21. yüzyılda ne tarih ve coğrafyanın bariz tahrifine ne de keyfi havai fişeklere yer var. Bunlara uluslararası hukuk ve ulusal uyanıklığımızla cevap verilmektedir. Çağın mesajı, uluslararası hukuk temelinde ve özellikle bölgemizde deniz hukuku temelinde hakikat ve uzlaşmadır. Yunanistan ve Avrupa bu yolda yürüyor. Bu yol, satın alınması için kimsenin iznine ihtiyacımız olmayan yeni Rafaleler tarafından korunacak. Ülke her türlü tehdide kapıyı kapattığı gibi aynı kararlılıkla diyalog pencerelerini de açık tutuyor.”
Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos da bugün yaptığı açıklamada ilk Rafale’lerin tesliminin “Fransa ile stratejik ortaklık ve Avrupa savunması konusundaki ortak vizyon için özel bir an olduğunu” söyledi. Panagiotopulos, “Bu üstün nitelikli yeni nesil uçaklar hava kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü katlayacak ve bölgedeki her tür güvenlik tehdidine karşı yanıt verme kabiliyetimizi arttıracaktır” dedi.
Atina’dan dev savunma programı
Yunanistan 2020 yılında açıkladığı 10 milyar euroluk savunma programı çerçevesinde Fransa’dan 2,8 milyar dolara 18 adet Rafale savaş uçağı satın alma anlaşmasına da imza atmış, 18 uçaktan 12’sinin ikinci el olacağı açıklanmıştı. Rafale teslimatının 2025 yılı Ocak ayında tamamlanması planlanıyor. Atina yönetimi geçen Eylül ayında altı uçaklık daha sipariş vermiş, ayrıca Fransa’dan 3,4 milyar dolara üç yeni fırkateyn satın alacağını açıklamıştı.
Yunanistan, Doğu Akdeniz’de bölge ülkeleri Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile de askeri işbirliğini geliştiriyor.