Yunanistan Haber

EYP’nin Yıllık Raporu ve Vurgulanan Konular Yayınlandı

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Eylül 2022-Ağustos 2023 dönemine ilişkin ilk yıllık raporu yayınladı.

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Eylül 2022-Ağustos 2023 dönemine ilişkin ilk yıllık raporu yayınladı.

Bu rapor, diğer devletlerin ilgili Gizli Servisleri gibi, öncelikleri ve eylemleri mümkün olan çerçevede, elbette Ulusal Güvenlik açısından son derece hassas bilgileri ifşa etmeden yayınlandı.

Raporda, diğerlerinin yanı sıra, ulusal açıdan hassas alanlara ve aynı zamanda üçüncü tarafların eylemlerinin sıklıkla Yunanistan’ın ulusal devlet güvenliğine zarar verdiği alanlara özel önem verildiği belirtiliyor.

Bu doğrultuda, belirli dış tehditlerle mücadelede, kötü niyetli faaliyetlerin etkisiz hale getirilmesinde ve ulusal açıdan hassas alanlarda perde arkası siyasi ve ekonomik nüfuzun durdurulmasında EYP’nin katkısının önemli olduğu belirtilirken; aynı zamanda verilen hizmetin sistematik olarak ilerlemeye devam ettiği ifade ediliyor. Aynı zamanda EYP’nin, Yunanistan’ın kritik altyapılarında şüpheli menşeili teknolojik ekipmanların kullanımı ve kurulumundan kaynaklanan güvenlik riskleri konusunda dikkatli olunması amacıyla Yunan yetkilileri sistematik olarak bilgilendirdiği de raporda yer alıyor.

Kamuya açıklanan vakalardan, casusluğu önlemek için çeşitli araç ve olanakların etkili bir şekilde kullanılmasının tipik bir örneği, geçtiğimiz ilkbaharda Yunanistan’da bir Rus casusunun derin bir gizlilik altında eylem ve sızma yönteminin açığa çıkarılmasına atıfta bulunuluyor.

Ancak kamuoyunun bilgisine sunulan vakalar arasında, benzer bir Avrupa Ajansı tarafından yabancı istihbarat servisleriyle bağlantılı olduğu öne sürülen ve sahte destekleyici belgeler sunarak Yunan vatandaşlığı aldığı ortaya çıkan Sharapkin’in davası da ilgi çekiyor. Neticede, yetkili Yunan makamlarının EYP ile işbirliği sonrasında verdiği yanıt, Sharapkin’e verilen Yunan vatandaşlığının iptal edilmesiyle sonuçlandığına vurgu yapılıyor.

Ayrıca son olarak, gelişmelere cevap vererek personelinin yetiştirilmesinde modern bir felsefe ve yeni bir model benimseyen EYP, bu doğrultuda öncü bir girişimle İstihbarat ve Karşı İstihbarat Akademisi’nin kurulmasını sağladığına dikkat çekiliyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu