Yunanistan Haber

Dendias’ın “Dersi” Yine Türkiye

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Mora’daki Patra kentinde katıldığı bir etkinlikte yine Türkiye’ye yüklendi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Mora’daki Patra kentinde katıldığı bir etkinlikte yine Türkiye’ye yüklendi.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yeni Demokrasi Partisi’nin Patras seçim bölgesi yönetim komitesi tarafından Yeni Yıl pastasının kesilmesi için düzenlenen bir etkinlikte konuştu.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin provokatif hareketler içinde bulunduğunu ileri sürdü ve şunları dile getirdi:

“Daha önce görülmemiş ve şu anda olan şey, krizin süresidir”

Türkiye ile farklılıklar her zaman vardı ve çoğu zaman şiddetliydi, ancak 1974’te Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgali sırasında bile krizler zaman açısından sınırlıydı. Attilas 2 (Attila 2″ kod adıyla harekatın ikinci ayağı) Ağustos 1974’te yapılmıştı ve Eylül’de Konstantinos Karamanlis Ecevit ile konuşuyordu. Daha önce görülmemiş ve şu anda olan şey, krizin süresidir. Başka dönemlerde de gerginlikler yaşandı, ancak üst üste üç buçuk yıl boyunca bir NATO üyesinin başka bir müttefik ülkeyi düzenli aralıklarla gece geleceğini söyleyerek tehdit etmesi hiç olmadı.

NATO müttefiki (Türkiye), bir dizi uluslararası birçok anlaşmayla kendisine (Yunanistan’a) tahsis edilen adaların, tamamen Yunan nüfusunun yaşadığı bir yer olsa bile, kendisine (Yunanistan’a) ait olmadığını iddia ediyor. Ve Rusya’nın Ukrayna’yı barbarca işgalinin yarattığı uluslararası ortama uyum sağlaması gerekiyor.”

Nikos Dendias konuşmasında, Yunanistan’ın Fransa ve ABD ile savunma ittifaklarının güçlendirilmesinden bahsederek, İtalya ve Mısır ile de Münhasır Ekonomik Bölgeleri sınırlayan imzaların altını çizdi.

“70’den fazla ülkeye gittim”

Nikos Dendias, “Ülkemizin temsilcilerinin faaliyet gösterdiği olağan coğrafi sınırların ötesinde, geniş ufuklu bir dış politika uygulamamız gerekti. Yunan Bakan olarak 70’in üzerinde ülkeye gittim ancak bunlardan 16’sını ilk kez ziyaret ettim. 300’den fazla Dışişleri ve diğer Bakan mevkidaşımla görüştüm, eski dostluklarımızı güçlendirdik ve yeni anlayışlar yarattık.”

Fransa ile savunma anlaşması

Bakan Dendias, Fransa ile savunma anlaşmasına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Yunanistan uzun süredir Fransa’dan silah satın alıyor, ancak Fransa ile belirli bir maddeye sahip bir savunma anlaşması imzalamayı başaran ilk Yunan hükümeti, Yunanistan topraklarının tehlikede olması durumunda Fransa’nın savunma yardımı sözü verdiği Kiriakos Miçotakis hükümeti oldu.”

“Devletlerin bağımsızlığı siyah ve beyazdır”

Nikos Dendias konuşmasının bir başka bölümünde Ukrayna’daki savaşa değindi.

“Pek çok kişi bana Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiğinde neden bu kadar net bir pozisyon aldığımızı soruyor. Yunanistan için hiçbir sorun yoktu. Çünkü başka herhangi bir tutum, başka herhangi bir taktik, Ege’de üç buçuk yıldır her gün, her hafta, her ay karşı karşıya kaldığımız aynı revizyonist argümana verilen tepkiyi göreceleştirir. Hayatta bazı şeyler siyah ve beyazdır. Devletlerin bağımsızlığı siyah ve beyazdır. Uluslararası hukuk siyah ve beyazdır. Deniz hukuku siyah ve beyazdır ve doğudaki komşunun istediği gibi bu ilkelerin göreceleştirilmesine ortak imza atamayız, bu bizim ölümcül hatamız olur. Gerçek anlamda kendi ayağımıza ateş ederdik.”

Dışişleri Bakanı Dendias, Yunanistan’ın Balkanlar’daki rolüne ilişkin olarak “Balkanlar’a geri döndük” dedi ve şunları ekledi: “Yunanistan, Balkanlar’daki en güçlü ekonomik ve askeri güçtür, bu nedenle tarihi bir misyonu vardır, Batı Balkanlar’ı tüm gücüyle elinden tutarak ve onları Avrupa ailesine doğru yönlendirmekle yükümlüdür.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu