Yunanistan Haber

Dendias “Harita Diplomasisi”ne Devam Ediyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye’yi suçladı, çekmeceden çıkardığı “harita diplomasisini” Amerikalılara aktardı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye’yi suçladı, çekmeceden çıkardığı “harita diplomasisi”ni Amerikalılara aktardı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle Atina’da görüştü.

Dışişleri Bakanı Dendias, Yunanistan’ın Uluslararası Hukuka ve özellikle Uluslararası Deniz Hukuku’na dayanan tutumları hakkında ABD heyetini kapsamlı bir şekilde bilgilendirdi. Bakan Dendias, bir kez daha Türkiye’yi provokatif eylemler yaptığı gerekçesiyle suçlamak üzere çekmeceden haritaları çıkardı ve ABD heyetine gösterdi. ABD’nin Atina Büyükelçisi George Çunis de toplantıda hazır bulundu.

Diplomatik kaynaklara göre Dışişleri Bakanı Dendias, Yunanistan ile ABD arasında ikili ilişkilerin mükemmel seviyesine atıfta bulunarak, Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’ndaki protokollerin değiştirilmesinin önemini vurguladı.

Dedeağaç Üssü

Bu bağlamda, Dedeağaç’ın hem kritik bir anda ortaya çıktığı gibi bir enerji merkezi olarak öneminden hem de NATO Müttefiklerinin güvenliği ve savunması için öneminden özel olarak bahsetti ve ardından Yunanistan’ın gündeminin daha da genişletilmesini ve çok taraflı bir işbirliği planına dönüştürülmesini istediği “3+1” planına değindi.

Bakan Dendias, “East Med Act 2019” doğal gaz boru hattı projesine atıfta bulunarak, ilgili mevzuat yoluyla Amerikan Kongresi tarafından alınan pozisyonlar için delegasyon üyelerine teşekkür etti.

Türkiye hakkında kapsamlı bilgilendirme yaptı

Dışişleri Bakanı Dendias son olarak ABD heyetine, Türkiye’nin Yunanistan’a karşı kışkırtıcı ve suçlu davranışlar içinde bulunduğunu ileri sürdü, Yunanistan’ın egemenliğinin ve egemenlik haklarının sorgulanması ve savaş tehdidi (casus belli) hakkında kapsamlı bir brifing verdi.

Haritalar çekmeceden tekrar masaya çıktı

Bakan Dendias bu bağlamda, Türkiye’nin yasa dışı olarak tek taraflı asılsız iddialarda bulunduğunu, bu iddiaların Yunanistan’ın egemenliğini ve egemenlik haklarının sorgulamasının uluslararası hukukta yeri olmadığını ileri sürdü ve Türkiye’yi suçlayarak tekrardan “harita diplomasisi”ni masaya getirdi.

Bakan Dendias heyet üyelerine, Yunanistan’ın tutumunun başından beri Uluslararası Hukuka ve özellikle Uluslararası Deniz Hukuku’na saygıya dayandığını ve Yunanistan’ın Türkiye ile tek anlaşmazlığının kıta sahanlığının sınırlandırılması olduğunu ileri sürdü, her zaman Uluslararası Deniz Hukuk temelinde Ege ve Doğu Akdeniz’deki MEB’i çözmeye istekli olduğunu vurguladı.

Dendias son olarak İtalya ve Mısır ile ikili anlaşmaların yanı sıra konuyu Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na havale etmek için yapılan siyasi anlaşmaya atıfta bulundu.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu