Yunanistan Haber

Dendias İsrailli Dışişleri Bakanına Türkiye’yi Şikayet Etti

"Topraklarımızı ve hava sahamızı sistematik olarak ihlal eden, hibrit taktikler kullanan, açık işgal tehditleri veya Atina'ya bir balistik füze (fırlatma) da dahil olmak üzere gerilimi tırmandıran bir Türkiye ile karşı karşıyayız.”

İsrail’de bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kudüs’te İsrailli mevkidaşı Eli Kohen ile bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan ortak basın toplantısında Dendias, “Yunanistan ve İsrail’in stratejik düzeyde, ortak çıkarlara ve birçok zorlukta yakınlaşan perspektiflere, ayrıca uluslararası kurallara dayalı bir uluslararası düzene ve komşulukları için ortak bir vizyona dayalı ortak saygıya dayalı kalıcı bir ortaklık oluşturduğunu vurguladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Kohen’in daha önce yaptığı açıklamalarda Yunanistan’ın egemenliğine ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesi konusundaki net ifadesinden dolayı da kendisine teşekkür eden Dendias, yakın dostluk bağlarının ve karşılıklı saygının ikili ilişkiler için olumlu bir ortam oluşturduğunun altını çizdi.

İkilinin görüşmesi sırasında Nikos Dendias, İsrail Dışişleri Bakanına, “topraklarımızı ve hava sahamızı sistematik olarak ihlal eden, hibrit taktikler kullanan, açık işgal tehditleri veya Atina’ya bir balistik füze (fırlatma) da dahil olmak üzere gerilimi tırmandıran bir Türkiye ile karşı karşıyayız” diyerek Türkiye’yi şikayet etti. Dendias, bu tür davranışların kurallara dayalı uluslararası düzen için bir tehdit oluşturduğunu vurguladı, Uluslararası Hukuka ve Deniz Hukukuna saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Yaptıkları görüşmeye atıfta bulunan Dendias, çeşitli ortak çıkar alanlarında işbirliğini güçlendirmenin yollarını ele aldıklarını söyledi. Ele alınan konuların içinde enerji, savunma, yatırımlar, ekonomi, turizm, tedarik zinciri, kriz yönetimi ve çevre konularını ele aldıklarını söyledi.

blank

Enerjiye bir işbirliği alanı olarak özel atıfta bulunan Dendias, İsrail, Kıbrıs (Güney) ve Yunanistan ile EastMed’i birbirine bağlayacak bir kabloyla Asya-Avrupa elektrik ara bağlantısını ele aldıklarını ve Kohen’i bilgilendirme fırsatını değerlendirdiğini söyledi. Dendias, Yunanistan’ın güvenilir bir enerji merkezi haline geldiğini dşle getirdi. Yenilenebilir enerji kaynakları alanında da işbirliğine vurgu yapıldı.

Bakan Dendias’a göre Yunanistan ve İsrail arasındaki önemli iş birliği zincirinin bir diğer halkası, iki ülke diasporasının ve özellikle ABD’nin işbirliğinin mükemmel bir örneği, iki halkın yararına stratejik ortaklık ve işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve Yunanistan’ın İsrail’le işbirliği yapma kararlılığını oluşturduğuna vurgu yapıyor.

Nikos Dendias aynı zamanda İsrail’e, Yunanistan’ın 2025-2026 döneminde BM Güvenlik Konseyi’ne adaylığını desteklediği için de teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı Dendias, ABD’nin de eklenmesiyle Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail’in üçlü işbirliğine ilişkin olarak, bölgesel meseleleri tartışma ve daha fazla neler yapılabileceğini öngörme fırsatı bulduklarını belirtti. Dendias, Birleşik Arap Emirlikleri ile üçlü anlaşmayı mükemmel bir fikir olarak nitelendirdi.

Bakan Dendias, İsrail’i Lübnan ile imzalanan deniz sınırlandırma anlaşmasından dolayı tebrik ederek bölge için harika bir gelişme olduğundan söz etti. Aynı şekilde İbrahimi Antlaşmaları da memnuniyetle karşıladı.

Filistin sorunuyla ilgili olarak, adil bir çözümün her iki tarafın da çıkarına olduğunu söyledi.

Son olarak Nikos Dendias, Eli Kohen’i Yunanistan’ı ve özellikle de özel anavatanı olan Korfu’yu ziyaret etmeye davet etti.

Netanyahu ile görüşme

blank

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki görüşme yaklaşık bir saat sürdü. İsrail Başbakanı, Yunanistan Dışişleri Bakanını sıcak ve samimi bir şekilde karşıladı. Toplantının planlanandan iki kat daha uzun sürmesinin nedeninin, Dendias’ın Yunanistan’ı ziyaret davetine olumlu yanıt veren İsrail Stratejik İşler Bakanı’nın da toplantıya katılması gösteriliyor.

İsaac Herzog tarafından kabul edildi

blank

Dendias son olarak İsrail’de ülkenin Cumhurbaşkanı İsaac Herzog tarafından kabul edildi. Yunanistan-İsrail stratejik ilişkilerinin derinleştirilmesi, enerji işbirliği, yatırımlar, AB-İsrail ilişkileri, uluslararası ve bölgesel gelişmeler konularında verimli bir görüşme gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu