Yunanistan Haber

“Dur” İhtarına Uymayınca Yunan Sahil Güvenlik Ateş Açtı!

Yunan Sahil Güvenlik teknesinden Bozcaada’nın 11 deniz mili güney batısında Türk karasularında Komor bayraklı bir Ro-Ro gemisine ateş açıldığı ileri sürüldü.

Yunan Sahil Güvenlik teknesinden Bozcaada’nın 11 deniz mili güney batısında Türk karasularında seyir halinde olan Komor bayraklı bir Ro-Ro gemisine ateş açıldığı ileri sürüldü.

Kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, 10 Eylül Cumartesi günü saat 13:30 civarında Yunan Sahil Güvenlik’e ait iki devriye teknesi, Bozcaada’nın 11 deniz mili güney batısında, Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan silah ambargosunu ihlal ettiği düşünülerek Libya’dan silah kaçakçılığı yaptığından şüphelenilen Komor bayraklı ‘Anatolian’ isimli bir Ro-Ro gemisini kontrol etmeye çalıştı. Durmayı reddeden geminin kaptanı Türk karasularında olduğunu radardan teyit ederek ve akabinde Çanakkale Sahil Güvenlik ile de irtibata geçtikten sonra yolculuğuna devam ederken, Yunan sahil güvenlik tarafından uyarı ateşi açıldığı belirtiliyor. Açılan ateş sonucu geminin kabinlerinden bazılarının camları kırıldığı belirtiliyor. Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin bölgeye intikalinin ardından Yunan Sahil Güvenlik’e ait iki teknenin hızla bölgeden uzaklaştığı belirtiliyor.

T.C. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bugün saat 13.27’de Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) tarafından Bozcaada’nın 11 deniz mili güneybatısında uluslararası sularda seyir halindeki Komoros bayraklı “Anatolian” isimli Ro-Ro gemisine 2 Yunanistan Sahil Güvenlik unsuru tarafından taciz ateşi açıldığı bildirildi.

Bildirim üzerine olay yerine 2 Türk Sahil Güvenlik Botu gönderildi. Türk botlarının gelmesi üzerine Yunan Sahil Güvenlik birimlerinin bölgeyi süratle terk ettiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Uluslararası hukuk kuralları hiçe sayılarak açılan taciz ateşi sonrasında gemide bulunan 18 personelde (6 Mısır, 4 Somali, 5 Azerbaycan uyruklu şahıs ve 3 Türk vatandaşı) herhangi bir can kaybı yaşanmadığı ve yaralı personel olmadığı tespit edilmiştir. Halihazırda gemiye 2 Sahil Güvenlik Botu tarafından refakat edilmekte olup Çanakkale Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı talimatı gereği olay ile ilgili tahkikat başlatılmıştır.”

Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı olay anına ilişkin görüntüleri de paylaştı. Görüntülerde Yunan Sahil Güvenlik birimlerinin ateş açması ve Ro-Ro gemisindeki isabetler yer alıyor.

Dün gece geç saatlerde Yunan Sahil Güvenlik tarafından yaşanan bu olayla ilgili resmi bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Bugün öğle saatlerinde Midilli Liman Müdürlüğü’ne ait bir devriye botu, Midilli’nin kuzeybatısındaki deniz bölgesinde, adanın kuzeyine doğru şüpheli bir şekilde ulusal karasularında hareket eden Komor bayraklı “ANADOLU” Ro-Ro gemisini tespit etti.

Daha sonra, söz konusu geminin kaptanı, LS-EL.AKT. devriye botu mürettebatı tarafından inceleme yapmak üzere rotasını durdurması konusunda bilgilendirildikten sonra, Türkiye kıyılarına paralel hareket ederek buna uymadı. Ardından, güvenli bir bölgede uyarı ateşinin açıldığı, ancak yukarıdaki geminin durmayarak Türk karasularına girip Türkiye kıyılarına doğru ilerlediği bir takip devam etti.

Aynı zamanda yukarıdaki gemi ile ilgili olay hakkında L.S.-EL.AKT Operasyon Merkezi tarafından Türk makamları kendi yazılı olarak bilgilendirildiler.” İfadelerine yer veriliyor.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu