Yunanistan Haber

Dendias: “Yunanistan Gerginlik İstemiyor” – Blinken: “Tehditlerden Kaçınılmalı”

Atina’da bulunan Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken Dışişleri Bakanı Dendias ile görüştü. İkili daha sonra basın açıklaması yaptı.

Atina’da bulunan Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken Dışişleri Bakanı Dendias ile görüştü. İkili daha sonra basın açıklaması yaptı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken arasındaki görüşme oldukça sıcak ve samimi bir atmosferde gerçekleşti. Görüşme sonrası iki Dışişleri Bakanı ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias yaptığı açıklamalarda, Yunanistan’ın bölgede gerginliğin yaşanmaması için çaba sarf ettiğini vurgularken, aynı zamanda bugüne kadar alınan tedbirler konusunda Amerikalı mevkidaşını eksiksiz bilgilendirdiğinin altını çizdi.

Dendias konuşmasında depremden sonra Türkiye’de görüştüğü Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu “arkadaş” olarak nitelendirdi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak, müttefik ve dost olduğunu ve ABD’nin bölgede güvenlik için kendileriyle ve NATO aracılığıyla işbirliğini sürdürdüğünü belirtti.

Konuk Bakan konuşmasında ayrıca, bölgeye bir bütün olarak bakıldığında ve Yunanistan’ın Avrupa ile Afrika’yı birbirine bağlayan bir enerji merkezi haline gelmesi için, ülkeleri işbirliği yoluyla bir araya getirmek için yaptıklarına bakıldığında bunun çok önemli olduğuna dikkat çekti. Blinken, Farklılıklar eğer çözülürse veya ne zaman çözülürse, Yunan ve Türk halkı için bugün gördüğümüzden daha büyük fırsatların açılacağını sözlerine ekledi.

Özetle Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken, “dostlarımız, ortaklarımız için farklılıklarını diplomatik ve barışçıl bir şekilde yönetmenin önemli olduğunu ve ABD’nin bu çabaları destekleyeceğini” söyledi.

Türkiye-Libya mutabakatına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bakan Dendias, Yunanistan ve ABD’nin pozisyonunun herhangi bir olumlu unsur katmadığı yönünde olduğunu söyledi.

Sırasıyla söz alan Anthony Blinken, Nikos Dendias ile bu konuda hemfikir olduğunu söylerken, aynı zamanda bir an önce seçimlere gidilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Dendias aynı zamanda ikili stratejik ilişkilerin yükselen dinamiğinin Yunanistan ile ABD arasındaki iki savunma ortaklığı tarafından onaylandığını belirtirken, aynı zamanda imzalarının sürekli değişen bir ortamda Yunanistan’ın ne olduğunu kanıtladığını belirtti ve Yunanistan’ın bir istikrar ve güvenlik unsuru olarak kabul edildiğini ileri sürdü.

Aynı zamanda Dışişleri Bakanı Dendias, Yunan diasporasının ABD’deki “dinamik varlığına” özel bir gönderme yaptı.

Atina’nın kararlı tutumunu yineleyen Nikos Dendias, Yunanistan’ın dış politika stratejisinin Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku kurallarının tam olarak uygulanmasına, ancak aynı zamanda BM Şartı’nın ilkelerine, insan haklarının korunmasına ve şiddet tehdidinin veya kullanımının kınanmasına saygı duyarak.

Bakan Dendias, Yunanistan’ın Ukrayna’ya ilk andan itibaren yardım sunduğunu, AB ve BM’ye katılımı bağlamında Rusya’ya yönelik kararları ve yaptırımları derhal kabul ettiğini vurguladı. Ayrıca, Parlamento’nun İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını kısa bir süre içinde onayladığını kaydetti.

Blinken: “Yunanistan ile ABD arasındaki işbirliği hiç bu kadar yakın olmamıştı”

blank

Sırasıyla söz alan Amerikalı Bakan, Yunanistan ile ABD arasındaki işbirliğinin hiç bu kadar yakın olmadığını ve bunun Başkan Biden ve Başbakan Kiriakos Miçotakis’in verdiği yüksek önceliği yansıttığını vurguladı.

Son olarak konuk Bakan, Yunanistan’ın Türkiye’deki depremzedelere sunduğu acil ve önemli yardım için Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’a ve Yunan halkına bir kez daha teşekkür etti.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu