Batı Trakya Haber

Habip Oğlu: “Ülkemiz ‘Türk’ İsimli Derneklerimize İzin Vermiyor, Özerk İlkokullarımızı Kapatıyor”

“Ülkemiz ‘Türk’ isimli derneklerimize izin vermiyor, özerk İlkokullarımızı kapatıyor, seçilmiş müftülerimizi tanımıyor. Bu mu modern demokrasiye sahip bir Avrupa ülkesi olmak?"

Ülkemizin Yunanistan’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili gerçekleri çarpıtan açıklamaya ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu’ndan cevap geldi.

Başkan Habip oğlu, “Ülkemiz ‘Türk’ isimli derneklerimize izin vermiyor, özerk İlkokullarımızı kapatıyor, seçilmiş müftülerimizi tanımıyor. Bu mu modern demokrasiye sahip bir Avrupa ülkesi olmak? Bu mu modern bir Avrupa azınlık politikası izlemek?” diyerek Dışişleri Bakanlığına cevap verdi.

Dışişleri Bakanlığı, 8 Aralık 2022 tarihli açıklamasında, ülkemizin modern demokrasiye sahip bir Avrupa ülkesi olduğunu ve Batı Trakya Türk toplumunun refahını destekleyen tutarlı bir azınlık politikası izlediğini ileri sürdü.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu şunları ifade ediyor: “Ülkemizin Dışişleri Bakanlığı bir kez daha gerçek dışı iddialarda bulunarak ülkemizin toplumumuzun lehine politikalar izlediğini ileri sürdü. Halbuki gerçekler Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının tam tersi! ‘Türk’ kimliğimizi inkar eden ve kendimizi ‘Türk’ olarak tanımlamamıza izin vermeyen ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin derneklerimiz lehine verdiği kararları yaklaşık 15 yıldır ısrarla uygulamıyor.

Son 27 yılda özerk ilkokullarımızın sayısı kapatmalar nedeniyle 231’den 99’a düştü. Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 1955’ten 1998’e kadar yürürlükte kalan eski 19. maddesi hükmüyle yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’ü vatandaşlıktan çıkarıldı.

Rodos, İstanköy ve Onikiadalar’daki Türk toplumunun iki dilli okullarının tümü kapatıldı ve adalardaki müftülük kurumu tümden ortadan kaldırıldı. Hem Batı Trakya hem adalardaki Türk toplumuna ait olan vakıfların idare heyetleri ise devlet tarafından atanıyor. Bu mu modern demokrasiye sahip bir Avrupa ülkesi olmak? Bu mu modern bir Avrupa azınlık politikası izlemek?” dedi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu