Yunanistan Haber

Dendias: “Türkiye’nin Derhal Kıbrıs’tan Ayrılması Gerekmektedir”

Savunma Bakanı Nikos Dendias yine Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Savunma Bakanı Nikos Dendias yine Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Delphi Forumu’nda ANT1’in Uluslararası İlişkiler analisti Konstantinos Filis ile bir oturumda yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Kıbrıs’ta kalması kesinlikle yasa dışıdır ve Türkiye’nin derhal ayrılması gerekmektedir. Bunu uluslararası toplantılarda ve forumlarda her fırsatta vurgulamalıyız.” İfadelerini kullanarak bir kez daha Türkiye’yi hedef aldı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Delphi Forumu’nda ANT1’in Uluslararası İlişkiler analisti Konstantinos Filis ile bir oturumda yaptığı konuşmada, “Yunanistan, Türkiye’nin Uluslararası Hukuku ihlal eden her tutumuna direk ve mutlak bir şekilde tepki vermeli, ancak gerginlikten kaçınmalıdır” dedi.

Bakan Dendias, hiçbir Yunan hükümetinin Doğu Ege adalarının silahsızlandırılması yönünde adım atmayacağını açıkça belirtirken, Yunanistan ile Türkiye arasında diyaloğunun gidişatına ilişkin ise, “Türkiye kabul edilemez pozisyonları masadan kaldırmazsa, ilişkilerin normalleşme aşamasına giremeyiz. Casus Belli, tıpkı yasa dışı Türkiye-Libya mutabakatı gibi zirvededir.”

Savunma Bakanı Dendias, yeni bir ortama girildiğini ancak durumun Soğuk Savaş’ı anımsatmadığını söyledi. Ancak zamanın eğilimi Avrupa’daki silah sistemlerinin güçlendirilmesini gerektirdiğini ve kendisinin bu eğilimin önümüzdeki on yıllarda da devam edeceğini öngörüyor. Dendias, Avrupa Savunma Sanayisinin rekabetçi hale gelmesinin uzun yıllar alacağını kaydetti.

Bakan Dendias, Yunanistan’ın yerli savunma üretiminin güçlendirilmesi gerektiğini, yani Yunanistan’ın ihtiyacı olan fırkateynleri Yunanistan’da üretilmesi, aynı zamanda bölgede faaliyet gösteren ülkelerin tüm fırkateynlerinin desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi ve “bu, önümüzdeki 40 yıl boyunca 1,5 – 2 tersanenin korunabileceği anlamına geliyor. İç piyasadan ürün arayıp üretme mantığının artık hayata geçirilmesi bir zorunluluktur” dedi.

Yunanistan’ın Kızıldeniz’deki “Kalkan” harekatı katılımına değinen Bakan Dendias, bize verilen rolle geniş bölgede olup bitenlere katılmazsak güvenliği sağlayamayız ve kendimizi dar coğrafi sınırlarımızla sınırlandıramayız” dedi.

2030 gündemine ilişkin konuşan Dendias, Silahlı Kuvvetlerin yeniden yapılandırılmasının yapıların yeniden inşasını, bunları destekleyen silah sistemlerinin modernizasyonunu, yedek askerlerin eğitimini, yeni teknolojilere yatırım yapılmasını, Silahlı Kuvvetler İnovasyon Merkezi’nin geliştirilmesini gerektirdiğini söyledi.

Yunanistan-Türkiye ilişkileriyle ilgili olarak ise Bakan Dendias, Yunanistan’ın, Türkiye’nin Uluslararası Hukuku ihlal eden her türlü tutumuna kesin bir dille tepki vermesi gerektiğini, ancak gerilimden kaçınılmasını söyledi. Bunun, iki ülkenin güven artırıcı tedbirlerinin güçlendirilmesi anlamına geleceğini dile getirdi. Dendias Türkiye’nin davranışlarını provokasyon olarak değerlendirdi ve bunun devam ettiği sürece hiçbir Yunan hükümetinin Doğu Ege adalarının silahsızlandırılmasına devam etmeyeceğini açıkça belirtti.

Son olarak Kıbrıs sorununa atıfta bulunarak, “Türkiye’nin Kıbrıs’ta kalması kesinlikle yasa dışıdır ve Türkiye’nin derhal adadan ayrılması gerekmektedir. Bunu uluslararası toplantılarda ve forumlarda her fırsatta vurgulamalıyız.” İfadelerini kullandı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu